vervuiling

Saxion vraagt pensioenfonds ABP ‘klimaatbestendiger’ te investeren

ABP, het pensioenfonds voor overheid in onderwijs, investeert 17,4 miljard in olie, kolen en gas. Dat stelt actiegroep ABPfossielvrij. Na een SaxNow-commentaar twitterde collegelid Timo Kos dat dit wat hem betreft niet verenigbaar is met de Sustainable Development Goals-charter, dat Saxion ondertekende. Het CvB wil een brief sturen naar ABP en vraagt de centrale medezeggenschap (CMR) die ook te ondertekenen.

Collegevoorzitter Anka Mulder vroeg dit afgelopen week aan de CMR. Ze zei dat het CvB over de petitie heeft nagedacht. “Want het pensioengeld is van onze medewerkers”. Een ook Mulder wil de actie ABPfossielvrij ondersteunen, omdat duurzaamheid belangrijk is voor Saxion. Om die reden tekende de hogeschool het charter. “Daarom willen we een brief sturen aan ABP, waarin we vragen om in die grote investeringsruimte rekening te houden met het klimaat. En dus minder te investeren in fossiele brandstoffen.”

De wens om het pensioengeld klimaatbewust te investeren komt uit de organisatie zelf. Informatie-analyticus Ruud Steltenpool en docent/onderzoeker Ronald Visser Twitterden over ABPfossielvrij. Visser zei tegen SaxNow: “Het is hoog tijd dat wij in de publieke sector zeggen: het is genoeg geweest. We willend dat ons geld gebruikt wordt om de planeet beter te maken, niet slechter.”

Anka Mulder vindt een brief aan ABP sterker als niet alleen het CvB afzender is, maar ook de centrale medezeggenschap. Daarom vroeg ze de CMR-leden of ze mee wilden tekenen. Die beslist daar deze week over.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”