coronapas

Coronatoegangsbewijs is ‘onmogelijke opdracht’, vindt het college van bestuur

Met het invoeren van het coronatoegangsbewijs vraagt het demissionair kabinet het onmogelijke van Saxion, aldus het college van bestuur. Ook de centrale medezeggenschap, die in het wetsvoorstel buitenspel wordt gezet, ziet het toegangsbewijs niet zitten.

Op de website van Saxion zegt collegevoorzitter Anka Mulder dat de voorgestelde wetswijziging ‘onmogelijk’ voor Saxion is. Naast fysiek onderwijs zou de hogeschool namelijk een volwaardig alternatief moeten bieden aan studenten zonder toegangsbewijs. Daarmee onderschrijft Saxion het protest van de Vereniging Hogescholen.

Mulder: “Je vraagt het onmogelijke van onze docenten die al bijna twee zware studiejaren achter de rug hebben en ook nu nog steeds veel borden in de lucht houden. Onze docenten, onderzoekers en andere collega’s proberen al maanden topkwaliteit te leveren, ook al is dat lastig in deze coronacrisis. Dat geldt ook voor onze studenten die het zwaar hebben in deze coronatijd.”

In het voorstel zou Saxion verantwoordelijk worden voor de controle op het toegangsbewijs. “Omdat Saxion verschillende gebouwen in drie steden heeft is dit ook praktisch gezien een lastig besluit”, zegt Mulder. “Want het is echt heel ingewikkeld om die controles uit te voeren.”

Afspiegeling van de samenleving

De centrale medezeggenschap (CMR) is ook niet te spreken over het voorstel. Over de invoering van ‘3G’ - gevaccineerd, genezen of getest - is de raad verdeeld, zegt Coen de Heer namens de CMR. “Daarin zijn we een afspiegeling van de samenleving. Maar we hoeven er niet iets van te vinden.”

Want op dit moment hebben studenten en medewerkers nog een veto, maar het demissionaire kabinet wil de medezeggenschap buitenspel zetten. De CMR vindt dat onverstandig. De Heer: “Daarmee mis je de kennis en ervaring die wij als docenten, ondersteuning en studenten hebben opgebouwd: we lieten zien dat we heel snel kunnen schakelen. Maar je mist ook het draagvlak om eventuele maatregelen door te voeren.”

Want het invoeren van het toegangsbewijs heeft enorme consequenties, zegt De Heer. “Wij steunen het college van bestuur hierin.” Collega CMR-lid Marouan Moussi vult aan: “het CTB heeft heel veel praktische gevolgen. Het perspectief van de studenten en docenten moet je niet buitenspel zetten.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

saxion.jpg

Hoe een anonieme mail ervoor zorgde dat SaxNow zeven maanden klem zat tussen feit en fictie

Hier had bijna een verhaal gestaan over grensoverschrijdend gedrag binnen Saxion. Een verhaal waar SaxNow met tussenpauzes meer dan een half jaar aan werkte. Maar dat verhaal volgt hier niet. Wat wel volgt: een verhaal over het aannemen van verschillende identiteiten, van studenten en van collega’s. Over een geraffineerd web van feit en fictie, waarvoor geen middel geschuwd werd, van videocall tot prepaidkaart. En een bekentenis. Die volgt ook.

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.