studenten trein deventer

Alles op alles om hoge studie-uitval bij ouderejaars tegen te gaan; “Iedere student telt mee”

Boosterklassen, studiehulp op maat – hoe kan Saxion de huidige studenten die kampen met de naweeën van de coronamaatregelen door de studie te loodsen? Nodig, want opvallend veel ouderejaars, die bijvoorbeeld uitstel van het bsa kregen in 2020 of 2021, stoppen met de studie. Bestuurder Timo Kos: “We zetten alles op alles om onnodige uitval te voorkomen.”

De uitval van ouderejaars is afgelopen studiejaar fors toegenomen, en ook dit jaar lijkt daar geen kentering in te komen. Het is een landelijke trend, in november vorig jaar aangekaart in een rapportage over het Nationaal Programma Onderwijs. Waar in de coronajaren tussen de vijf en zes procent ouderejaars uitviel, is dat nu acht procent – meer dan de jaren voor corona. Een trend waar ook Saxion niet aan ontkomt.

Het gaat bijvoorbeeld om studenten die in de tijd van de coronamaatregelen uitstel van het bindend studieadvies (bsa) kregen en nu tegen – vooral mentale - problemen aanlopen. Saxionbestuurder Timo Kos maakt zich zorgen. “We willen weten wat er aan de hand is, en vooral wat we kunnen doen om deze studenten binnenboord te houden als dat kan.”

Ondersteuning op maat

Aan de hand van die gesprekken, maar ook advies van bijvoorbeeld de studieloopbaanbegeleiders, moet er ondersteuning op maat komen voor deze studenten. Kos zegt dat Saxion in het vizier heeft welke studenten dit jaar tussen de 38 en 59 studiepunten haalden, en dus kansrijk zijn om het uitgestelde bsa te halen. Het gaat om een grote groep: afgelopen studiejaar zijn er honderden studenten met een voorlopig bsa uitgevallen.

Dat is allemaal niet makkelijk, want door het uitgestelde bsa en versoepeling daarvan voor tweedejaars, zitten er nu studenten met heel verschillende studievoortgang in klassen. Daarvoor maatwerk op studiegebied bieden, vraagt veel van opleidingen en docenten, aldus Kos.

Tweedejaars Mick; “Zou de eerste zijn om me aan te melden voor extra begeleiding”

Mick Hurrebrink (18, tweedejaars Creative Business) haalde vorig studiejaar te weinig studiepunten om aan de bsa te voldoen, maar kon door vanwege de versoepelde doorstroom. Hij moet er flink aan trekken om dit jaar aan het bsa te voldoen en de propedeuse gaat niet meer lukken. “Ik doe er alles aan om het te halen”, zegt hij. “Maar ik heb door herkansingen uit het eerste jaar steeds het gevoel dat ik een kwartiel achterloop.”

In een gesprek met zijn mentor besprak hij wat hij zou moeten halen, om bij de examencommissie te kunnen vragen of hij zonder volledige propedeuse toch een stage mag gaan doen komend studiejaar. “Volgens mij zou ik deze maand de stage moeten regelen, maar ik ben daar nog helemaal niet mee bezig geweest.”

Stoppen met de studie is het laatste wat Mick wil. Mocht het niet lukken om dit jaar genoeg punten te halen, dan zou hij misschien een soort tussenjaar willen opnemen. Een jaar waarin hij gaat werken en tegelijk de resterende vakken uit het eerste en tweede jaar herkanst.

Als Saxion met een speciaal traject komt om hem te helpen, zou hij de eerste zijn om zich aan te melden, zegt hij. Want zijn studie is nu chaotisch, met eerste- en tweedejaarsvakken en toetsen die door elkaar lopen. Net als de onzekerheid over het verloop van de studie.  

Dat hij niet al zijn punten haalde, wijt hij vooral aan zichzelf; sommige meer technische vakken vindt hij gewoon moeilijker. “Maar vooral het eerste jaar, was lastig’, zeg Mick. “We begonnen dat jaar met een klas van 14 studenten, en daar waren er aan het eind nog vijf van over. Bij drie van de zeven vakken die ik niet haalde, stopte mijn partner met de studie. Ik probeerde nog wel wat in mijn eentje van de duo-opdracht te maken, maar dat voldeed toch niet.”

De studie-uitval neemt niet alleen bij de ouderejaars landelijk toe, ook bij de eerstejaars is het percentage weer bijna net zo hoog als voor corona en het uitgesteld bsa. Dat valt Kos tegen. “We had gehoopt en verwacht dat met de extra inzet en geld, we dat percentage lager zouden krijgen.”

Exit-gesprek

Om de vinger achter de oorzaken van de uitval bij de ouderejaars te krijgen, heeft Saxion alle ongeveer 150 ‘standaard’ exitgesprekken geanalyseerd. Uit die gesprekken komt naar voren dat veel van deze studenten stoppen vanwege persoonlijke problemen op het gebied van mentaal welzijn, zegt Kos. “De coronajaren laten hun sporen na”, denk hij. “We horen dat studenten bijvoorbeeld moeite hebben met plannen of motivatieproblemen ondervinden.”

Als extra actie belt Saxion op dit moment ouderejaars die uitgevallen zijn, maar waar geen gesprek mee heeft plaatsgevonden. Een hele klus, omdat niet iedereen bereikbaar is of wil meewerken. “We vragen ze waarom ze stoppen, maar ook of we ze nog kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het vinden van een andere studie”, aldus Kos.

Kos vindt het zonde als studenten die prima een hbo-opleiding aankunnen, die niet afronden. Daarom publiceerde het college van bestuur vorige week een column op intranet, om aandacht voor dit probleem te vragen. “Stoppen met je studie, zeker als je al verder bent in je opleiding, kan gewoon diepe sporen nalaten”, zegt Kos. “Niet alleen nu, maar ook later. Zo is het ook goed voor te stellen dat als je als ouderejaars eenmaal gestopt bent met de studie, het heel moeilijk is om je nog in te schrijven voor een nieuwe opleiding. Misschien moet één van de conclusies ook zijn om voor dit aspect aandacht te hebben, bijvoorbeeld bij de open dagen.”

“Iedere student telt mee”

Saxion verzamelt nu de informatie over de studenten die stoppen met de studie, zowel eerste- als ouderejaars, en het college van bestuur maakt een rapportage die volgende week wordt besproken met de centrale medezeggenschap. “Daarbij nemen we ook de initiatieven mee die opleidingen eerder ondernamen en die succesvol lijken”, zegt Kos. Hij wijst op de boosterklassen, waarbij studenten een week lang op school bij elkaar waren om opdrachten af te ronden, of de thuisgroepen bij de Hospitality Business School.

Het gaat erom dat Saxion alles doet wat mogelijk is voor deze studenten, aldus de bestuurder. “Ook al kunnen we maar een paar studenten over de streep trekken om de studie te voltooien”, zegt hij. “Iedere student telt mee.”  

rik

Rik Visschedijk