ABP, het pensioenfonds voor overheid in onderwijs, investeert 17,4 miljard in olie, kolen en gas. Dat stelt actiegroep ABPfossielvrij. Na een SaxNow-commentaar twitterde collegelid Timo Kos dat dit wat hem betreft niet verenigbaar is met de Sustainable Development Goals-charter, dat Saxion ondertekende. Het CvB wil een brief sturen naar ABP en vraagt de centrale medezeggenschap (CMR) die ook te ondertekenen.
Collegevoorzitter Anka Mulder vroeg dit afgelopen week aan de CMR. Ze zei dat het CvB over de petitie heeft nagedacht. “Want het pensioengeld is van onze medewerkers”. Een ook Mulder wil de actie ABPfossielvrij ondersteunen, omdat duurzaamheid belangrijk is voor Saxion. Om die reden tekende de hogeschool het charter. “Daarom willen we een brief sturen aan ABP, waarin we vragen om in die grote investeringsruimte rekening te houden met het klimaat. En dus minder te investeren in fossiele brandstoffen.”
De wens om het pensioengeld klimaatbewust te investeren komt uit de organisatie zelf. Informatie-analyticus Ruud Steltenpool en docent/onderzoeker Ronald Visser Twitterden over ABPfossielvrij. Visser zei tegen SaxNow: “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willend dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”
Anka Mulder vindt een brief aan ABP sterker als niet alleen het CvB afzender is, maar ook de centrale medezeggenschap. Daarom vroeg ze de CMR-leden of ze mee wilden tekenen. Die beslist daar deze week over.
Gerelateerde artikelen
VIDEO SaxPraat over TikTok; geen gekke dansjes meer?
Saxion adviseert haar medewerkers om TikTok van de telefoon te halen, want het zou maar zo kunnen dat gegevens lekken naar China. Maar hoe zit dat met de studenten? Kiezen ze voor Gekke Dansjes, of gaat de app van de telefoon?
Student Tom (23) geeft in WO2 gesneuvelde soldaten weer een gezicht: “Dat voelt als een plicht”
Een ver familielid van student Integrale Veiligheidskunde Tom Score stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog, op onbekende locatie, en werd nooit meer teruggevonden. Zelf onderzoekt hij nu juist de achtergrond van namen op Enschedese oorlogsgraven en zoekt familieleden. Ook zet hij zich in voor het 1 april comité, dat de bevrijding van de stad herdenkt. “Het voelt als een plicht om voor deze jongens aan de slag te gaan.”
Opinie: Trein versus vliegtuig...
In deze ingezonden opinie gaat Jan Chris Hullegie, docent en projectleider duurzaamheid Fashion & Textile Technologies, in op het nieuwe Saxion-vervoersbeleid. Op basis van zijn eigen treinervaringen in Duitsland, Denemarken en Zweden betoogt hij waarom de internationale trein zo slecht nog niet is. Al leek dat eerst anders uit te pakken. ‘Het leek erop dat deze ‘wedstrijd trein versus vliegtuig’ al snel in het voordeel van het vliegtuig beslecht zou worden.’