Saxion kiest ervoor om een deel van de internetvergoeding ook in 2023 te blijven uitbetalen als compensatie voor de inflatie en hoge energiekosten. Sinds januari 2021 geldt die internetvergoeding als een soort tijdelijke thuiswerkvergoeding, maar met ingang van de ‘echte’ thuiswerkvergoeding zou die in januari vervallen. Een eenmalig extraatje op de loonstrook, waar de hogescholen eerder collectief over spraken, is voorlopig van de baan.
Tot januari van het volgend jaar krijgen medewerkers die minimaal een dag per week thuis werken standaard 34 euro netto of 17 euro netto (contract 0,2 – 0,6 fte) per maand aan thuiswerkvergoeding. Die vergoeding vervalt en wordt per 1 januari van het nieuwe jaar vervangen door een thuiswerkvergoeding van 2,13 euro per thuisgewerkte dag.
Om te compenseren voor de hoge energiekosten en inflatie kiest het college van bestuur ervoor een deel van de internetvergoeding toch te blijven uitbetalen, naast de thuiswerkvergoeding, zo valt te lezen op het intranet. Het gaat voor medewerkers met een contract van meer dan 0,6 fte om 24 euro netto per maand, medewerkers met een contract kleiner dan dat kunnen rekenen op 12 euro netto per maand.
Bestuurder Jan Willem Meinsma gaf eerder al aan bezig te zijn met een handige manier om de thuiswerkvergoeding te verhogen. Een van de kortste wegen daarvoor was via het salaris, bijvoorbeeld via een eenmalige extraatje op de loonstrook. Een aantal hogescholen zoals Avans en BUas deden dat al eigenstandig (allebei zo’n 400 euro), maar er werd ook collectief over gesproken door de hogescholen. Daarvoor moest ook overeenstemming zijn tussen de vakbonden.
Meinsma gaf toen aan te hopen dat dit nog voor het einde van dit jaar geregeld zou zijn. Dat extraatje is echter voorlopig van de baan. Meinsma: “Ik denk dat we moeten wachten tot de volgende CAO-ronde. Bij een dergelijke tussentijdse uitkering/aanpassing is brede overeenstemming nodig, die was er helaas niet. Wij betreuren dat.”
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.
Saxion sluit 2024 af met 7,5 miljoen in de plus; maar bezuinigingen blijven nodig
Waar een negatief resultaat van 3 ton begroot was, sluit Saxion 2024 af met een overschot van 7,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag. Het bedrag is toegevoegd aan de reserves, die daarmee groeien naar 123 miljoen. Maar de financiële zorgen en de miljoenenbezuinigingen blijven bestaan. Bestuurder Richard Wielinga: “Voor 2025 lijken we uit te komen op een negatief resultaat.”