Docenten van Saxion gaan vanaf volgend jaar lesgeven aan de Politieacademie in Apeldoorn. Ook kunnen studenten van de Politieacademie vanaf dan ‘opfrismodules’ gaan volgen op Saxion. Dat komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst die Saxion en de Politieacademie afgelopen week tekenden.
Directeur Martijn Braber van de Saxion Parttime School denkt dat het lesgeven op de Politieacademie voor de Saxion-docenten een ‘unieke ervaring’ is. “Het geeft ze de kans iets te doen wat buiten hun standaard vakgebied ligt, maar wel binnen hun professionaliteit.” Hij noemt de samenwerking desgevraagd ‘niet spannend, maar wel bijzonder’. “We moeten het allemaal nog plannen en gaan uitvoeren, maar het gaat gewoon lukken om iets moois neer te zetten.”
Kathelijne van Kammen, interim-directeur bij de Politieacademie, denkt dat de samenwerking de huidige docenten van haar academie meer ruimte geeft voor ‘politie-specifiek onderwijs’. “Belangrijker is nog dat de samenwerking met Saxion ook leidt tot een frisse blik op de materie”, zegt ze in een persbericht.
De bedoeling is dat Saxion-docenten vanaf volgend jaar februari les gaan geven op de Politieacademie. De samenwerking focust zich op vier nieuwe bacheloropleidingen aan die academie, zoals die tot Rechercheur en Politieleider. Saxion-docenten gaan geen politiespecifieke vakken geven, maar wel bijvoorbeeld managementvakken.
Opfrissen
Ook gaat Saxion voor de Politieacademie ‘opfrismodules’ aanbieden. Daardoor kunnen studenten aan de Politieacademie bepaalde vakken opfrissen die ze tijdens een eerdere opleiding hebben gedaan. Braber: “Als studenten tijdens een eerdere opleiding vakken hebben behaald die van belang zijn voor hun huidige opleiding, dan kunnen ze die eventueel bij ons opfrissen.” Daarmee kunnen eventueel ook vrijstellingen verdiend worden.
Saxion en de Politieacademie werken al langere tijd samen, bijvoorbeeld op het gebied van praktijkgericht onderzoek en op het gebied van examencommissies. Ook zijn ze beiden initiatiefnemer van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst krijgen de banden verder vorm.
Welke docenten straks les gaan geven op de Politieacademie, is nog niet bekend, zegt Braber. “We zijn de komende maanden behoorlijk druk bezig om alles te plannen, dus wie het gaan zijn weet ik nog niet. Het gaat in ieder geval zorgen voor een mooie verbinding tussen de twee instellingen.”
"Ik vind de samenwerking niet spannend, wel bijzonder.”
Gerelateerde artikelen
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”
Hoe overleeft Saxion de bloedhitte? “Ik heb een washandje mee om nat te maken”
Terwijl de mussen dood van het dak vallen en de tegels nog net niet uit de straat smelten, moet er op Saxion ‘gewoon’ nog gewerkt en gestudeerd worden. Maar hoe behoud je met deze temperaturen je waardigheid én zorg je dat je niet helemaal wegsmelt? SaxNow maakte een verhit rondje door de gebouwen in Enschede. “Je wil het liefst iets luchtigs aan, zonder dat je in je blote kont loopt.”