coronapas

Coronatoegangsbewijs is ‘onmogelijke opdracht’, vindt het college van bestuur

Met het invoeren van het coronatoegangsbewijs vraagt het demissionair kabinet het onmogelijke van Saxion, aldus het college van bestuur. Ook de centrale medezeggenschap, die in het wetsvoorstel buitenspel wordt gezet, ziet het toegangsbewijs niet zitten.

Op de website van Saxion zegt collegevoorzitter Anka Mulder dat de voorgestelde wetswijziging ‘onmogelijk’ voor Saxion is. Naast fysiek onderwijs zou de hogeschool namelijk een volwaardig alternatief moeten bieden aan studenten zonder toegangsbewijs. Daarmee onderschrijft Saxion het protest van de Vereniging Hogescholen.

Mulder: “Je vraagt het onmogelijke van onze docenten die al bijna twee zware studiejaren achter de rug hebben en ook nu nog steeds veel borden in de lucht houden. Onze docenten, onderzoekers en andere collega’s proberen al maanden topkwaliteit te leveren, ook al is dat lastig in deze coronacrisis. Dat geldt ook voor onze studenten die het zwaar hebben in deze coronatijd.”

In het voorstel zou Saxion verantwoordelijk worden voor de controle op het toegangsbewijs. “Omdat Saxion verschillende gebouwen in drie steden heeft is dit ook praktisch gezien een lastig besluit”, zegt Mulder. “Want het is echt heel ingewikkeld om die controles uit te voeren.”

Afspiegeling van de samenleving

De centrale medezeggenschap (CMR) is ook niet te spreken over het voorstel. Over de invoering van ‘3G’ - gevaccineerd, genezen of getest - is de raad verdeeld, zegt Coen de Heer namens de CMR. “Daarin zijn we een afspiegeling van de samenleving. Maar we hoeven er niet iets van te vinden.”

Want op dit moment hebben studenten en medewerkers nog een veto, maar het demissionaire kabinet wil de medezeggenschap buitenspel zetten. De CMR vindt dat onverstandig. De Heer: “Daarmee mis je de kennis en ervaring die wij als docenten, ondersteuning en studenten hebben opgebouwd: we lieten zien dat we heel snel kunnen schakelen. Maar je mist ook het draagvlak om eventuele maatregelen door te voeren.”

Want het invoeren van het toegangsbewijs heeft enorme consequenties, zegt De Heer. “Wij steunen het college van bestuur hierin.” Collega CMR-lid Marouan Moussi vult aan: “het CTB heeft heel veel praktische gevolgen. Het perspectief van de studenten en docenten moet je niet buitenspel zetten.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”

SaxNow, Bas, Linde, Rik

Studenten opgelet: heb je problemen, vragen of opmerkingen? SaxNow staat voor je klaar tijdens de Pop-up redactie in het hoofdgebouw!

Hey daar, Saxion Studenten! Heb je iets op je hart waar je over wil praten? Zit je met vragen over je studieschuld, worstel je met het vinden van een woning of heb je gewoon behoefte aan advies? Dan is de Pop-up redactie van SaxNow dé plek voor jou!