De verbeterplannen die directeuren en managers maken naar aanleiding van het tweejaarlijkse medewerkerstevredenheids-onderzoek (MTO) zijn te vrijblijvend, vindt de Centrale Medezeggenschap. Zij willen instemmingsrecht voor de Academieraden en Dienstenraad, zodat de plannen serieus aandacht krijgen en niet een ‘ritueel gesprek worden’. Het college van bestuur vindt dat niet nodig. “Wij vragen in het directeurenoverleg en in bila’s wat de plannen hebben opgeleverd.”
Die oproep deed de CMR de vergadering ervoor ook al. Het valt de medezeggenschappers op dat Saxion niet goed scoort op punten die teamoverstijgend zijn, zoals de interactie tussen leidinggevenden of managementteams met de werkvloer, de mogelijkheid tot herstel en de relatie tussen onderwijs en onderzoek.
Uit het meest recente MTO komt bijvoorbeeld naar voren dat er onvrede is over het leiderschap bij DMC, en dat daar niet adequaat wordt gereageerd bij sociaal onveilig gedrag. Ook bij de academie Bestuur Recht & Ruimte zijn daar twijfels over. De academie scoort laag op de vraag of het management weet wat er leeft op de werkvloer.
Het goede gesprek
CvB-lid Richard Wielinga zei dat het bestuur serieus aandacht heeft voor het MTO en de verbeterplannen. “Ook wij vinden dat binnen de eenheden het goede gesprek moet plaatsvinden.” Maar hij ziet het niet zitten om instemmingsrecht te geven aan de decentrale medezeggenschap. “Dat hoeft niet met formele bevoegdheden. Wij gaan in het directeuren-overleg navragen wat de verbeterplannen hebben opgeleverd.” Suzan Koning, oud-directeur en nu interim collegelid, vulde aan dat Academieraden ‘informatierecht’ hebben. “Dat is heel bruikbaar.”
Maar de CMR bleef dat toch anders zien. Wytse Mensonides zei dat uit het deelraden-overleg naar voren komt dat dossiers vaak bij leidinggevenden en het managementteam blijven liggen. “Het is bevreemdend om dan zo vast te houden aan de formaliteit”, zei hij. “Juist bij een wendbare organisatie hoort dat je de kaders kunt aanpassen. Dit is gewoon te regelen door instemmingsrecht te geven. Dan hoeft het college van bestuur en het directeurenoverleg zich er ook niet meer mee te bemoeien.”
Yvar van Veldhuisen, student Chemische Technologie, kwam nog terug op het informatierecht. Hij ziet dat er in de Academieraad maar weinig actief geïnformeerd wordt. En juist die verbeterplannen op basis van het MTO, die zouden toch vanuit het managementteam moeten komen, vindt hij. Collegevoorzitter Anka Mulder zei dat het informatierecht een serieus recht is, en dat het onthouden van informatie echt niet kan. Wytse Mensonides: “Dan is dit het moment om te horen dat het wel zo gaat. “Onderwerpen worden vaak één keer besproken, en dan hoor je er niet meer van. Ook doorvragen helpt niet.”
CvB-lid Richard Wielinga stelde voor om een inventarisatie te maken over dit onderwerp. “Want we zitten nu wel erg in beelden”, zei hij.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen; “Minimale overhead, maximale toegevoegde waarde voor onderwijs en onderzoek”
Saxion staat voor moeilijke keuzes: waar vallen de harde klappen? De Centrale Medezeggenschap (CMR) ziet dat er ‘in de volle breedte’ wordt gekeken naar hoe Saxion de komende jaren miljoenen gaat bezuinigingen. “Prettig om te zien”, zei CMR-lid Wytse Mensonides in de vergadering met het CvB. Duidelijk is dat er flink gesneden wordt in de overhead, oftewel de kosten voor dienstverlening aan onderwijs en onderzoek.
Leveringsproblemen IPhone 16e; vijftien nieuwe medewerkers zonder werktelefoon
Tot op heden kregen vijftien nieuwe medewerkers van Saxion geen werktelefoon, vanwege leveringsproblemen van de nieuwe IPhone 16e. Zij moeten hun privételefoon gebruiken als ze die nodig hebben voor hun werk. ICT-manager Rob Exalto zegt dat het gaat om een tijdelijk probleem. “We hebben druk op de leverancier gezet dus vanaf volgende week moet dit opgelost zijn.”
Reportage: hoe oud-docente Margriet de Vos met haar oma’s tegen extreemrechts strijdt
Na meer dan dertig jaar op Saxion ging HBO-ICT-docente Margriet de Vos begin dit jaar met pensioen. Wat volgde was niet alleen een cursus porselein maken, maar iets veel groters: De Vos is een van de oprichters van de nieuwe beweging 'Oma’s tegen extreemrechts'. SaxNow ging mee naar een demonstratie. “Ik ben niet iemand die gaat fietsen op de hei.”