De externe commissie die onderzoek doet naar de wetenschappelijke integriteit van Blockchain-lector Jan Veuger komt waarschijnlijk eind februari/begin maart met een advies voor Saxion. Het is vervolgens aan het college van bestuur om de gevolgen daarvan te bepalen. Volgende week staat een hoorzitting op de rol, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden.
Frans de Vijlder, gepensioneerd lector Goed Bestuur aan de Hogeschool Arnhem, is voorzitter van die commissie. Het is de eerste klacht die de externe commissie voor wetenschappelijke integriteit in behandeling neemt, zegt hij. “Maar we zijn ook nog niet lang in functie.”
Het CvB diende de klacht in na bevindingen van SaxNow over de wetenschappelijke integriteit van lector Jan Veuger. Die besloot gedurende het onderzoek zijn werkzaamheden neer te leggen. De commissie zal eind februari of begin maart een advies opleveren aan Saxion, maar heeft ook de mogelijkheid om de onderzoekstermijn een keer te verlengen.
Het is vervolgens aan het college van bestuur om te bepalen wat de gevolgen van dat advies zijn, zegt De Vijlder. De commissie zelf zal het advies niet actief openbaar maken. Saxion liet in een bericht op het intranet weten dat “de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht voordat er conclusies te trekken zijn, of er inhoudelijk op dit vraagstuk kan worden gereageerd.”
In de externe commissie zijn in principe mensen van Saxion, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Arnhem Nijmegen, de Christelijke Hogeschool Ede en NHL Stenden vertegenwoordigd. In dit geval zal Saxion zelf niet betrokken zijn bij de behandeling van de klacht, liet collegevoorzitter Anka Mulder eerder aan de Centrale Medezeggenschapsraad weten. Dit om de onafhankelijkheid te waarborgen.
Gerelateerde artikelen
Column: Betrokken burger
Het was me haast ontschoten, maar van 27 november t/m 1 december was het de week van de duurzaamheid. Studenten van het Honours Programma Health Care & Social Work hadden een stand om de write for rights actie van Amnesty International onder de aandacht te brengen - ja, schrijven loont daadwerkelijk.
Afscheidsinterview Pascal Heynen: Geen onderdeel van het meubilair, wel bijna een tatoeage
Nooit, nee nooit, zou Pascal Heynen zijn pensioen halen op Saxion, sprak hij meer dan 21 jaar geleden al uit. Dat doet hij dus ook niet. Toch voelt de directeur van de Academie Gezondheidszorg zich inmiddels zo verbonden met de hogeschool, dat hij bijna een Saxion-tatoeage had gehad, al zag collegevoorzitter Anka Mulder dat niet zitten. Een eerlijk afscheidsinterview over vriend en vijand, crisis of geen crisis, maar ook over loslaten. “Ik zie enorm op tegen het laatste moment hier. Daar slaap ik nu al slecht van.”
Saxion worstelt met studiereizen per vliegtuig: "Tijd om doelen te bepalen"
De jaarlijkse Creative Business-studiereis naar New York, met het vliegtuig, zou stoppen vanwege duurzaamheidsoverwegingen. Maar dat is teruggedraaid op aandringen van studenten en docenten, die juist graag die reis maken en daar waarde in zien. Op meer plekken binnen Saxion wordt geworsteld met vliegen voor de studie. Nieuwe richtlijnen moeten daarbij helpen: regisseur duurzaamheid Wenda Hans wil dat deze reizen in het duurzame beleid van 2025 - 2028 worden opgenomen. “Het is tijd om doelen te bepalen.”