Suzan Koning wordt op interim-basis lid van het college van bestuur van Saxion. Koning is nu nog directeur van de Academie Pedagogiek en Onderwijs (APO). Ze gaat vanaf 1 maart tijdelijk de positie van Timo Kos overnemen, die vertrekt naar de Universiteit Leiden.
Koning (62) zal niet aan het pluche blijven kleven, zegt ze met gevoel voor understatement. Na haar periode als interim-bestuurder gaat ze vervroegd met pensioen, zo is de bedoeling. “Dit is echt een interim-invulling, het liefst wil ik daarna ruimte maken voor een andere interne kandidaat. Dan hoop ik echt dat een van de collega’s voor deze functie opstaat. ”
Het tijdspad daarvoor is ongeveer tot eind december, eventueel met uitloop, zegt ze. Dat betekent ook dat voor de APO op zoek wordt gegaan naar een nieuwe directeur. Koning: “Ook als ik niet met vervroegd pensioen was gegaan, had ik eind december te lang gevonden voor een tijdelijke oplossing.”
Koning noemt haar nieuwe rol als interim-bestuurder een heel ander perspectief. Dat is best even schakelen. “Anders was ik nog anderhalf jaar redelijk comfortabel directeur geweest bij de APO, die draait. Dit is een grote uitdaging en ik vind het ook best spannend.” Tegelijkertijd krijgt ze veel energie van die uitdaging. “Dit is wel een heel mooi einde.”
Ze vindt dat het huidige cvb en de rvt goed hebben nagedacht over de nieuwe invulling van het cvb. Behalve Timo Kos, die eind februari vertrekt, vertrekt ook huidig voorzitter Anka Mulder. “Er ligt een goed tijdspad, waarbij eerst een nieuwe voorzitter wordt gezocht.”
Veel ervaring
Karl Dittrich, voorzitter van de rvt, toont zich in een nieuwsbericht van Saxion verguld over de aanstelling van Koning. “Suzan heeft veel ervaring in het hoger onderwijs, kent Saxion, is een goede directeur en heeft veel animo om Saxion mee te besturen”, zegt hij.
Koning is vanaf medio 2018 directeur van de APO. Daarvoor was ze (onder meer) acht jaar bestuursvoorzitter/algemeen directeur van CPS Onderwijsontwikkeling en advies in Amersfoort. Ook is ze lid van de raad van toezicht van het Greijdanuscollege in Zwolle, de EO, en ForumC, een forum voor verbinding van geloof, wetenschap en samenleving.
Gerelateerde artikelen
Evi komt eten bij Noor: een busblunder, virale TikTok-pasta en een stierenring
Evi gaat eten bij Noor Buisman (21), een sportieve studente Social Work die haar hele leven al in Bornerbroek woont, waar de muren net zo kleurrijk blijken als haar verhalen. Van een septumpiercing, een busblunder (van Evi), tot Noors opvallende haarverleden: er staat genoeg op het menu. “Op mijn werk in de ouderenzorg zeggen ze dat ik op een stier lijk.”
Column: Digital footprint
“Ik heb je gevonden op het internet”, zei een van mijn cliënten – ik werk in de zorg - uit het niets tegen mij. Ik raakte in de war en eerlijk gezegd schrok ik er een beetje van. Vrijwel al mijn social media-accounts staan namelijk ingesteld op privé, om te voorkomen iedereen alles zomaar kan zien.
Docent Ahank Kano-Tarah geeft met podcast stem aan jongeren: “Ze verliezen hoop op een andere baan dan die van fietskoerier”
Eén thema staat centraal in het leven van Ahank Kano-Tarah: jongeren. Ze werkt als docent bij de academie Mens en Maatschappij, is raadslid van de gemeente Enschede en heeft sinds kort een eigen podcast. Daarmee wil ze een stem geven aan een generatie die niet goed gehoord wordt. “We nemen jongeren niet serieus.”