annouk

FM -studenten verzamelen 151 handtekeningen om geliefde docent Annouk te behouden; ‘Hartverwarmend’

Waarom moet de geliefde docente Annouk van der Lely vertrekken, door haar tijdelijke contract niet te verlengen? Dat vragen studenten Facility Management Myra te Vaanhold (vierdejaars) en Babet te Riet (derdejaars) zich af. Zij haalden, samen met hun medebestuursleden van studievereniging Facility Business Society, 151 handtekeningen op bij mede-studenten. “Iedereen zei: ‘Annouk, moet die weg? Dat kan niet waar zijn.”

Toen ze hoorden dat één van hun favoriete docenten vanwege de bezuinigingen weg moet bij Facility Management, kwamen Myra en Babet in actie. Ze stelden een brief op waarin het bestuur van de studievereniging de zorgen deelt over de gevolgen van de bezuinigingen, die één van hun meest gewaardeerde docenten treft. Die brief is gericht aan het management-team van de academie Hospitality Business School.

In niet meer dan een paar dagen haalden de studenten 151 handtekeningen op. “We gingen langs de lokalen, maar zochten ook contact via teams en mail met studenten die op stage zijn”, vertelt Myra. Veel overredingskracht hadden ze niet nodig. Bijna iedereen zei: ‘Annouk, moet die weg? Dat kan niet waar zijn’, vertelt Babet.

Zorgen over kwaliteit

In hun brief schrijven ze ook dat de zorgen groter zijn dan het niet-verlengen van het contract van Van der Lely: “De zorg die wij hebben (…) is dat de kwaliteit van onderwijs hierdoor verslechtert. Goede docenten geven een vorm van kwaliteit, vernieuwing, veranderingen die meer bijtijds zijn en zorgen voor verbinding.”

Ja, ze willen het liefst dat Van der Lely voor Facility Management behouden blijft. Maar ze vrezen ook voor kwaliteitsverlies, door afscheid te nemen van verse mensen in het team. Myra zegt dat dit geen aanklacht is tegen de oude garde, integendeel. “Maar docenten als Annouk brengen zoveel”, aldus Babet. “Het is zo zonde dat ontzettend leuke en goede mensen nu weg moeten. We vragen ons af of dat niet anders kan.”

fm

Docent Annouk omringd door bestuursleden van studievereniging Facility Business Society. Van links naar rechts: Veerle Kienhuis, Nynke Schuinder, Onno Klaassen, Annouk van der Lely, Myra te Vaanhold en Babet te Riet. Foto's: Ronald Hissink

Babet vergelijkt het met de basisschool, want dan zat er soms iemand achterin de klas om te evalueren. “Dat is waar ik aan denk bij kwaliteit, bij elkaar meekijken, van elkaar leren”, zegt ze. “Hier heb ik een heel ander gevoel bij, namelijk dat er een snelle bezuiniging gemaakt kan worden door afscheid van mensen te nemen. Zonder te kijken naar de kwaliteit die iemand heeft.’

Positieve verhalen

Myra trok regelmatig op met docente Annouk. Zo was ze vorig jaar studentencoach van een klas met eerstejaars, waarvan Van der Lely mentor was. “Ik ken Annouk als ontzettend betroken en benaderbaar, heel fijn om mee te werken.” Zelf hadden Myra en Babet geen les van haar, maar ze horen alleen maar positieve verhalen onder medestudenten. “Annouk is heel geliefd”, zegt Babet. “Echt een toevoeging voor de opleiding. Ze is wat je hoopt van een jonge en frisse docent: ze brengt veel positieve energie.”

Ze kennen de docente goed van de studievereniging, waar Van der Lely heel actief voor is. Ze beheert bijvoorbeeld de alumnipagina, is betrokken bij activiteiten, de studiereis, de intro en carrière-evenementen. “Mede door haar inzet is het aantal aanmeldingen voor de studievereniging enorm gegroeid”, schrijven ze in hun brief. “Evenementen en activiteiten worden beter bezocht door een grote groep actieve leden. Het gevoel van welkom is bij ons enorm gegroeid. Studenten worden gezien, gehoord en geholpen.”

Vooraan om te helpen

Daarbij is Van der Lely gewoon een heel fijne docent, die klaarstaat voor haar studenten en oprechte interesse in ze heeft. “Hebben we een vraag, of iets nodig: dan staat Annouk vooraan om te helpen”, zegt Myra. Maar de studenten zijn realistisch over de kansen van de brief. Annouk behouden lijkt een brug te ver. “Maar we willen graag het gesprek aan, en onze zorgen laten horen.”

Annouk van der Lely noemt het ‘hartverwarmend’ dat de studenten voor haar in de bres springen. Haar contract loopt eind januari af en op LinkedIn zette ze een bericht dat ze per 1 februari beschikbaar is. “Je bouwt in die bijna twee jaar op Saxion een band op met de studenten”, zegt ze. “Ik ben realistisch en weet dat deze actie de zaak niet gaat veranderen. Maar dit is het grootste cadeau dat ze me konden geven.”

fm

Directeur Irene Rispens ‘Warm pleidooi, maar weloverwogen besluit’

Irene Rispens, directeur van de academie HBS, laat weten dat ze de mail van de studievereniging heeft ontvangen, en ook heeft beantwoord.

“Ik vind het mooi dat ze zo'n warm pleidooi houden voor de medewerker in kwestie, dat zegt veel over de medewerker en ook over de betrokkenheid van de studenten”, schrijft ze via Teams. “We gaan graag met een paar studenten in gesprek om in algemene zin een toelichting te geven over wat er speelt als een opleiding minder studenten heeft. Ik heb echter ook gezegd dat we niet op het besluit terug zullen komen; dat is heel weloverwogen gemaakt, waarbij we allerlei aspecten meenemen. De afspraak is in de maak.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’

Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.

justitia

Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk

Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.

Reihaneh Salehi Mourkani

Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"

Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”