Linde Verschoor trap

Column: Post-university blues

Ongeveer zes maanden geleden zette ik dan eindelijk die ene krabbel. De handtekening onder mijn diploma. Zo, ik was afgestudeerd. Na acht jaar studeren (ja, mbo is ook studeren) was ik klaar. Dat ene doel waar ik al die jaren naartoe had gewerkt, is bereikt. Met diploma op zak en mijn baan hier bij SaxNow loopt alles op rolletjes, toch?

Geen tentamenstress meer, collegegeld betalen of avonden doorhalen. Daarmee vallen een heleboel kopzorgen weg. Maar wat ook wegvalt is het gevoel dat je ergens bij hoort, zo zegt mijn psycholoog. Ja, tegenwoordig kan je zeggen dat je naar een psycholoog gaat zonder dat daar gek van wordt opgekeken. Echt waar.

Al die jaren op school heb ik gewerkt voor dat ene papiertje, en toen ik die eenmaal in handen had wist ik niet meer wat ik met mezelf moest. Normaal gesproken stond mijn agenda vol met colleges en deadlines, altijd iets om naar toe te werken of af te ronden. Nu ligt de wereld wijd voor me open.

Eigenlijk begint het doelen stellen nu pas, nu mijn carrière nog moet beginnen. Nu heb ik het geluk dat ik niet net als andere afgestudeerden opzoek moest naar een baan (dank SaxNow). Maar wel de verantwoordelijkheid om er iets van te maken.

Tijdens mijn studentenperiode kon ik namelijk nog overal mee wegkomen. Te laat komen (of überhaupt niet komen opdagen), half afgemaakt werk aanleveren of gewoon de kantjes er vanaf lopen. Ach, dat soort gedrag wordt verwacht van een student. Maar nu ik een volledige medewerker ben, verwacht ik ook meer van mezelf. Het is tijd om alles een keer op een rijtje te hebben, zeg ik tegen mezelf.

Dit is het moment. Een carrière maken. Geld verdienen. Niet meer iedere maand dat bedrag van DUO op mijn rekening. Maar een volwaardig loon, waarvan ik eigenlijk beter zou moeten weten wat ik ermee moet doen. Iets met tien procent op je spaarrekening? Nu ook mijn vader zijn automatische overschrijving met zakgeld heeft stopgezet, ben ik officieel op mezelf aangewezen.

Wanneer me bij de kapper gevraagd wordt of ik student ben (voor tien procent korting), twijfel ik wat ik hierop moet antwoorden. Ik wist wel dat ik niet voor altijd student zou kunnen blijven. Maar zit er niet een soort marge op? Ik heb acht jaar lang gestudeerd, dus mag ik nog minstens een paar maanden ja antwoorden op deze vraag?

Om even terug te komen op de term in de kop: ik heb last van post-university blues. Of een gezonde portie aanstelleritis?

Linde Verschoor 1.jpg

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

dance kerk

Studenten zetten kerk op stelten met dancefeest in Gods tempel: “Wij gaan dit netjes doen”

Saxion-studenten Daan Eikelenboom en Nicky Schuddebeurs studeren Ondernemerschap & Retail Management. Ze hadden een ondernemersdroom: een techno- en housefeest organiseren in de monumentale Grote Kerk Apeldoorn. “We zochten een abnormale locatie voor een dance-evenement.” Vanavond komt die wens uit: een techno kerkfuif voor honderden jongeren. Hoe lukte dat?

Guus focus

Cartoon GUUS verdween tijdelijk uit expositieruimte Deventer; “Van kunst blijf je af”

Een klein mysterie, dat is het ‘verdwijnen’ van de cartoon van GUUS over de prijzen van de kantine. Die hangt in B.019 in Deventer, de doorloop van het theater richting de kantine. Maar dinsdag zagen we dat die verdwenen was, en daarvoor in de plaats hing een generieke Saxion-plaat. Die verdwijning is, na melding bij kunstcoördinator Ruben Sinkeldam, opgelost. Hij is niet te spreken over de actie. “Kunst emotioneert, maakt je vrolijk of juist boos. Maar je blijft er van af.”

Nick Velten (33) stopte met studeren en staat nu in Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs

Op jonge leeftijd begon Nick Velten (33) op het zolderkamertje bij zijn ouders thuis met het bouwen van websites, wat uitgroeide tot zijn eigen bedrijfje. Daarnaast studeerde hij Commerciële Economie op Saxion. “Dat was een voorwaarde van mijn vader.” Toch stopte hij met studeren, want zijn bedrijf bleef groeien. Inmiddels is zijn bedrijf verkocht en dit levert hem een plek op in de Quote Top 100 jonge selfmade miljonairs 2023: nummer 73 met een geschat vermogen van 17 miljoen. “Die schatting is veel te hoog.”