20230131_160549.jpg

Medewerkers praten mee over vergroenen Saxion: van buitenlokaal, tot bier en bijenkasten

Medewerkers mochten gisteren in Deventer meepraten over hoe we met z’n allen Saxion een stukje ‘groener’ kunnen maken. Sterker nog; organisator Wenda Hans beloofde dat die woorden niet in het luchtledige gaan verdwijnen, maar gevolgen zullen hebben. Het leidde tot een levendige bijeenkomst, waar ook onderling vrijuit werd gedeeld. “Het dak van de bibliotheek als plek voor de nieuwe studentenmoestuin? Interessant idee.”

Waar in Enschede al heel concrete plannen liggen voor vergroening (lees: het klimaatplein), is dat in Deventer minder het geval. Daar valt op en rond Saxion op dat vlak nog veel in te vullen, maakte ‘regisseur duurzaamheid’ Wenda Hans in haar inleidende praatje duidelijk. Tegelijkertijd gaf ze aan dat in Deventer de speelruimte deels misschien beperkt is; door bijvoorbeeld bodemvervuiling, beperkte eigen buitenruimte, én bijvoorbeeld een toekomstige uitbreiding van ROC Aventus.

En toch, zo was al gauw een gezamenlijke conclusie, was dit misschien juist wel hét moment om ook in Deventer gezamenlijk dit gesprek te voeren. Met de mega-operatie van de bouw van De Kien en de op handen zijnde herinrichting voor de Handelskade, ligt er nu een kans om vanuit Saxion ideeën, wensen en mogelijkheden kenbaar te maken. Die leven volop bij medewerkers, werd gisteren duidelijk in lokaal B0.02, met uitzicht op diezelfde drukke Handelskade. Daar waren Saxion-vogels van divers pluimage aanwezig, zoals docenten, managers, maar ook bijvoorbeeld medewerkers van de gemeente en van natuurorganisatie IVN.

Twee kaarten

Wenda Hans had als hulpmiddel twee kaarten neergelegd, waar iedereen zijn ideeën, wensen en kansen mocht opschrijven. Joy Douma tekende bijvoorbeeld alvast de studentmoestuin in, in eerste instantie vlak naast de fietsenstalling.  Ze is projectleider van die plannen in Deventer. Daar was zo veel animo voor – binnen de kortste keren meer dan 100 aanmeldingen – dat er zelfs een stop op de aanmelding is gezet.

Douma zag die moestuin in eerste instantie wel voor zich naast de fietsenstalling. Het verbouwen moet dan wel in bakken gebeuren, vanwege bodemvervuiling. En er is het risico op ongewenste plukkers; die plek is wel heel erg toegankelijk, en ligt bijvoorbeeld ook op de doorgaande route van een avondje Go Ahead Eagles.

20230131_170951 Tekening (1).jpg

Dak bibliotheek

Maar zie daar; er was ongevraagd, maar welkom advies van Arriën Termaat, docent aan de HBS. “Heb je wel eens aan het dak van de bibliotheek gedacht?”, zei hij. Die plek is volgens hem bovendien makkelijk bereikbaar, toegankelijk, maar niet te toegankelijk. Anderen brachten daarop weer in dat er misschien ook bijenkasten kunnen staan, en er hop verbouwd zou kunnen worden, om zo tot een eigen Saxion-bier te kunnen komen. Wellicht een gevalletje ‘een mens mag blijven dromen’, maar bijvoorbeeld IT-dienstverlener Topicus deed het in Deventer echt.

Niet alles ging over eten en bier: ‘het bankenplein’ schuin tegenover het voormalige SVB-gebouw bleek ook velen een doorn in het oog. Slecht toegankelijk, volledig versteend, bloedheet in de zomer en esthetisch buitengewoon onaantrekkelijk. Dat kon beter, was de gedachte, groener vooral. Bovendien worden de bankjes ook nauwelijks gebruikt, zo was meerdere mensen opgevallen.

Buitenlokaal

Termaat gaf bijvoorbeeld ook aan in de zomer graag zijn studenten op hete dagen mee te nemen naar buiten. Daar is het makkelijker het hoofd koel te houden. Nu kiest hij daarbij vaak positie achter het SVB-gebouw (‘best een goede plek’),  maar waarom zou er geen plek kunnen komen rond het gebouw, bijvoorbeeld bij de brandweertoegang. “Een soort zitkuilen, of wat mij betreft zelfs een soort buitenlokaal.”

Andere plannen gingen nog weer veel verder; een deel van het gebouw gewoon slopen, de handelskade helemaal verleggen of uitdiepen, of een duurzaamheidscafé.

Energie

Slechts één ding ontbrak; het studentperspectief. Die sessie komt nog, gaf Hans later aan, net als een sessie voor de vestiging Enschede, en ze beloofde ook de ideeën, van losse flodder tot concreet, allemaal te verzamelen en de opbrengst terug te koppelen, de input te gebruiken voor het meerjarenplan, en -indien gewenst-  de deelnemers ook te betrekken bij het vervolg.

Even later, toen bijna iedereen weer was uitgevlogen, maakte ze voor zichzelf de balans op. “Je hebt ook wel eens vergaderingen die energie kosten”, zei ze. “Maar daar was dit er gelukkig niet één van. Ik krijg hier wel energie van.”  

 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Frank Futselaar Column10062022

Column: Hoera! Kennis is terug

Onlangs was ik op een tweedaags congres over toetsen in het hoger onderwijs. Het congres verliep zoals zulke congressen verlopen. Goede sprekers, slechte sprekers, levendige workshops, saaie workshops, mensen die met grote passie over iets praten en mensen die proberen je iets te verkopen.

apeldoorn---hoofdlocatie.jpg

Nieuwe AI-opleiding in Apeldoorn: “Voor elk werkveld relevant”

Saxion begint in september met een nieuwe opleiding in Apeldoorn: de bachelor Applied Data Science & Artificial Intelligence. Sinds afgelopen dinsdag kunnen studenten zich inschrijven. In eerste instantie mikt de hogeschool op zo’n twintig a vijfenveertig eerstejaars, op termijn op zo’n tweehonderd studenten. “We hopen op echte puzzelaars”, zegt teamleider Arno Blootens. Volgens hem staat het werkveld in de regio te springen om mensen met expertise op het vlak van het lezen en toepasbaar maken van data. “Dit is in elk werkveld toepasbaar.”

hbo

Massaal tickets voor HBO Gala Enschede verkocht ondanks prijsverhoging: “Sowieso een mooi gevulde zaal”

Party time! Het belooft volgens KOSS, de koepel voor studieverenigingen, het meest spectaculaire evenement van het jaar te worden: het HBO Gala Enschede op 8 mei. Vorige week gingen de eerste kaartjes in de verkoop, het tweede verkoopmoment is op 24 april – na de stufi. Want de grootste uitdaging met het organiseren van het feest dit jaar waren de centen. Niet-leden betalen 49,50 voor een ticket, 2,50 meer dan vorig jaar. “Maar dan kan je wel onbeperkt feesten en drinken.”