Martijn van der Gracht

Mondkapjeswillekeur op Saxion: “Ik dacht dat dit weer zo’n onzinmail was”

Alle studenten en medewerkers kregen vorige week via mail het dringende advies van het schoolbestuur om bij verplaatsing op Saxion toch vooral een mondkapje tegen corona te dragen. Maar hoe gezagsgetrouw is de Saxionner? We gingen de straat op voor een niet-representatief onderzoek, maar met de vraag: waarom wel of niet een mondkapje?

In een mini-experiment nam SaxNow donderdag de proef op de som, simpelweg door te kijken en te turven: hoeveel van de eerste honderd mensen die ons passeren dragen daadwerkelijk een mondkapje en voldoen zo aan het Saxion-advies van vorige week?

Daarvoor kiezen we strategische positie bij de roltrappen van Ko Wierenga-gebouw in Enschede, waar het zelfs in deze barre coronatijd nog een komen en gaan is van medewerkers en studenten. Niet wetenschappelijk verantwoord deze steekproef, maar toch zeker indicatief: gelijk valt op dat het overgrote merendeel van de honderd mensen die ons uiteindelijk in grofweg twintig minuten passeerden, geen mondkapje draagt.

Sterker: de telling blijft uiteindelijk steken op 78 mondkapjesloze passanten en 22 mondkapjesdragers. Veruit het grootste deel van de passanten slaat dus het dringende, maar niet verplichtende advies van het CvB in de wind. En dat mag, want het is een advies én er wordt dus ook niet op gehandhaafd. Maar het advies geeft wel willekeur, zo blijkt bij navraag. 

Benauwend
Medewerkster Mia (‘liever geen achternaam’, geen mondkapje) geeft aan dat het gezien haar gezondheid misschien slim zou zijn om een mondkapje te dragen. "Ik zit in de risicogroep, maar ik vind het zo enorm benauwend, zo’n ding. En als ik zie hoe weinig mensen hier zijn, dan lukt het ook prima om de anderhalve meter afstand te houden. Dat vind ik belangrijker. En het is heel duidelijk een advies, geen verplichting.”

Ze is front office-medewerker, vertelt ze, en heeft daardoor af en toe het gevoel ook letterlijk in de frontlinie te komen. "Ik probeer bijvoorbeeld nu nog meer te voorkomen dan normaal dat studenten op plekken komen die voor medewerkers bestemd zijn.”

Saxion monitort situatie, maar verdergaande maatregelen nog niet gepland

Voorlopig blijft het bij een advies. 

Saxion probeert het mondkapjes-advies actief onder de aandacht te brengen, blijkt uit het verhaal van woordvoerder Karin Effing. Zo kwam de hogeschool gisteren nog met videos waarin met studenten wordt gepraat over het al dan niet dragen van een mondkapje. Ook geeft de communicatie-afdeling van de hogeschool daarin tips over het omgaan met mondkapjes en de andere maatregelen. 

Er zijn nog geen plannen om naar verdergaande maatregelen zoals een mondkapjesplicht te gaan. "Maar het is absoluut een actueel thema", zegt Effing. Het aantal studenten en medewerkers dat mondkapjes draagt houdt de hogeschool volgens haar wel in de gaten. "Onder meer door navraag bij de verschillende academies en de mensen die nog wel op Saxion rondlopen, zoals huismeesters."

Saxion gaat niet opeens handhaven, als blijkt dat nog niet zoveel studenten mondkapjes dragen. Dat wordt wel in de gaten gehouden, zegt ze, vooral door navraag binnen de verschillende Saxion-academies en bijvoorbeeld huismeesters. 

 

Martijn van der Gracht (18, student mechatronica) schikt zich dan weer moeiteloos aan het advies. "Ik vind het prima. Ik heb puur een mondkapje op omdat ik anderen niet wil besmetten. Het is nu een kleine moeite, zodat we hier straks minder lang mee zitten.”

Studiegenoten Marianne Beunk (24, mondkapje) en Yousra Benali (24, geen mondkapje) vormen een opvallend koppel. Alleen al omdat Marianne wel een mondkapje draagt en Yousra niet. Een mail van bestuursvoorzitter Anka Mulder, toch de hoogste baas van de school? Die hebben ze allebei niet gezien. Of toch, beseft Yousra even later: “Ik dacht dat het weer zo’n onzinmail was, dat ze allerlei dingen van je willen.”

Het is nu een kleine moeite, zodat we straks minder lang met dit gedoe zitten

Martijn van der Gracht
Student mechatronica Martijn van der Gracht

Verplichting
Ze noemt een mondkapje schijnveiligheid. "Dat vind ik tenminste.” Dat is Marianne, die naast haar loopt, niet met haar eens. "Als je het mondkapje goed gebruikt, dan helpt het wel. Sterker: ik vind eigenlijk dat Saxion het had moeten verplichten. Als ik de hoofdverantwoordelijke was geweest voor de gebouwen, dan had ik dat zeker gedaan.”

Dat is Samantha Miller (met mondkapje)  volledig met haar eens. De 18-jarige studente fysiotherapie uit scherpe kritiek op het feit dat mondkapjes niet verplicht zijn. "Omdat ik een medische studie doe, snap ik denk ik beter hoe dit soort dingen werken. Het werkt alleen als iedereen het doet. Vanuit die optiek snap ik niet dat Saxion als eigenaar van de school het niet simpelweg verplicht.”

Student Roy Goorman (24, geen mondkapje) noemt het mondkapje een middel dat schijnveiligheid creëert. "Daarom doe ik hem niet op. En als ze het gaan verplichten? Het is heel simpel, dan heb ik daar weinig tegenin te brengen.”

Worsteling

Grote verschillen tussen onderwijsinstellingen

Het is een worsteling voor de bestuurders van onderwijsinstellingen: wel of geen mondkapjes op de hogeschool of universiteit. Eerst was er het dringende advies van Mark Rutte om een mondkapje te dragen in de publieke ruimte. Onderwijs-minister Van Engelshoven vindt het in het hoger onderwijs op haar beurt niet nodig dat hogescholen dat advies geven, dat terwijl de vakbonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs dat juist wel nodig vonden.

Ondertussen gaat elke school op haar eigen manier met de situatie om: Saxion kent een dringend advies, net als bijvoorbeeld de Hogeschool Utrecht en inmiddels de Universiteit Twente. Rotterdam kent dan weer een verplicht mondkapje, inclusief handhaving. NHL Stenden in Leeuwarden kent dan weer geen advies of verplichting.

Bas3

Bas Klaassen