pexels-anete-lusina-5723194.jpg

Bestuur positief over ondertekenen Amnesty-manifest, samenwerking met Centrum Seksueel Geweld

Het college van bestuur staat positief tegenover het ondertekenen van het Amnesty-manifest tegen seksueel geweld in het hoger onderwijs. Daarmee zou de hogeschool de vijfde instelling zijn die dat manifest ondertekent. Wel wil het CvB eerst in gesprek met de medezeggenschapsraad over de plannen op dit vlak, laat woordvoerder Karin Effing na vragen van SaxNow weten.

De mogelijke ondertekening van het Amnesty-manifest is een van de uitkomsten van een gesprek tussen Onderwijs en Student Support (OSS), HRM en het CvB van Saxion over de aanpak ‘sociale veiligheid’ op de hogeschool, waar ook de aanpak van seksueel geweld onder valt. Het onderwerp en de ondertekening van het manifest worden 19 januari besproken in de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR).

Hoewel dat onderwerp volgens Saxion sowieso al hoog op de agenda stond, valt het momenteel niet los te zien van een alarmerend onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Daarin werd geconcludeerd dat 1 op de 10 vrouwelijke studentes in haar studententijd slachtoffer wordt van verkrachting. De meeste studenten hebben volgens het onderzoek bovendien geen idee bij wie ze op dat vlak hulp kunnen krijgen op hun onderwijsinstelling , bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon of studentenpsycholoog.

Beloftes

In het manifest staan concrete ideeën die bij moeten dragen aan preventie, hulp aan slachtoffers, en betere procedures op het gebied van seksueel geweld.  In het document staat een ideaalbeeld van de instelling op dit vlak, maar ook zes concrete beloftes, die gaan van passend getrainde medewerkes, tot workshops voor studenten, bijvoorbeeld op het vlak van ‘consent’, en online en offline bewustzijnscampagnes.  Als Saxion het manifest ondertekent, belooft het zich daar aan te houden. Saxion zou na Hogeschool Inholland, de Hogeschool Rotterdam, de VU en de Universiteit Maastricht de vijfde instelling zijn die het manifest ondertekent.

Tijdens het gesprek tussen de diensten personeelszaken, OSS en het CvB werd de aanpak voor de komende jaren op het gebied van sociale veiligheid gepresenteerd. Volgens het CvB is die in lijn met het Amnesty-manifest, blijkt uit de besluitenlijst. Volgens Janco Bonnink, directeur OSS, gaat het in de aanpak om drie pijlers: preventie, ondersteuning en procedures. Dat gaat van cursusaanbod, tot informatiecampagnes tot een jaarplan en een jaarverslag sociale veiligheid.

Hij noemt het heel belangrijk dat er ook studenten betrokken zijn. “Als er bijvoorbeeld cursussen komen, dan willen we die nauw in relatie met de studenten ontwikkelen.” Een van de manieren waarop dat kan, is door bijvoorbeeld dingen samen met studieverenigingen te organiseren. “Dat is heel nadrukkelijk een gesprekspartner.”  

Samenwerking

Saxion gaat ook samenwerken met het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek (CSG). Dat betekent dat een student(e) die zich meldt met een klacht over seksueel geweld, met zijn of haar toestemming wordt doorverwezen door de vertrouwenspersoon naar het Centrum Seksueel Geweld. Andersom geldt dat ook: het CSG brengt eventueel ook de vertrouwenspersoon van Saxion op de hoogte, als een student die zich daar meldt dat tenminste ook wil. Vertrouwenspersoon Peter Hofsté: “Zij hebben heel veel in huis om slachtoffers op dit vlak op te vangen.”

Volgens Monique de Graas van het CSG kunnen zij slachtoffers van seksueel geweld professionele hulp bieden op verschillende vlakken. “Dat gaat van veiligheid, tot de aangifte, tot medische hulp en psychosociale hulp. Als het slachtoffer het goed vindt, fungeren we als een soort maatje.”

Volgens De Graas moet er op scholen veel meer aandacht komen voor dit onderwerp. Dat begint al op de basisschool volgens haar. “Dus niet alleen op het klinische, medische vlak voorlichting, maar ook op dit vlak van seksuele gezondheid. Jongeren zijn niet gewend om hier over te praten. Dat ontbreekt er nog aan.”

Bas3

Bas Klaassen