vuurwerk

SaxNow in lockdown

We gaan het jaar uit, zoals we in maart begonnen: met een lockdown. Twintigtwintig gaat de boeken in als het lange ellendejaar, tot ver in 2021, toen de coronacrisis werd bezworen. Waar deze dagen normaliter een moment van samenkomen zijn, trekken we ons nu gedwongen terug in onze bubbel. Kerst is een christelijk feest, maar het coronavirus treft ons allemaal: van katholieken tot atheïsten, van moslims tot twijfelaars en joden tot agnosten. Daarom verbindt deze kerst ons ironisch meer dan ooit.

Er is snel de neiging ellende te relativeren. Een lang jaar afstand, thuiswerken en beeldcommunicatie, wat is het nu helemaal. Honger, oorlog, pijn - er zijn (veel) ergere dingen. Maar dan vergeten we dat iedere situatie uniek is. Aan eenzaamheid of stress kan een mens ondragelijk lijden, net als aan honger. Daarom moeten we stilstaan bij de docent die een slap aftreksel van onderwijs verzorgt, bij de student die een lang jaar zelfontwikkeling mist en bij de secretaresse die vanuit huis de ballen in de lucht houdt. En de ouders die het werk wéér combineren met thuisonderwijs.

Fuck

SaxNow sprak deze week een aantal mensen van Saxion. De moedeloosheid spatte ervan af. ‘Fuck’, en ‘ik ben er even kapot van’, hoorden we én schreven we op. Als publieke instelling, is de hogeschool verplicht om de corona-maatregelen strikt na te leven. Wij kwamen niet naar de gebouwen, waarvan we misschien niet eens wisten hoeveel we er van hielden. In andere branches was dat anders. Daar konden, moesten en gingen mensen wel naar het werk.

Wij werken thuis. We missen de gebouwen, werkkamers en collegezalen. Maar vooral missen we elkaar: docenten hun studenten en vice versa, we missen onze vrienden en onze collega’s, het praatje op het plein en het uitwisselen van actualiteiten bij de koffieautomaat. We missen vluchtige gesprekjes, maar vooral de diepgang die zo vanzelfsprekend is omdat we elkaar door-en-door kennen. Aan een half woord hebben we immers genoeg.

Om dat gevoel te vangen, maakte de redactie samen met Studium Generale eenmalig een kerstmagazine. Die valt binnenkort in de bus bij medewerkers en studenten. We hopen dat jullie, de Saxion-gemeenschap, hiervan net zo genieten als wij bij het maken van de verhalen. Het is tijd om rust te nemen, en dat doet de redactie van SaxNow ook. In het nieuwe jaar zijn we weer terug.

Fijne kerstdagen en een gezond 2021!

rik

Rik Visschedijk