De academie HBS verlengt een aantal tijdelijke contracten die binnenkort aflopen niet vanwege de (verwachte) studentenkrimp en bezuinigingen. Directeur Irene Rispens wil medewerkers met een contract tot de zomer voor de kerst duidelijkheid geven. Eerder werd al duidelijk dat AGZ van tien medewerkers met een tijdelijk contract afscheid neemt. SaxNow vroeg alle directeuren van diensten en academies of ze door de bezuinigingen contracten laten aflopen.
Irene Rispens wil niet zeggen om hoeveel medewerkers het gaat, maar in eerdere interne communicatie wordt gesproken over het afscheid van vijf fte in 2024. De academie stevent zonder ingrijpen af op een tekort van ruim een half miljoen, zegt Rispens. Drie van de vier bachelors zullen krimpen, verwacht ze, alleen Interior Design and Styling groeit. “We hebben de afgelopen jaren al goed naar onze uitgaven gekeken”, zegt Rispens, die we aan de telefoon spreken. “We kunnen niet veel winst halen op andere plekken. En minder studenten, betekent nu eenmaal minder medewerkers.”
Bij het niet verlengen van de contracten die nog kort lopen, en het besluit over de contracten die in de zomer aflopen, speelt kwaliteit nauwelijks een rol. “We zijn juist heel tevreden over de collega’s”, zegt Rispens. “Ik loop lang genoeg mee om te weten dat er in een paar maanden nog veel kan veranderen in het onderwijs, denk aan mensen die vertrekken of gedetacheerd worden, of expertise die je nodig hebt. Maar we willen ook duidelijkheid geven aan de collega’s.”
Die duidelijkheid hebben een aantal medewerkers al gehad, de anderen krijgen die voor de kerst. “Normaal zouden we dat gesprek zo’n vier maanden voor het eind van het contract aangaan”, zegt ze. “Maar dat wil ik nu eerder doen, zodat de collega’s weten wat hen te wachten staat.” Rispens wil niet zeggen hoeveel mensen nu te horen kregen dat hun tijd bij Saxion erop zit. “Dat vind ik echt bij de medewerkers zelf liggen”, zegt ze. “Die gaan erover wanneer ze de buitenwereld vertellen dat ze zullen vertrekken.”
Eerder werd al duidelijk dat bij de Academie AGZ, waar de studentenkrimp hard aankomt, tien medewerkers met een tijdelijk contract Saxion zullen verlaten. De academies krijgen financiering op basis van studentenaantallen, en zijn daar dus direct afhankelijk van. Bij de diensten is dat anders: die krijgen een besparingsopdracht.
Academies
Op geen van de andere academies, die reageerden op de vragen van SaxNow, wordt gekeken naar het al dan niet verlengen van tijdelijke contracten vanwege de bezuinigingen. Sander Reinderink (SFIB) laat weten dat er bij zijn academie nog maar één tijdelijk contract is, en dat die wordt omgezet naar vast. Suzan Koning (APO) schrijft dat er bij haar geen teruglopende studentenaantallen zijn, mede door een nieuwe associate degree, die zeventig nieuwe studenten opleverde. “Daar zijn we heel blij mee.”
De academie Creatieve Technologie (ACT) hoeft het lopende academiejaar nog geen maatregelen te nemen, aldus directeur Arjan Zemann. De periode daarna kan dat anders zijn: dan wordt kritisch gekeken naar welke tijdelijke contracten ze voor de komende jaren al dan niet kunnen verlengen, schrijft hij. Ook laat hij weten dat er maar beperkt vacatures worden opengesteld.
Karin Verschoor (SCE) laat weten dat er terugloop in studenten is, maar dat de bezuinigingen voor dit jaar opgevangen worden door natuurlijk verloop en het beperken van grote kostenposten, zoals inhuur. “Binnenkort gaan we met de medewerkers in gesprek over hoe we de komende jaren een antwoord hebben op de aangekondigde krimp. Hierbij bekijken we zowel de kostenkant (hoe kunnen we verder bezuinigen) als de inkomstenkant (waar kunnen we groeien)”, schrijft ze.
Peter van Dam (LED) schrijft dat hij verwacht dat zijn academie voor 2024 en 2025 een sluitende begroting heeft, maar dat vanaf 2026 er tekorten zullen komen. “Voor komend jaar zijn er geen veranderingen in de formatie die veroorzaakt worden door geld.” De Parttime School heeft een Saxion-brede groeiopdracht, laat directeur Martijn Braber weten. “Dit betekent dat wij de komende jaren werken aan uitbreiding van ons deeltijd-opleidingsportfolio en daaruit voortvloeiende producten, en groei in volume. SPS zal daarom niet krimpen in formatie.”
Diensten
Karin Jansen (DMC) laat weten dat haar dienst moet bezuinigingen, maar dat zal niet per se leiden tot het niet verlengen van tijdelijke contracten. “We realiseren dat door natuurlijk verloop en door fors te bezuinigen op inhuur”.
Ze verwacht dat de vraag naar communicatie niet zal veranderen. “Dat betekent een uitdaging en keuzes maken. Aanvullend zullen we scherper moeten kiezen welke projecten en activiteiten ondersteund moeten worden in hun communicatiebehoeften. Wat moet, wat moet nu, en wat kan ook eventueel later. Juist in deze tijd blijft profilering en marketing van groot belang, dus onze inzet op die terreinen zetten we onverminderd voort.”
Jan Tromp (FSO) laat weten dat dit vraagstuk niet speelt bij zijn dienst. “Wij kijken structureel kritisch naar de ontwikkelingen en spelen daarop in met onze personeelsplanning waardoor we tijdig anticiperen.”
Werkwijze totstandkoming dit artikel
SaxNow vroeg vorige week woensdag per e-mail een reactie aan alle Saxion-directeuren op onderstaande vragen, met daarin een termijn om te reageren:
- Worden tijdelijke contracten binnen uw academie/dienst ook niet verlengd vanwege de bezuinigingen?
- Met in het verlengde: weten de mensen die dat aangaat dat al?
- En, om hoeveel mensen gaat het in de academie/dienst?
- Welke aanvullende maatregelen neemt uw academie/dienst nu al?
We kregen een reactie van tien directeuren, die zijn allemaal opgenomen in dit artikel. Elf directeuren reageerden, ook na reminders en verlenging van de gevraagde reactietermijn, niet. Niet opgenomen in deze publicatie zijn derhalve de academies Bestuur, Recht, en Ruimte (BRR), Business, Building & Technology (BBT), Mens & Arbeid (AMA), Mens & Maatschappij (AMM).
Bij de diensten kregen we geen reactie van Bestuurszaken en Informatiemanagement, Control, Finance & Audit (CFA), Human Resource Management (HRM), Onderwijs en Student Support (OSS), Centrum voor Ondernemerschap, Research & Graduate School (SGRS) en Business Support Organisatie (BSO).
Gerelateerde artikelen
Zes gouden tips voor ‘als de pleuris uitbreekt’ (met dank aan de laatste Studium Generale)
Tijdens de Studium Generale van gisteren kreeg het publiek antwoord op de vraag: verdwaald – hoe red jij jezelf zonder internet, voedsel en water? SaxNow zette de ultieme tips van professioneel wildplukker Edwin Flores en navigeerexpert Michel van Dongen voor je op een rij in een mini-survivalgids. Handig, mocht je ooit moeten overleven “als de pleuris uitbreekt in Nederland,” zoals presentator Richard Engelfriet het noemde.
Teleurstelling in Deventer: geen ‘groene, parkachtige’ omgeving achter Saxion, maar een parkeergarage
Saxion is teleurgesteld door de plannen voor een tijdelijke parkeergarage achter de hogeschool in Deventer. Daarmee gaat voorlopig een streep door een scenario waarin het gebied tussen Saxion en spoor zou transformeren in een soort groene, parkachtige omgeving. Daarvoor had de hogeschool, samen met buren Tauw en Aventus, juist gepleit bij de gemeente. “Dit staat ver af van wat we met elkaar voor ogen hadden.”
Column: Prioriteiten
Hoger onderwijs is voor 90 procent kennisoverdracht en vaardigheden aanleren en voor het overige deel pedagogiek. En misschien wel de meest cruciale les die wij studenten op dat laatste gebied meegeven is leren prioriteiten te stellen, en dan bij voorkeur ook nog de juiste.