a

Inkeerregeling in kwestie toetsfraude; student die zich meldt mag ongestraft toets opnieuw maken

Studenten die een toets of toetsvragen hebben gekocht in de kwestie rond toetsfraude op Saxion, kunnen zich melden. Ze krijgen dan de kans om die toets zonder straf opnieuw te doen. Dat meldt Saxion in een mail aan alle studenten. Daarmee wil Saxion ervoor zorgen dat diploma’s niet onterecht verstrekt zijn, informatie verzamelen, en zo min mogelijk eerlijke studenten duperen door toetsen algemeen ongeldig te verklaren. Wie gefraudeerd heeft en zich niet meldt, kan mogelijk een strenge straf verwachten, schrijft het bestuur.

In februari kwam naar buiten dat drie mannen gearresteerd waren voor het stelen en doorverkopen van toetsen van Saxion. Een van hen was een medewerker van Saxion. Saxion komt nu in overleg met de examencommissies met de inkeerregeling voor studenten die toetsen vooraf hebben ingezien, omdat volgens het bestuur over de waarde van een Saxion-diploma geen enkele twijfel mag bestaan. ‘Dat jij op een eerlijke manier je diploma behaalt is erg belangrijk met het oog op je toekomstige loopbaan. De mogelijke toetsdiefstal en verkoop ervan aan studenten kan die waarde ondermijnen en is zeer ernstig.’

Bovendien zegt het bestuur ernaar te streven zo weinig mogelijk eerlijke studenten te duperen, door toetsen generiek ongeldig te verklaren en opnieuw af te nemen. Saxion hoopt met de regeling ook meer inzicht te krijgen over de omvang van de fraude. ‘Het is van belang om inzicht te krijgen in welke toetsvragen op een eerlijke wijze zijn gemaakt en met welke toetsen is gefraudeerd.'

Zware straffen

Een student die zich meldt kan een gesprek met een interne onderzoekscommissie verwachten, waarin ze individueel hun melding toe dienen te lichten. Als de onderzoekscommissie overtuigd is dat er inderdaad een relatie is met de toetsdiefstal, ziet Saxion af van sancties en moet de student de toets opnieuw maken. Studenten kunnen zich tot uiterlijk 15 april melden, via een link in de mail.  

Wie als student geen gebruik maakt van de inkeerregeling en later alsnog wordt betrapt, krijgt volgens het CvB te maken met een zwaardere sanctie, die past bij de fraude. ‘Hiervan kan de impact zeer groot zijn.' Het kan dan gaan om een tijdelijke schorsing, maar ook zelfs uitschrijving van de studie. 

Nog onderzoek

Saxion meldt in de update aan studenten niets over de omvang van de fraude en welke toetsen of toetsvragen er aan studenten zijn verkocht. Wel geeft het bestuur aan dat politie en OM nog onderzoek doen in de zaak.

Het bestuur geeft daarnaast aan dat het onderzoek tijd kost. Het is zich ervan bewust dat studenten rond de kwestie daardoor in onzekerheid zitten. ‘We vinden dit vervelend en doen er alles aan om jou zo gauw mogelijkheid duidelijkheid te geven.’

Diploma ingetrokken

In een extra uitleg over de inkeerregeling gaat Saxion in op de details. Daaruit blijkt dat ook al afgestudeerde studenten mee kunnen doen aan de inkeerregeling. In dit geval wordt door de examencommissie hun diploma ongeldig verklaard, waarna herinschrijving moet volgen bij de opleiding, en de toetsen opnieuw gedaan moeten worden. Als dat niet het geval is, kan de examencommissie het al verstrekte diploma intrekken, als blijkt dat het diploma 'onrechtmatig' tot stand is gekomen. 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”