RHK_211101_05 SAXNOW STUDENTEN NA DE SPITS REIZEN.jpg

Dolblij met nakende heropening: ‘Nou hopen dat ze het voor langere tijd zo laten’

Het is nog niet officieel, maar alle landelijke media melden het al: vanaf dit weekend gaat het hoger onderwijs weer van het slot. Fysieke les is dan weer mogelijk. Wat de voorwaarden zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar een kleine peiling op de locatie in Deventer leert dat studenten dolblij zijn. “Ik durfde het niet eens te hopen.”

(headerfoto: archief, Ronald Hissink)

Of Joleine Tournet (24, SJD) het overleefd had als de lockdown nog langer had geduurd? “Ja, dat wel, maar niet van harte. Dan was het met mij zeker niet beter gegaan.” Haar studiegenote Quinty Bosgoed (19) denkt er hetzelfde over. “Het voelt alsof we weer een stukje van ons leven terugkrijgen. Het online onderwijs vond en vind ik helemaal niks.”

Waar het ooit wel lekker was om af en toe even wat langer te blijven liggen in de studentenkamer, voelde het leven nu vooral als het grote niets. “Nu hebben we weer wat te doen, kan ik weer echt contact hebben met klasgenoten.” Hoe langer het onderwijs duurde, des te meer het zijn tol begon te eisen, zegt ze. “Ik kon nauwelijks de motivatie houden. Het is gewoon veel minder leuk, daardoor ben je voor online onderwijs ook minder gemotiveerd.”

Het zijn geluiden die aansluiten op het salvo van psychiaters, onderwijsinstellingen, studentenvakbonden en de Nationale Jeugdraad. Die stelden deze week in een open brief aan het Outbreak Management Team (OMT) dat de impact van de pandemie en de lockdown van het onderwijs op jongeren enorm is: studenten kampen niet alleen met minder motivatie, maar ook met eenzaamheid, somberheid, slaapproblemen en soms zelfs levensmoeheid.

De nieuwe onderwijsminister Robert Dijkgraaf gaf gisteren tijdens een online bezoek aan Saxion nog aan zich hard te gaan maken voor heropening van het hoger onderwijs, maar gaf tegelijk aan niets te kunnen beloven. Vanochtend overlegde hij op het Catshuis met premier Rutte, coronaminister Ernst Kuipers en OMT-chef Jaap van Dissel over de heropening. Tijdens de persconferentie vrijdagavond moet blijken of het echt zo ver komt.

Voorwaarden

Hogeschoolbestuurder Timo Kos noemt de heropening op Twitter ‘heel goed nieuws’. Hij vraagt zich wel af of er nog aanvullende voorwaarden zijn, en wil daar graag snel duidelijkheid over, zodat de gebouwen en roosters daarop aangepast kunnen worden. Hij geeft daarbij dat in de volgende week nog vooral ‘afronding en toetsen gepland staan, dus de hoeveelheid geplande onderwijsactiviteiten valt dus mee’.

Woordvoerder Karin Effing noemt de aangekondigde opening 'supernieuws'. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, is ook hard voor gepleit. We zijn nog aan het kijken hoe we het praktisch gaan vormgeven, dat hangt ook van de voorwaarden af."

Wel geeft ze aan dat 'daar waar het kan' volgende week fysiek onderwijs zal plaatsvinden. "Daarover zullen de academies de studenten informeren. Volgende week is de laatste lesweek, daarin is doorgaans wat minder onderwijs gepland. Daarna volgen twee toetsweken. Vanaf dan begint kwartiel drie met hopelijk weer volop onderwijs en onderzoek in de gebouwen."

Voor student toegepaste psychologie Martijn Muntenaar betekent de heropening vooral dat hij zich niet langer bezwaard hoeft te voelen dat hij wél op Saxion aanwezig is. “Vanwege een diagnose kwam ik hier in de bibliotheek studeren, thuis studeren ging voor mij echt niet. Maar ik was wel telkens bang om aangesproken te worden: 'wat doe jij hier in vredesnaam?' Daar hoef ik me nu dus niet druk over te maken. Ik ben dus heel erg blij.”

Over mogelijke besmetting met het coronavirus op locatie maakt hij zich geen zorgen. “Ik heb alle prikken, ben zelf gezond, die angst zit er bij mij eigenlijk niet in.” Dat geldt ook voor Joleine Tournet. “Ik zit in een heel klein klasje, weet wie het zijn; die staan niet elk weekend in een Antwerpse kroeg.” Een wens voor de toekomst heeft ze nog wel. “Het is nu vooral ook hopen dat ze het voor langere tijd ook zo laten.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Noor Schmidt

De stijl van Noor: ‘Kleding en sieraden zijn deel van je identiteit’

Noor Schmidt is populair op TikTok, zo populair dat er zelfs samenwerkingen uit voortkomen, met kledingmerken als Na-kd en een sieradenmerk als MyJewellery. Dat Noor op de hoogte is van de laatste trends blijkt ook uit haar outfit; een broek met panterprint – dé trend van komend seizoen - gecombineerd met een oversized blazer en een paar Adidas samba’s, die sinds afgelopen jaar niet meer weg te denken zijn. “Ik speel regelmatig in op trends, maar merk ook ik dat zelf soms voorloop.”

Talida Header

Pretty in Pink! How Talida makes everything cute and everything 'her'

Explore the safe space of Talida Daoud (20), a Biology & Medical Laboratory Research student at Saxion. Despite settling into her space just a couple of months ago, she transformed her room into a girly paradise, glowing with personal charm and thrifted treasures! Between vintage lamps, lots of pink, flowers, ruffles, and spring vibes. Discover how she uses her limited space for self-expression and what the importance of individuality and expression means to her.

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”