In deze ingezonden opinie gaat Jan Chris Hullegie, docent en projectleider duurzaamheid Fashion & Textile Technologies, in op het nieuwe Saxion-vervoersbeleid. Op basis van zijn eigen treinervaringen in Duitsland, Denemarken en Zweden betoogt hij waarom de internationale trein zo slecht nog niet is. Al leek dat eerst anders uit te pakken. ‘Het leek erop dat deze ‘wedstrijd trein versus vliegtuig’ al snel in het voordeel van het vliegtuig beslecht zou worden.’
Samen met een collega ben ik op reis voor Saxion naar Denemarken en Zweden. In het kader van het nieuwe Saxion-vervoersbeleid doen we dit volledig met de trein. Volgens NS Internationaal zouden we hier gemiddeld 7x minder CO2 mee uitstoten. In de voorbereidingen met de reisagent werd al meteen een aantal keer duidelijk dat de trein als alternatief van vliegen nog lang geen gemeengoed is. Zo konden we lang niet alle reizen van tevoren boeken en vastleggen, alleen de heen- en terugreis konden van tevoren worden gereserveerd.
Trein-Vliegtuig: 0-1
Bovendien bleek dat het reizen met de internationale trein vanuit Nederland door Duitsland naar Denemarken geen garantie is voor een rit zonder vertragingen. Ook Duitsland heeft zo zijn eigen vertragingen op het spoor en hierdoor misten we onder andere onze aansluiting in Hamburg. Zo werden we ‘verplicht’ anderhalf uur in Hamburg te wachten op de eerstvolgende trein naar Aarhus.
Trein-Vliegtuig: 0-2…
Dit betekende tevens dat onze gereserveerde zitplaatsen niet langer geldig waren en we dus maar moesten zien of we het laatste stuk van Hamburg-Aarhus (ong. 5 uur!) wel konden zitten met al onze bagage en reisvermoeienissen.
Trein-Vliegtuig: 0-3
Kortom, het leek erop dat deze ‘wedstrijd trein versus vliegtuig’ al snel in het voordeel van het vliegtuig beslecht zou worden. Ware het niet dat…..
….het reizen met de trein eigenlijk best wel erg prettig voelt. In de eerste plaats omdat je als reiziger kan staan en gaan waar je wilt. Eenmaal op je plek ben je nog steeds behoorlijk mobiel en flexibel om te gaan en staan waar je wilt. Dat is in een vliegtuig & het vliegveld toch anders. Daar zit je toch altijd enigszins opgesloten tussen douane, duty free shopping (lees Starbucks…) en boarding wachtruimte.
Trein-Vliegtuig:1-3…
Ook in geval van vertragingen, zoals bij ons in Hamburg, ben je nog steeds volledig flexibel om met je spullen een plek te zoeken die je uitkomt, waardoor je niet in een of andere kleffe vertrekhal moet verblijven.
Trein-Vliegtuig:2-3…
Bovendien moet je bij een vertraagde vlucht nog maar afwachten hoe snel je op een volgende vlucht gezet kan worden met alle consequenties van dien.
Trein-Vliegtuig:3-3!
Tenslotte is de algemene sfeer op stations en in treinen over het algemeen toch wat relaxter dan op een vliegveld, waar je toch altijd een wat gespannen sfeer ervaart, althans in mijn beleving. Het zal allicht te maken hebben met de vele security checks en de hoeveelheid ‘blauw op straat’.
Trein-Vliegtuig: 4-3!!
Kortom, mijn conclusie luidt dan ook: ‘de trein is nog niet zo’n slecht alternatief!’
Disclaimers:
- We konden bij de vertraagde overstap in Hamburg uiteindelijk wel zitten, dat hielp wel mee.
- We hadden droog weer, waardoor het slepen met onze bagage naar een plek buiten het station in Hamburg geen straf was.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.