Er komt tóch een soort-van Batavierenrace, en dat komt allemaal door één persoon: Creative Business-student Tijmen Bartels. Hij schreef zich in de zomer in voor de organiserende commissie, maar zag steeds meer mensen afhaken, tot hij in z’n eentje overbleef. Als eenmanscommissie organiseert hij nu de ‘alternatieve Batavierenrace’, zoals hij het noemt.
Als voorzitter van de organisatiecommissie voert Tijmen alle taken uit die normaal gesproken door een volwaardig bestuur worden uitgevoerd. “Gelukkig krijg ik wel hulp van eerdere commissies”, zegt hij.
Maar toch, hij neemt de verantwoordelijkheid uiteindelijk in z’n eentje. Echte spanning rondom die verantwoordelijkheid voelt hij niet. “Ik hou wel van aanpakken en organiseren, en als het teveel zou worden of ik zag het niet meer zitten, dan kon ik altijd zeggen dat ik het niet meer wilde doen.”
En dus komt er een alternatieve Batavierenrace, die een stuk kleiner van opzet is. Dit jaar namelijk geen estafette van Nijmegen naar Enschede, maar studenten rennen zoveel mogelijk rondjes rond de campus van de UT. Tijmen kijkt nog wel naar mogelijkheden om de traditionele startplaats Nijmegen te betrekken bij deze editie van de Bata.
Deze editie van de Bata wordt een stuk kleiner van opzet dan eerdere jaren. Normaal gesproken doen er aan de race zo’n 8.500 deelnemers mee in ongeveer 330 teams. Dat is dit jaar heel anders. Er kunnen zestig teams meedoen van maximaal dertig deelnemers en er is geen minimum voor het aantal deelnemers per team. Dit betekent dat er dit jaar maximaal 1.800 studenten kunnen deelnemen.
Tijmen zegt dat hij al veel reacties en vragen heeft gehad van mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen aan ‘zijn’ Bata. “Ik verwacht dan ook flink wat animo”, zegt hij. “Ik hoop dat de teams op tijd klaar zitten om zich in te schrijven, want als ze te laat zijn hebben ze misschien geen plek.”
"Uiteraard is er ook weer een groot feest na afloop"
Minder teams, betekent dat ook minder publiek? Tijmen denkt dat het wel mee zal vallen. “De Batavierenrace is natuurlijk een grote naam”, vertelt hij. “Natuurlijk, ik verwacht wel wat minder publiek dan normaal. Maar er komen teams vanuit het hele land en die nemen natuurlijk ook allemaal publiek met zich mee.”
Volgens de organisator komt er ook genoeg vermaak rondom de loop. Ook de camping wordt weer ingericht. “Hier kunnen de deelnemers uitrusten en een drankje doen”, zegt Tijmen. “En uiteraard is er ook weer een mooi feest na afloop.”
Als Tijmen naar de toekomst van de Bata wordt gevraagd, zegt hij ‘hoopvol’ te zijn. “We zijn nu al druk bezig om commissieleden te werven voor komend jaar. Als dat lukt dan kan de 54e editie van de Batavierenrace gewoon zoals vanouds worden gehouden.”
Alternatieve Batavierenrace?
De alternatieve Bata wordt gehouden op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei. De studententeams hebben dit jaar 20 uur de tijd om zoveel mogelijk rondjes van ongeveer 5 kilometer te rennen. Het team dat na deze 20 uur de meeste rondjes heeft gelopen mag zichzelf winnaar van deze bijzondere editie van de Bata noemen.
Wil je met je team meedoen aan deze 53e editie van de Batavierenrace? Vanaf 15 uur aanstaande maandag is de inschrijving geopend op de website van de Bata. Er is plek voor zestig teams van maximaal dertig deelnemers en deelname kost 25 euro per teamlid.
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”