CELZ230208-3344.jpg

Helft eerste lichting Corporate Trainees heeft aanbod baan, tweede lichting in nieuw jasje

Een groep van vijftien jonge professionals startte in februari 2022 aan het Corporate Traineeship. Een nieuw programma, ingericht om de corona-achterstanden weg te werken. Maar ook met ‘uitzicht op een mooie baan’. In juli lopen de contracten af en Saxion wil in ieder geval zeven van hen de baan bieden. In november start de tweede lichting, die meer gericht zal zijn op het binnenhalen en behouden van medewerkers.

De jonge talenten gingen twee keer negen maanden binnen verschillende academies en diensten aan het werk, op de eerste plaats om de corona-achterstanden weg te werken. Bijvoorbeeld door studenten te ondersteunen op het gebied van welzijn, de in- en doorstroom van studenten of als stagebegeleider. Na deze achttien maanden hebben de trainees uitzicht op een mooie baan, zo stond in een startartikel. En op de site van het traineeship: ‘Het Corporate Traineeship haalt waardevol, nieuw talent binnen, dat na 18 maanden wellicht een vast plekje binnen Saxion kan krijgen.’ 

Geen belofte

Die baan biedt Saxion ze het liefste zelf aan, zegt Sanne Weusthof, projectleider van het Corporate Traineeship. “Maar het was nooit een belofte”, voegt ze eraan toe.

Weusthof spreekt van een succes, en daarom start in november een tweede lichting. Deze wordt minder gericht op de corona gerelateerde onderwerpen, maar meer op het binnenhalen en behouden van medewerkers. In de vacaturetekst staat nu: ‘met uitzicht op een vaste aanstelling’.

Weusthof zegt dat het belangrijk is dat Saxion talent kan behouden, maar dat dit specifieke traineeship voornamelijk was bedoeld voor de ondersteuning van de nasleep van corona bij studenten. Inmiddels hebben zeven van de vijftien trainees zekerheid op een baan binnen Saxion, de andere acht krijgen eind deze maand duidelijkheid. Weusthof: “Maar iedere dienst of academie heeft dit zelf in de hand. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor de trainee en om te kijken of er plek is om ze in dienst te houden.”

Richel Zandgrond (24)

“Ik werk bij Onderwijs en Student Support (OSS). Hier ben ik bezig geweest met verschillende projecten zoals het opzetten van een studentenpanel. Na negen maanden heb ik een extra opdracht erbij gezocht: onderzoek naar het relatiemanagement binnen Saxion voor het college van bestuur. Daarnaast hebben we wekelijks masterclasses. Deze gaan over professionele ontwikkeling zoals communicatie- en presentatietraining maar ook over je persoonlijke ontwikkeling.

De rol van trainee is fijn omdat ik zoveel verantwoordelijkheid kan pakken als ik zelf wil, maar er geen druk op ligt. Ook is het fijn dat ik het traineeship grotendeels zelf kan invullen, zodat ik er het meeste aan heb. Ik zat eigenlijk meteen al op mijn plek, en hoop dat ik bij Saxion kan blijven.”

Richel Zandgrond.jpeg

Joy Douma (27)

“Bij het StudieSuccesCentrum binnen OSS ondersteun ik projecten op het gebied van het studentenwelzijn. Ik kreeg veel vrijheid en mocht veel zelf invullen. Ik organiseerde de Saxion well-being week, een programma voor Studium Generale en ik ben bezig met het moestuin-project.

Ik zit op mijn plek bij Saxion, ook al ben ik misschien niet een typische Saxion-medewerker. Ik heb echt het gevoel dat ik bijdraag aan Saxion, daarom is het extra jammer dat ik niet kan blijven als het traineeship afloopt. Maar omdat het studentenaantal terugloopt is er binnen OSS niet genoeg budget, is mij verteld.”

Joy Douma kopie.jpeg

Bart Minten (24)

“Ik werk bij de academie School of Finance and International Business (SFIB). Hier werk ik aan verschillende dingen, zoals het begeleiden van studenten en langstudeerders. Daarnaast begeleid ik studenten in het project ‘Business Case’ waar ze in het eerste en tweede jaar mee bezig zijn. Eigenlijk heb ik een functie als ‘junior docent’.

Het traineeship was voor mij echt een uitkomst, omdat ik altijd al graag bij Saxion wilde werken. Tijdens mijn studie deed ik er van alles naast, zoals werken op de open dagen. Ik vind het leuk om met studenten te werken, maar heb ook veel werkervaring opgedaan, bijvoorbeeld in het managen van processen. Waardevol is dat ik door het traineeship vragen heb gesteld als: wie ben ik, wat wil ik en wat zijn mijn krachten.”

Bart Minten.jpeg

Linde Verschoor