j

Vierde verdachte aangehouden in zaak toetsdiefstal: 28-jarige man uit Enschede

De politie heeft vanochtend een vierde verdachte aangehouden in de zaak rond toetsdiefstal op Saxion. Het gaat om een 28-jarige man uit Enschede.

De politie zegt aanwijzingen te hebben uit  eigen onderzoek waardoor de 28-jarige man verdachte is in dit fraudeonderzoek. Hij wordt ook verdacht van het verspreiden van deze toetsen naar andere personen/studenten, schrijft de politie in een persbericht

Saxion deed na een intern onderzoek aangifte bij de politie. Op 15 februari werden al drie mannen gearresteerd in de kwestie rond de toetsfraude. Zij zijn inmiddels op vrije voeten, maar blijven nog wel verdachte. 

Saxion maakte eerder bekend dat studenten die onrechtmatig in deze kwestie een toets of toetsvragen hadden ingezien, gebruik konden maken van een inkeerregeling. Ze kunnen zich dan melden, en zonder verdere straf de toets opnieuw maken. Daar hebben volgens de politie ook al studenten gebruik van gemaakt. De politie zegt dat Saxion deze gegevens niet deelt met de politie. 

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”