Deventer (78).jpg

College van bestuur kondigt koerswijziging Saxion Onderwijs Model (SOM) aan: “Ze hebben geluisterd naar kritische geluiden”

Saxion gaat het Saxion Onderwijs Model anders invoeren. De Saxion-brede invoering van het Smart Solutions Semester (3S) verandert in een Saxion-brede invoering van een interdisciplinair semester in het derde en vierde jaar van opleidingen. Die krijgen meer regie over de invulling van dat semester. Zo kunnen ze een eigen (interdisciplinair) alternatief bedenken, dat ze beter in hun opleiding vinden passen. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) prijst die stap. “Dit is precies wat we graag wilden.”

Opleidingen krijgen meer ruimte voor eigen keuzes nu het CvB de onderwijsvisie (2019) centraal stelt. De afgelopen jaren stonden de CMR en het CVB regelmatig tegenover elkaar als het over de invoering van het onderwijsmodel ging. Een jaar geleden nam het bestuur nog een voorgenomen besluit: iedere Saxion-student volgt vanaf collegejaar 2024/2025 een 3S-semester. Daar ging de CMR niet mee akkoord; zij wilden ook interdisciplinair onderwijs, zoals vastgesteld in de onderwijsvisie, maar de invulling daarvan niet van bovenaf opleggen.

‘Meer ruimte voor maatwerk’

In een bericht op het intranet kondigt het CvB nu aan dat ‘het huidige Smart Solutions Semester verbeterd en verbreed wordt’, met ‘meer ruimte voor meerdere varianten’. In het onderwijsmodel blijven naast dat aangepaste interdisciplinaire semester, ook het werken in thuisgroepen en de opdeling van leereenheden in 5 EC’s of meervouden daarvan. CMR-lid Coen de Heer: “Dit is in lijn met wat de CMR wilde, ambities zijn goed, maar er is nu meer ruimte voor maatwerk. De visie die we in 2019 vaststelden is ongewijzigd, nu gaan we in gesprek over de randvoorwaarden.”

Volgens het CvB is er enthousiasme over de onderwijsvisie die als basis geldt voor het onderwijsmodel, maar ‘zijn er ook punten waarop het knelt’. Die gingen over de invoering en inbedding van 3S binnen de bestaande opleidingen, maar ook over wat er wel en niet onder het onderwijsmodel valt en over de uitvoerbaarheid binnen de opleidingen. Die kritiek was ook terug te zien in ingezonden opinie-artikelen op SaxNow.

Onduidelijkheid en verwarring

Als onderdeel van de wijziging van de koers geeft het CvB aan ‘eenduidig en consistent’ te gaan communiceren over de onderwijsvisie. CvB-lid Timo Kos zegt tegen SaxNow dat er in de organisatie onduidelijkheid en verwarring is ontstaan over het onderwijsmodel en de organisatie daarvan. “Maar het gaat om de onderwijsvisie uit 2019. Die is met een brede groep vastgesteld, met uitgangspunten thuisgroepen, modules van 5 EC's en interdisciplinair onderwijs in het derde of vierde jaar. Dat laatste dus in overleg met decentrale medezeggenschap.”

‘Ambitie is er nog steeds’

Verder schrijft het CvB dat de onderwijsvisie een kompas is. Daarmee wordt bedoeld dat het richtinggevend is. De onderwijsvisie bestaat uit negen punten, zoals ontwikkelingsgericht toetsen, maar opleidingen met hun opleidingscommies bepalen zelf hoe en in welk tempo zij die punten willen invoeren. Dat traject kan ook na 2024-2025 doorlopen. Kos zegt daarover: “De ambitie vanuit de onderwijsvisie is er nog steeds, maar leggen we niet van bovenaf op: opleidingen kunnen zelf met hun decentrale medezeggenschap bepalen in welke mate en welk tempo zich zich daartoe willen verhouden.”  

Een nieuw projectteam moet een en ander in goede banen gaan leiden. In dit zogenaamde ‘regiegroep implementatie onderwijsvisie’ zijn het college van bestuur en de directeuren van academies en diensten vertegenwoordigd. Zij moeten zorgen dat docenten voldoende professioneel toegerust zijn op de nieuwe manier van werken, net als de ICT en de bedrijfsvoering.

bas, rik

Bas Klaassen, Rik Visschedijk