Creative Business-studenten vliegen naar New York en Londen voor hun studiereis, terwijl Saxion dit voorjaar een nieuw ‘mobiliteitsbeleid’ vaststelde, dat medewerkers moet stimuleren zo duurzaam mogelijk te reizen. “Een studiereis is goed voor de ontwikkeling van studenten, maar kijk ook naar alternatieve bestemmingen dichter bij huis”, zegt regisseur duurzaamheid Wenda Hans.
Zoals Saxion zelf stelt in het duurzaamheidsbeleid: ‘Het is onze ambitie om in 2050, of zoveel eerder als mogelijk, onze mobiliteit (van medewerkers en studenten) volledig CO2-neutraal te hebben’. Om deze doelstelling te behalen, is het streven om zo min mogelijk te reizen met de auto of vliegtuig en in plaats daarvan op de fiets stappen of met het OV komen.
Het mobiliteitsplan dat dit voorjaar werd vastgesteld slaat niet op studenten, zegt Hans. Volgens haar zijn studiereizen erg waardevol, maar mogen hier wel een aantal vragen over worden gesteld. Zoals wat alternatieve bestemmingen zijn, dichterbij huis en per trein bereikbaar. Hans: “Ik ben er van overtuigd dat we dit gaan doen, maar op dit moment zijn we nog niet zover.”
Ook Johannes de Boer, beleidscoördinator internationalisering bij academie ACT, is van mening dat studiereizen een belangrijk onderdeel van het curriculum zijn voor veel studies. Dat geldt ook voor de Creative Business-studenten die afgelopen zondag in het vliegtuig naar New York stapten. Ze gaan hier een maatschappelijk vraagstuk onderzoeken en leggen daarvoor contact met bedrijven en organisaties, zo staat in de modulebeschrijving bij de studiereis.
Week minimaal
Op de vraag of Saxion dit soort reizen kan verantwoorden, antwoordt de Boer dat een verblijf van één week wel het minimum zou moeten zijn voor een vliegreis. “En het moet echt van meerwaarde zijn voor de student, het kan geen snoepreisje zijn waarbij ze de hele dag gaan zuipen”, zegt hij. “We moeten kijken wat we op zo’n locatie kunnen aanbieden, wat we hier op Saxion niet hebben.” Een goed voorbeeld vindt hij de reis bij de minor Business and Data Analytics, waarbij de studenten drie weken naar Sillicon Valley gaan.
In het mobiliteitsplan, dat dus op de medewerkers is gericht, staat: ‘we vliegen alleen indien noodzakelijk’ en ‘vliegen naar bestemmingen binnen een straal van 750 km is niet toegestaan’. Toch vliegen er binnenkort ook nog Creative Business-studenten naar Londen voor een midweek. Londen ligt op zo’n 350 kilometer van Enschede. Ze zouden in eerste instantie met de trein gaan, maar vanwege werkzaamheden reed deze niet.
Aanscherpen
Volgens Michelle Hagels, teamleider Creative Business, is bij het organiseren van deze studiereizen niet expliciet rekening gehouden met het nieuwe mobiliteitsbeleid. “Dat komt ook omdat een half jaar geleden, toen de reizen georganiseerd werden, dit nog niet bekend was bij ons.”
Wel zijn er twijfels over of de studiereis naar New York nog de juiste keuze is, zegt ze. “Ik verwacht dat we binnen ACT wel opnieuw naar ons aanbod studiereizen gaan kijken en ons beleid zullen aanscherpen, zodra het mobiliteitsbeleid voor studenten duidelijk is. We willen juist meer reizen aanbieden, maar dan wel binnen Europa, zodat we met de trein kunnen.”
Gerelateerde artikelen
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”
Hoe overleeft Saxion de bloedhitte? “Ik heb een washandje mee om nat te maken”
Terwijl de mussen dood van het dak vallen en de tegels nog net niet uit de straat smelten, moet er op Saxion ‘gewoon’ nog gewerkt en gestudeerd worden. Maar hoe behoud je met deze temperaturen je waardigheid én zorg je dat je niet helemaal wegsmelt? SaxNow maakte een verhit rondje door de gebouwen in Enschede. “Je wil het liefst iets luchtigs aan, zonder dat je in je blote kont loopt.”
Examencommissie is volledig overtuigd van fraudegeval, maar studente Creative Business stelt vraagtekens bij procedure
Volgens de examencommissie van de AMA fraudeerde een studente bij het verslag van haar minor prestatiepsychologie. Dat is voor de examencommissie overduidelijk. “Ze heeft van de vijf alinea’s er vier letterlijk overgenomen, met een paar kleine wijzigingen.” Grote vraag daarbij was of de examencommissie bij de bestraffing daarvan de procedures ook goed gevolgd heeft; de studente zelf vindt van niet.