Het schandaal rond The Voice of Holland en de dialoog die daarna op gang kwam, zal ook op Saxion leiden tot meer meldingen van seksueel geweld. “Ik merk nu al dat er meer geluiden komen”, zei bestuursvoorzitter Anka Mulder gisteravond in de centrale medezeggenschap (CMR), waar de plannen van Saxion op het gebied van sociale veiligheid werden besproken. De CMR pleitte niet alleen voor focus op de instrumenten op dit vlak, maar vooral ook op de cultuur op Saxion. De CMR en het college van bestuur gaan beiden het manifest van Amnesty International tegen seksueel geweld ondertekenen.
Seksueel geweld blijft niet beperkt tot de mediawereld, politiek, of voetbalwereld, maar komt net zo goed voor in het hoger onderwijs, dus ook op Saxion. Bestuursvoorzitter Anka Mulder gaf gisteren aan zich daarover geen illusies te maken.
Ze zei bovendien blij te zijn dat het gesprek daarover nu opener gevoerd kan worden. “Ik ben van de leeftijd dat ik me de tijd nog goed kan herinneren dat je hierover als vrouw beter niets kon zeggen, want dan vonden ze je raar. Ik ben blij dat die discussie nu opener is. Ik merk nu al dat er meer geluiden komen op dit vlak, en dat is goed.”
Ze gaf gisteren aan graag het Amnesty Manifest tegen seksueel geweld te willen ondertekenen, iets wat het bestuur al eerder liet doorschemeren. De CMR sloot zich daarbij aan, bij monde van voorzitter Milan Wolf liet het weten graag mee te tekenen. “ Wij vinden het heel erg belangrijk dat dit op de agenda blijft.”
In het manifest staan concrete punten over preventie, hulp aan slachtoffers, en betere procedures op het gebied van seksueel geweld, maar ook zes concrete beloftes, die gaan van passend getrainde medewerkers, tot workshops voor studenten, bijvoorbeeld op het vlak van ‘consent’, en online en offline bewustzijnscampagnes.
Te onbekend
In een document heeft Saxion de plannen op het gebied van sociale veiligheid voor de komende jaren uitgewerkt. Mulder: “We vonden dat het iets gecoördineerder kon, maar ook meer aandacht voor preventie, zoals via trainingen, en bijvoorbeeld campagnes.”
Ook gaf ze aan dat Saxion al behoorlijk veel doet op dit vlak, maar dat dit nog te onbekend is. “We hebben best wel veel in place; het is lang niet altijd bekend. Dat is een van de echte verbeterpunten van Saxion. Soms kunnen wij gewoon dingen net nog even iets helderder op de website hebben, met wie je dan in contact kan gaan bijvoorbeeld.” Saxion is bovendien in gesprek met studieverenigingen over een gezamenlijke aanpak.
Tot nu toe waren er relatief gezien weinig meldingen over seksueel geweld op Saxion (zie kader), zeker in vergelijking met het meest recente onderzoek van Amnesty, waaruit bleek dat 1 op de 10 studentes tijdens haar studietijd verkracht wordt. Bestuurslid Timo Kos: “Toen ik het hier eerder met de vertrouwenspersonen over had kwam het onderwerp weinig voor, wat verrassend is. Volgens mij geven recente ontwikkelingen meer vrijheid voor mensen om zich te uiten. We verwachten dat de vertrouwenspersonen in een volgend jaarverslag zullen melden dat er meer casussen behandeld zijn.”
Cultuur
De CMR gaf aan de plannen van Saxion op papier goed te vinden. “Het is goed wat er nu omschreven is, de functionarissen zijn ingevuld, dat deel nemen we voor kennisgeving aan”, zei CMR-lid Ruben Sinkeldam. Maar naast de invulling van de organisatie, vroeg de CMR juist aandacht voor de cultuur. “Voor dat wat niet wordt uitgesproken, wat niet in verslagen komt te staan, wat mensen misschien niet durven uit te spreken. Dat is iets wat waarschijnlijk veel moeilijker is om in te richten, maar als je daar geen aandacht aan besteedt, span je het paard achter de wagen.”
Hij geeft aan dat dit onderwerp daarom continu aandacht moet hebben, in de gesprekken tussen CvB en CMR, maar eigenlijk op alle niveaus. “En vooral; als er een iemand ongelukkig is, dan zijn we met zijn allen ongelukkig. Dit moet een constant gespreksonderwerp zijn.”
Breder onderwerp
Verschillende CMR-leden gaven bovendien aan dat ze het goed vinden het Amnesty-manifest te onderteken, maar dat dat manifest wel alleen gaat over seksueel geweld, terwijl sociale veiligheid een veel breder onderwerp is.
En dat heeft er ook mee te maken of er een cultuur is waarin je misstanden naar voren durft te brengen. “Dat gaat ook over de medewerker die wordt geintimideerd door zijn leidinggevende als hij inhoudelijke kritiek geeft.”
Mulder: “Dat valt hier net zo hard onder. De meeste leidinggevenden doen het goed, maar soms gaat het mis, dan heeft de medewerker bescherming nodig.”
52 meldingen van studenten bij de vertrouwenspersoon in 2021
Vertrouwenspersonen studenten 2021: 52 meldingen
-pesten (4)
-pesten online (8)
-meldingen discriminatie (17)
-meldingen ongewenste verbale bejegening (4)
-meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag (5)
-meldingen onveilige situatie in les setting (3)
-meldingen privé gerelateerde conflicten (8)
- meldingen overig (3)
Vertrouwenspersonen medewerkers 2021: 41 meldingen
-meldingen conflicten leidinggevende (8)
-meldingen pestgedrag (14)
-meldingen arbeidsconflict (5)
-meldingen seksueel ongewenst gedrag (3)
-meldingen stalking (2)
-meldingen ongewenst gedrag online (5)
-melding laster (1)
-melding coronagerelateerd (1)
-melding ongewenst verbale bejegening (1)
-melding opvang na schokkende gebeurtenis (1)
Huiselijk geweld en kindermishandeling 2021: 40 meldingen
-meldingen over fysiek geweld (14)
-meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 melding verbale dreiging (18)
-melding eerwraak (1)
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”