ABP, het pensioenfonds voor overheid in onderwijs, investeert 17,4 miljard in olie, kolen en gas. Dat stelt actiegroep ABPfossielvrij. Na een SaxNow-commentaar twitterde collegelid Timo Kos dat dit wat hem betreft niet verenigbaar is met de Sustainable Development Goals-charter, dat Saxion ondertekende. Het CvB wil een brief sturen naar ABP en vraagt de centrale medezeggenschap (CMR) die ook te ondertekenen.
Collegevoorzitter Anka Mulder vroeg dit afgelopen week aan de CMR. Ze zei dat het CvB over de petitie heeft nagedacht. “Want het pensioengeld is van onze medewerkers”. Een ook Mulder wil de actie ABPfossielvrij ondersteunen, omdat duurzaamheid belangrijk is voor Saxion. Om die reden tekende de hogeschool het charter. “Daarom willen we een brief sturen aan ABP, waarin we vragen om in die grote investeringsruimte rekening te houden met het klimaat. En dus minder te investeren in fossiele brandstoffen.”
De wens om het pensioengeld klimaatbewust te investeren komt uit de organisatie zelf. Informatie-analyticus Ruud Steltenpool en docent/onderzoeker Ronald Visser Twitterden over ABPfossielvrij. Visser zei tegen SaxNow: “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willend dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
Anka Mulder vindt een brief aan ABP sterker als niet alleen het CvB afzender is, maar ook de centrale medezeggenschap. Daarom vroeg ze de CMR-leden of ze mee wilden tekenen. Die beslist daar deze week over.
Gerelateerde artikelen
Hoogbegaafde student jaar later opnieuw tegenover examencommissie over beoordeling: “Vertrouwen is helemaal weg”
Een jaar nadat hij schikte met zijn examencommissie stond een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde opnieuw voor het College van Beroep voor de Examens (Cobex). Hij vindt het onterecht dat zijn afstudeerverslag (opnieuw) werd afgekeurd. Zijn ouders uitten forse kritiek tijdens de zitting. “Dit is de slager die zijn eigen vlees blijft keuren.”
Maerhaba Yishake (42) haalde onlangs haar zwemdiploma’s; “Wil iedereen in het gezin eruit kunnen zwemmen”
Ze groeide op in Ürümqi in het noordwesten van China, de miljoenenstad die volgens Maerhaba Yishake het verst van een zee of oceaan verwijderd. Daar was het helemaal niet gewoon om als kind op zwemles te gaan. Maar hier, in Enschede, is het dat wel. Haar kinderen van 7 en 11 jaar oud haalden al een poos geleden hun diploma’s tot en met C. Gevolgd door 42-jarige moeder, die onlangs haar C diploma behaalde. “Als ik ook maar één iemand kan inspireren om te leren zwemmen, dan ben ik al blij.”
Toetsing van hbo-onderzoek moet geen nattevingerwerk zijn vindt Sarah Coombs; ze promoveerde op onderzoek van hogescholen
Welk nut? Welke kwaliteit? En: welke impact heeft onderzoek van hogescholen eigenlijk? Is dat überhaupt te meten of op een andere wijze zichtbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld bij universitair onderzoek gebeurt? Sarah Coombs (45) is onderzoeksadviseur op Saxion en vroeg het zich al langer af: hoe toetsen hbo-onderzoekers of hun onderzoek effect heeft. Ze promoveerde via Saxion en Universiteit Leiden op hoe je de impact van onderzoek aan hogescholen zichtbaar kunt maken.