Joy2

Studentenmoestuin bloeit vanaf dit voorjaar in Enschede

Wat vorig jaar nog een idee was, is vanaf mei een feit: Saxion heeft dan een eigen studentenmoestuin. Niet in Deventer, zoals eerst gepland, maar in Enschede. Het moet een bloeiende tuin met groente, fruit, maar ook bloemen worden, zegt Saxion-trainee Joy Douma, initiatiefnemer van het project. Studenten hebben zelf de verantwoordelijkheid en inspraak over wat er in de tuin komt. “Het is meer dan alleen een zaadje planten.”

Even leek de komst van de moestuin een verloren zaak, toen anderhalve maand geleden het projectplan voor de moestuin in Deventer werd afgewezen. Het facilitaire team vond de voorgestelde locaties niet geschikt, maar ze stelden wel voor: ‘Waarom niet in Enschede?’ Daar was volgens hen de perfecte plek: een binnentuin aan de linkerzijde van het hoofdgebouw. In het grote stuk gras daar zal na volgende maand een bloeiende oase verschijnen, als de groene mensen hun werk doen.

Op 15 en 16 mei zijn de eerste creation days. Studenten moeten dan zelf aan de bak (letterlijk). Ze gaan onder begeleiding van Douma zestien moestuinbakken maken waar in geplant wordt. “Van gerecycled hout natuurlijk”, voegt Douma toe. “Het is makkelijker om te beginnen in bakken, dan kunnen we gebruik maken van biologische aarde.”

Het gaat om meer dan alleen een zaadje planten, volgens Douma. Studenten hebben zelf de verantwoordelijkheid en inspraak over wat er in de tuin komt. “Zo is er een studente die zelf skincare maakt en bepaalde bloemen gebruikt in haar producten. Dit wil ze dan uit de tuin halen.”

Vorig jaar hadden zich al zo’n 50 studenten aangemeld. Douma is heel blij dat het project alsnog van de grond komt, en denkt dat het nog op tijd is om dit jaar de vruchten te plukken. “De meeste tuiniers beginnen in maart, maar ik denk dat we nog wel mee komen met het groeiseizoen.”

Het moestuinproject wordt betrokken bij het lectoraat International Water Technology. Douma: “Met hun kennis over duurzaamheid gaan ze meedenken over onder andere de biodiversiteit van de moestuin, maar ook over het effect van tuinieren op studentenwelzijn.” Ook wordt er gekeken of er regentonnen kunnen worden aangesloten op de waterpijpen rondom het gebouw, om dit water te gebruiken voor de besproeiing van de tuin.

20230412_113536170_iOS.jpg

De plek van de nieuwe studentenmoestuin in Enschede. Foto: Linde Verschoor

Meedoen?

Wil jij ook meehelpen aan de moestuin? Aanmelden kan nog steeds, via deze link.

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen