CELZ230208-3344.jpg

Medezeggenschap vraagt zich af of Saxion niet toch overvallen is door bezuinigingen

Had er niet eerder aandacht kunnen zijn voor de strategie achter de bezuinigingen waar Saxion nu voor staat? Die vraag stelde de centrale medezeggenschapsraad (CMR) tijdens de afgelopen plenaire vergadering aan het college van bestuur (CvB). CMR-leden gaven aan het idee te hebben dat Saxion ‘in zekere zin toch overvallen is’ door de keuzes die gemaakt moeten worden.

Volgens bestuursvoorzitter Anka Mulder is daar geen sprake van. Als er één hogeschool is, die de voorspelde krimp zag aankomen, en daar naar handelde, dan is Saxion het, zei ze. “We zien al jaren aankomen dat de krimp eraan komt, en dat we daar op moeten acteren.”

Dat deed Saxion onder andere aan de ‘aanbodkant’: door in te zetten op associate degrees, masters en uitbreiding in Apeldoorn. De gedachte is dat de uitbreiding van het aanbod Saxion gaat helpen qua aantallen studenten, en dat het daarmee een deel van de krimp qua inkomen kan opvangen. Ook is volgens bestuurslid Timo Kos de lobby voor meer geld voor hogescholen in krimpregio’s gaande.

Dat er voor de uitbreiding van de ‘aanbodkant’ veel aandacht is geweest, onderschreef CMR-lid Coen de Heer. Hij vroeg zich wel af of er niet eerder gesproken had kunnen worden over de bezuinigingen. Hij gaf namens de CMR aan toch een gevoel te hebben van ‘overvallenheid’, iets wat ook medelid Wytse Mensonides namens de CMR aanstipte. De Heer: “De achterliggende strategie aan de uitgavenkant, die hebben we nog niet gezien. Hadden we daar niet eerder aandacht voor kunnen hebben?”

Volgens Anka Mulder heeft Saxion ook op dat gebied voorgesorteerd, ook in het contact met de CMR. Ze wees daarbij onder meer op de vaker besproken vastgoedsituatie, maar ook de strategische personeelsplanning van Saxion. “We zijn op tijd begonnen met onze strategische personeelsplanning. We zagen daar ook een kans en een verantwoordelijkheid.”

Bestuurslid Timo Kos gaf aan dat Saxion kansen ziet in de groei van duale opleidingen. “Dat je daar mensen kunt inzetten die nu op voltijd zitten. Daar zit een mogelijkheid voor werkgelegenheid. Lukt dat niet, dan moeten we meer mensen naar buiten begeleiden.”

De CMR gaf bij de bespreking van de voorjaarsnota aan ook het gevoel te hebben dat Saxion misschien te veel verwacht van de uitbreidingen qua associate degrees, masters en verder. Dat de uitbreiding aan de aanbodkant gaat helpen is volgens Anka Mulder duidelijk, maar net zo goed dat het niet de gehele terugloop gaat opvangen. “We hebben ook in zicht wat het niet oplost.”

Bas3

Bas Klaassen