Verpleegkunde-studentes Sara en Yvet doen mee aan landelijke reanimatiecompetitie: lachen maar ook belangrijk

Stayin’ alive, stayin’ alive. Met de aanwezigheid van studentes Sara Luiten (20) en Yvet Bremer (19), zit dat wel goed. De derdejaars Verpleegkunde-studentes doen vandaag mee aan de landelijke reanimatiecompetitie op de Hogeschool van Amsterdam waar ze het opnemen tegen twaalf andere teams. “Het is super belangrijk dat mensen kunnen reanimeren.”

Hoe de competitie eruit ziet, weet Sara Luiten nog niet precies. “Het is de eerste keer dat Saxion meedoet dus het is voor ons ook een verassing”, legt Sara uit. Wat ze wel weet is dat ze samen met klasgenoot en vriendin Yvet Bremer een team vormt, dat ze een casus krijgen en eerste hulp moeten verlenen. “Denk bijvoorbeeld aan een reanimatie in de trein, of een reanimatie waar niemand een telefoon bij zich heeft.”

Op de vraag waarom ze meedoen met de competitie komt een simpel antwoord. Yvet: “Ja gewoon leuk. Ik zag een berichtje op het intranet voorbijkomen en ik dacht: ik vraag Sara. Zij zei: ‘Ja lachen!’”. Sara: “Yvet en ik houden wel van een competitie.” Beiden vinden het leuk om hun skills te laten zien en te testen, maar ook vinden ze het belangrijk dat er aandacht is voor reanimatie. “Het is super belangrijk dat mensen kunnen reanimeren. Ik vind dat te weinig mensen het kunnen of durven, omdat ze er misschien geen zelfvertrouwen voor hebben”, zegt Yvet.

Spiergeheugen

Beide studentes zijn aangesloten bij het landelijke reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Al hebben ze nog nooit een persoon hoeven reanimeren. Yvet: “Ik denk dat dat een hele heftige ervaring is.” ‘Gelukkig’ hebben ze alleen nog maar poppen gereanimeerd, om te oefenen en als voorbereiding op de competitie. Zo ook tijdens de Saxion reanimatiecompetitie. Sara: “Ze zeggen dat als je het heel veel herhaalt dat het dan een soort spiergeheugen is, als je het voor het echie moet doen.”

Oefening baart kunst. Sara: “Yvet en ik kennen elkaar al best lang, we zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben de techniek heel goed onder de knie.” Of ze een kans maken om te winnen? “We zijn er allebei wel van overtuigd dat we een kans maken, zelfs een docent zei dat tegen ons”, zegt Yvet. Sara: “We weten alleen niet wat we winnen. Misschien wel alleen de eer. Maar dat is genoeg.”

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”