bas22

Commentaar: zoek hulp, alsjeblieft

Open, transparant en eerlijk zijn: het zijn containerbegrippen die elke copywriter grijnzend uit zijn toetsenbordje ramt. Toch is dat precies wat eindredacteur Bas Klaassen in dit betoog doet. Niet voor zichzelf, maar voor het goede doel: om jullie ervan te overtuigen om hulp te zoeken. Dat deed hij zelf ook, en het veranderde zijn leven.

Het is voor mezelf steeds moeilijker te geloven, maar ook ik was ooit student. Veel langer dan me lief was. Op mijn 17e rolde ik als voorbeeldige, maar vrij luie – dat dacht ik in ieder geval – scholier van het vwo. Daarna begon een studiecarrière van liefst negen jaar; in die negen jaar rondde ik een hbo-opleiding en een universitaire studie af.

Het zoveelste succesverhaal? Dat is zeker niet wat ik jullie wil vertellen, want deels was mijn studie een diep donker gat. Toen ik afstudeerde van mijn tweede studie merkte ik dat ik niet meer sliep. Het begon met één nachtje, maar uiteindelijk sliep ik maandenlang niet of nauwelijks.

Ik verloor mezelf in gepieker en stress, met als gevolg dat slapen al helemaal niet meer ging. Dat zorgde voor blinde paniek, want hoe los je dat op? Helder denken ging niet meer, en uiteindelijk kwam ik nauwelijks de trap meer op of de deur nog uit. In onvervalst Nederlands: ik wist van voor nauwelijks nog dat ik van achteren leefde, maar ik had ook nog eens geen flauw idee wat ik daar aan kon doen.

Ik wist van voor nauwelijks nog dat ik van achteren nog leefde.

Bas foto commentaar
Bas Klaassen

Eén ding had ik wel gezien: de universiteit waar ik studeerde, had studentpsychologen in dienst. Voor een binnenvetter als ik was het een enorme stap om daar contact mee te zoeken. Praten over je kwetsbaarheid voelde als taboe, maar toch deed ik het.

Bij de studentpsycholoog bleef het bij één gesprekje van nauwelijks twintig minuten. Toch zijn het twintig minuten die mijn leven veranderden. De schoolpsycholoog constateerde snel dat hij niet degene was die me kon helpen, maar hij begeleidde en verwees me door naar intensievere hulp. Ik weet zijn naam niet eens meer, maar ben hem nog altijd dankbaar.

Ik kreeg al vrij snel slaapmedicijnen als kickstarter om in ieder geval weer tot rust te komen. En ik ging in gesprek, waardoor ik mezelf veel beter leerde kennen, want praten over mijn gevoel had ik nooit geleerd. En langzaam, heel langzaam, maakte ik hernieuwd kennis met geluk en blijdschap, twee begrippen die ik daarvoor misschien wel nooit meer dacht te ervaren.

Wachtrijen

Waarom vertel ik dit verhaal, dat ik thuis niet eens deelde? Deze week stond op SaxNow dat de wachtrijen voor psychische hulp op Saxion enorm zijn opgelopen. Waar een wachttijd van twee of drie weken schijnbaar normaal te billijken valt, is die nu twee maanden. Richting Saxion kan ik daarover kort zijn en dat gaat niet over personen: dat is beschamend en had nooit mogen gebeuren. De stappen die genomen zijn om dit op te lossen kunnen niet snel genoeg gezet worden.

Maar richting jou, student, wil ik er iets anders over zeggen. Laat je vooral niet ontmoedigen door die wachtrijen. In het donker van het schemerende gemoed kunnen twee maanden voelen als onoverkomelijk en oneindig, maar als ik één ding leerde: dat is niet zo.

Iedereen die wel eens in de Efteling is geweest weet namelijk dat er ook een positief punt zit aan wachtrijen. Ze kennen een begin en een einde. Voor je het weet ben je aan de beurt en kun je aan de slag met je problemen. En dan nog is psychische hulp geen panacee, en zijn al je problemen niet onmiddelijk opgelost. Maar wat heb je te verliezen? Zoek hulp, alsjeblieft.

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Noor Schmidt

De stijl van Noor: ‘Kleding en sieraden zijn deel van je identiteit’

Noor Schmidt is populair op TikTok, zo populair dat er zelfs samenwerkingen uit voortkomen, met kledingmerken als Na-kd en een sieradenmerk als MyJewellery. Dat Noor op de hoogte is van de laatste trends blijkt ook uit haar outfit; een broek met panterprint – dé trend van komend seizoen - gecombineerd met een oversized blazer en een paar Adidas samba’s, die sinds afgelopen jaar niet meer weg te denken zijn. “Ik speel regelmatig in op trends, maar merk ook ik dat zelf soms voorloop.”

Talida Header

Pretty in Pink! How Talida makes everything cute and everything 'her'

Explore the safe space of Talida Daoud (20), a Biology & Medical Laboratory Research student at Saxion. Despite settling into her space just a couple of months ago, she transformed her room into a girly paradise, glowing with personal charm and thrifted treasures! Between vintage lamps, lots of pink, flowers, ruffles, and spring vibes. Discover how she uses her limited space for self-expression and what the importance of individuality and expression means to her.

Talida Header

Pretty in Pink! Hoe Talida ondanks beperkte ruimte alles schattig en helemaal ‘van haar’ maakt

Ontdek het roze nestje van Talida Daoud (20), studente Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek aan Saxion. Hoewel ze nog maar een paar maanden geleden in haar kamer trok, heeft ze die omgetoverd tot een meisjesparadijs, vol persoonlijke charme en kringloopschatten. Een verhaal tussen vintage lampen, veel roze, bloemen, ruches en lente-vibes. “Ik probeer van alles mijn vibe te maken.”