laptop

Medewerkers mogen toetsen niet meer op eigen apparaat opslaan

Naar aanleiding van de toetsfraude neemt Saxion de mogelijke risico’s op het gebied van toetsen onder de loep. Dat is nog gaande, maar duidelijk is dat de grootste kwetsbaarheid zit in de periode voorafgaand aan de afname van de toets. Bijvoorbeeld bij autorisatierechten die niet op orde zijn en medewerkers die toetsen op eigen devices opslaan en delen. Dat laatste mag vanaf 1 mei niet meer.

Een kwetsbaarheid is het opslaan van toetsen op de eigen computer of USB-stick, en het delen via bijvoorbeeld WhatsApp of Teams met collega’s. Karin Verschoor, naast directeur School of Commerce & Entrepreneurship, maar ook ‘proceseigenaar toetsing’: “Het is natuurlijk goed om een collega mee te laten kijken, maar toetsen mogen niet op deze manier verspreid worden.”

Dat was al niet de bedoeling, maar vanaf 1 mei mag het ook niet meer. Die datum valt volgens Verschoor samen met een update van het systeem TOS, waarin toetsen in een veilige online omgeving gemaakt en gedeeld kunnen worden.   

Bij de betrokken diensten en de academies komt naar voren dat de autorisatierechten niet altijd op orde zijn. Verschoor noemt het voorbeeld van een voorzitter van een examencommissie, die tijdelijk benoemd wordt. “Die krijgt dan, geheel terecht, toegang tot het systeem. Maar we zien dat wanneer collega’s wisselen van functie, die rechten niet altijd teruggedraaid worden. Dit kan ook opgaan voor medewerkers van toetsbureau, de toetsdesk en docenten. Hoewel de meeste mensen integer zijn, valt hier snelle winst te halen.”

Verschoor zegt dat Saxion van het momentum – de toetsfraude dus - gebruik wil maken om het toetsproces waar mogelijk te verbeteren. “Daar zijn we altijd mee bezig, maar dit is natuurlijk het moment goed te kijken waar het beter kan. De organisatie is zich op een moment als deze meer dan ooit doordrongen van het belang.” Dat wil volgens haar niet zeggen dat de diefstal van toetsvragen voorkomen had kunnen worden. “Risico’s hou je altijd, en hier ging het om een medewerker van de centrale dienst die willens en wetens Saxion dupeerde.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”

Foto toetsbureau

Rechtbank: student verdiende meer dan 23.000 euro met handel in gestolen toetsen

Student M.B. moet het Openbaar Ministerie 23.310 euro betalen. Dat bedrag verdiende hij volgens de rechtbank Overijssel met het doorverkopen van op Saxion door een medewerker van het toetsbureau gestolen toetsen. M.B. was de enige betrokkene die tijdens de zitting en tijdens de politieverhoren geen verklaring aflegde over het aantal door hem verhandelde toetsen. Dat lijkt hem nu duur komen te staan.