Eerder begonnen studenten Facility Management al een petitie om docente Annouk te behouden voor hun opleiding. Nu laten andere studenten óók van zich horen, in een ultieme poging om hun lievelingsdocent Robby Bakker te behouden. Tegen beter weten in, maar vooral om het gesprek aan te gaan. “De mix tussen jong en oud is voor ons zoek.”
Ze noemen hem de beste docent van Saxion. Wout Ensink, Kim Bruinshorst, Teije Reinderink en Mandy Voorvelt, allemaal tweedejaars Facility Management, zijn het er niet mee eens dat hun lievelingsdocent Robby Bakker (36) aan het eind van dit schooljaar moet vertrekken. Zijn tijdelijke contract wordt niet verlengd wegens bezuinigingen.
Dus richtten ze zich tot SaxNow. In eerste instantie in de hoop dat SaxNow ze kon helpen een petitie op te zetten, maar eenmaal bijgepraat over wat SaxNow eigenlijk doet, vooral in de hoop een signaal af te geven. Want dat willen ze: een heel duidelijk signaal afgeven, ook met het oog op toekomstige beslissingen op dit vlak. “We hopen te bereiken dat Saxion bij toekomstige beslissingen ook dit standpunt meeneemt. En we willen het gesprek aangaan.”
Eerder trokken andere Facility Management-studenten al aan de bel over het vertrek van docente Annouk van der Lely. Ook relatief jong, populair onder de studenten. Daar hoorden ze pas later over, zegt Kim Bruinshorst. “Nu gebeurt blijkbaar hetzelfde. Des te meer reden voor ons om nu dit signaal af te geven. De mix tussen jong en oud is zoek. Dat zorgt niet alleen voor minder plezier, maar ook voor een minder aantrekkelijke opleiding.”

Docent Robby Bakker en zijn studenten. Foto's: Ronald Hissink
Het is goed met je, Robby
Bij Robby doet iedereen mee, zeggen ze. Ensink: “Je moet je les interessant maken. En dat doet hij.” Reinderink: “Bij hem is die balans goed. Hier en daar een grapje, en dan weer serieus. Hij heeft de studie voor mij een stuk leuker gemaakt.” Bruinshorst: “Soms denk ik wel, Robby, het is goed met je. Om er dan later achter te komen: hij heeft toch gelijk.” Verder roemen ze het feit dat hij nog volop werkzaam is in de praktijk én dat hij zelf de studie volgde op Saxion. “Hij weet dus ook precies hoe het zit op de opleiding.”
Bakker zegt zich gevleid te voelen door de complimenten van de studenten. “En dat ze nu actie ondernemen, vind ik mooi. Ik hoorde dat ze hier een beetje tegenaan aan het schoppen waren, dan vind ik het heel mooi dat ze nu ook van zich laten horen.”
Hij zegt geen hoop te hebben dat het alsnog tot een contractverlenging komt, na deze actie van de studenten. “Nee, Saxion is heel duidelijk geweest. Superjammer, maar in die zin heb ik daar inmiddels vrede mee.”

Enigszins verbaasd
Irene Rispens, directeur van HBS (waar FM onder valt), toont zich enigszins verbaasd dat dit onderwerp nu opnieuw op tafel ligt. Na het verhaal over Annouk, voerde ze een gesprek over de bezuinigingen en personele gevolgen daarvan met een afvaardiging van de studievereniging van Facility Management. “Dat was een prima gesprek. Dus in die zin ben ik enigszins verbaasd. Maar ook met deze studenten ga ik graag in gesprek. Dat kan sowieso altijd.”
Het vertrek van Bakker heeft inderdaad te maken met bezuinigingen, en niets met zijn functioneren, geeft ze aan. “Als het aantal studenten afneemt, moet ook het aantal docenten afnemen. Daarvoor heb je een flexibele schil. En dat zijn inderdaad vaak jongere docenten, die een tijdelijk contract hebben. Dat is een vrij transparant verhaal.”
Dat de mix tussen jong en oud helemaal weg is, en de opleiding daarmee minder aantrekkelijk wordt, daarin gaat ze niet mee. “Nee. Dat meen ik oprecht. Ik ken het hele docententeam en dat is een heel mooi compleet pakket. Jong staat voor mij ook niet gelijk aan beter. Dus dat bestrijd ik echt. Neemt niet weg, dat ik ook liever iedereen had behouden. Als directeur en academie heb je een verantwoordelijkheid, daar horen soms ook beslissingen bij die noodzakelijk zijn.”
Dat er nog toekomst is voor Bakker op Saxion, is ondanks het gloedvolle betoog van de studenten niet heel erg waarschijnlijk. “Tenzij er opeens heel onverwachtse dingen gebeuren, zoals een golf collega’s die onverhoopt vertrekt.”
Gerelateerde artikelen
Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’
Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.
Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk
Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”