Het liefst zou de Facilitaire Service Organisatie (FSO) de metingen met technologie doen, maar de juiste alternatieven zijn er (voorlopig) nog niet. Dus zijn de tellers voor de benutting en bezetting van de ruimtes op Saxion voorlopig nog hard nodig, zeggen directeur FSO Jan Tromp en manager vastgoed Lian Wienk. “Dit onderzoek zorgt er juist voor dat we beargumenteerd besluiten kunnen nemen over huisvestingvraagstukken.”
Tromp kan zich best indenken dat het bezettingsonderzoek voor sommige docenten afleidend voelt, zegt hij in een reactie op een opiniestuk dat deze week op SaxNow verscheen. Social Work-docente Femke Lansink sprak daarin uit nogal afgeleid te worden door de frequente bezoekjes van de ‘tellers’. Tromp: “Ik kan me best voorstellen dat het verstorend kan werken. Dat is ook de reden dat we de zorgvuldigheid zoveel mogelijk betrachten.”
Toch is het bezettingsonderzoek hard nodig, zegt hij. Bovendien is het ook niet nieuw. “Ook voor corona deden we dit altijd. Dus ik kan me voorstellen dat het nu nieuw voelt, maar dat is het niet.”
Elk kwartiel in week 5 en 6 wordt het bezettingsonderzoek uitgevoerd. Vier keer per jaar dus. Volgens Lian Wienk, manager vastgoed en projecten, is het broodnodig, om zo beargumenteerd besluiten te kunnen nemen over ‘huisvestingvraagstukken’. Ze geeft een voorbeeld. “Jaarlijks krijgen we vragen van diensten en academies, die bijvoorbeeld ruimte erbij willen. Dit soort gegevens zijn daarbij een goed instrument.”
Slimme camera's
Volgens Tromp overweegt Saxion om technologische middelen in te zetten om het gebruik van ruimtes te meten. Maar de juiste middelen daarvoor zijn nog niet voorhanden, zegt hij, het gebruiken van bijvoorbeeld camera’s wil Saxion niet. Een recent voorbeeld van hoe het flink mis kan gaan is er bovendien ook: de Universiteit Leiden hing ‘slimme scanners’ op om personen te tellen in hun gebouwen en ruimtes, maar die bleken veel meer te kunnen dan alleen dat, waardoor de privacy in het geding was. De ophef en woede daarover leidde tot een demonstratie, kamervragen, en de honderdduizend euro’s kostende camera’s zijn daarom inmiddels tot nader orde uitgezet.
Dus gebeurt het onderzoek op Saxion voorlopig nog op de ouderwetse manier. Volgens Wienk zijn de onderzoekers daarbij van te voren geïnstrueerd om zoveel mogelijk inbreuk op het reguliere werk van medewerkers en docenten te voorkomen. “In principe kan het tellen van buiten gebeuren, maar als ze binnen moeten kijken om te tellen, dan vragen ze dat eerst netjes. Als bijvoorbeeld een docent dat dan niet wil, dan kan dat ook, dan gaan ze weer weg.”
Volgens Wienk en Tromp zijn er verder geen klachten binnengekomen bij de afdeling over het bezettingsonderzoek. “Die hebben ons niet bereikt, op het stuk op jullie website na.”
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.