Het is niet vaak, dat de vakbondsman in mij in actie moet komen. Over het algemeen zijn zaken in hogeschoolland, en ook binnen Saxion, prima geregeld. Maar toen het college van bestuur onlangs berichtte dat ze nog gaan uitzoeken of, en onder welke omstandigheden, docenten in schaal 10, die voor hun werkzaamheden de basiskwalificatie didactische bekwaamheid (BDB) nodig hebben, conform de cao in schaal 11 worden geplaatst, kwam er een rode, bijna revolutionaire, waas voor mijn ogen.
De tekst van de cao, die overigens al sinds juni bekend is, is namelijk helemaal niet ingewikkeld of multi-interpretabel: ‘Vanaf 1 september 2023 geldt dat functies waarvan onderwijsgevende taken deel uitmaken (docentfuncties), waarvoor het hebben van een volledige en overdraagbare bdb (hierin is de bke geïntegreerd) vereist is (of vergelijkbare functie-eisen**), minimaal op functieschaal 11 moeten worden gewaardeerd.’
Ik ken de tekst inmiddels vrij goed omdat ik hem meerdere keren heb uitgeprint en verspreid in docentenkamers, voorzien van uitroeptekens.
Nu zult u misschien zeggen: ‘Maar Frank, dan zal je toch eerst moeten definiëren voor welke onderwijsgevende taken BDB/BKE vereist is?’ Zeker. Gelukkig heeft Saxion dat in het verleden al gedaan: ‘Saxion's ambitie is dat 100% van de docenten BDB en BKE gecertificeerd is’, zo staat er in elke interne managementrapportage.
Kinderachtig
En: ‘Alle docenten (schaal 10, 11 en 12) met een aanstelling van 0.2 fte of meer dienen gecertificeerd te zijn voor didactische bekwaamheid, toetsing en basiskennis E-Learning’, zo staat te lezen op Eduxion. Zo zijn er nog vele andere documenten te vinden. Saxion vereist de volledige BDB dus voor al haar onderwijzend personeel, en dus vallen ze allemaal onder de betreffende passage in de CAO. En dus zou elke docent in schaal 10 (in ieder geval voor meer dan 0,2) fte in schaal 11 moeten komen te staan. Nu roepen dat het afhangt van welke werkzaamheden je als docent hebt, staat haaks op jarenlang eigen intern beleid, en is, eerlijk gezegd, nogal kinderachtig.
Het is overigens niet onbegrijpelijk dat het college van bestuur zit te zweten. Want Saxion is een van de hogescholen met het hoogste percentage docenten schaal 10, zoals uit het overzicht in dit artikel blijkt. Alleen de Hogeschool Rotterdam, de HAN en Leiden scoren hoger. Windesheim en Avans hebben vrijwel geen docenten in schaal 10. Dat zijn toevallig ook de twee brede hogescholen die altijd het beste uit alle vergelijkingsrijtjes komen, maar dat is vast toeval. Zelf ben ik ook ooit geworven in schaal 10, maar dat was wel kort na een economische crisis. De arbeidsmarkt is inmiddels ietwat anders.
Zeg vooral ‘nee’
Ondertussen zijn docenten op de AMM zich aan het organiseren. Maar het is nog net niet nodig om met rode vlaggen het hoofdgebouw te bestormen. Het zou echter wel goed zijn als alle schaal 10-docenten vast in gesprek gaan met hun leidinggevenden over welke werkzaamheden die, omdat ze BDB of BKE vereisen, in ieder geval niet meer passend zijn voor de huidige inschaling. Bij mijn weten gaat het in ieder geval om de volgende zaken:
- Elke betrokkenheid bij de ontwikkeling van nieuw onderwijs (die verplichte bijeenkomst over het nieuwe onderwijsmodel kun je dus overslaan)
- Eindverantwoordelijkheid dragen voor een vak
- Cijfers invoeren in Bison
- Studenten begeleiden in het Smart Solutions Semester als tutor of eerste beoordelaar (kom je dus goed mee weg)
- Elke betrokkenheid bij beoordeling van afstudeerders
Zeg dus vooral ‘nee’ als je als schaal 10-er dit soort taken wordt gevraagd te doen.
Een tweede belangrijke tip: praat met collega’s over hoe veel je verdient. Nederlanders praten vaak nog liever over hun seksleven dan over hun inkomen. Maar het is de beste manier om erachter te komen of anderen meer verdienen dan jij voor hetzelfde werk. Om diezelfde redenen hebben werkgevers er doorgaans een pesthekel aan.
Ik zal beginnen. Hallo, mijn naam is Frank, en ik zit bovenaan schaal elf.
Viva la revolución.
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”