De dienst HRM stelt voor om docenten die in schaal 10 worden ingedeeld ‘onderwijsgevende’ als functietitel te geven. Door de CAO van afgelopen voorjaar zijn de meeste docenten naar schaal 11 gegaan, maar Saxion wil ook mensen in schaal 10 voor de klas hebben. De functietitel wordt in de volgende ronde besproken in de Centrale Medezeggenschap, die instemmingsrecht heeft.
Marijke Kamphuis, directeur HRM, laat weten dat deze functietitel de voorkeur heeft van de mensen in schaal 10 en hun leidinggevenden. Er is onder hen namelijk een enquête uitgezet, met daarin een aantal andere mogelijkheden als Trainer en Instructeur. “Maar Onderwijsgevende kwam als voorkeur uit de bus”, vertelt ze. “Wij bij HRM vinden dit ook de beste functietitel.”
Net als de docent in schaal 11 of 12 krijgt de onderwijsgevende ook de functie ‘Onderzoeker’. Kamphuis denkt dat er ook in schaal 10 prima onderzoek is te doen, en Saxion wil graag dat mensen uit het onderwijs de verbinding hebben met het praktijkgerichte onderzoek. “De CAO heeft het alleen over de groep docenten”, zegt ze. “Dus naar het onderzoek hebben we verder niet gekeken.”
Schaal 11
De nieuwe CAO, die in het voorjaar van vorig jaar werd uit-onderhandeld, schrijft voor dat volledig gecertificeerde docenten die onder andere aan studentbegeleiding, ontwikkelen en beoordelen van toetsen en onderwijsontwikkeling doen naar schaal 11 moeten. Om dat te organiseren hebben de hogescholen tot september 2025, maar Saxion is daar al zo goed als klaar mee. Dit nadat er vragen werden gesteld in de medezeggenschap over het onderwerp, en onrust was bij een groep docenten bij onder andere de academie AMA.
Kamphuis vindt het wel vervelend dat er nu twee functieprofielen in schaal 10 ontstaan. Docenten die al in dienst waren blijven namelijk ‘Docent’, zo schrijft de CAO voor. De nieuwe functietitel geldt alleen voor nieuw aangestelde mensen met onderwijsgevende taken. “Maar als deze docenten vertrekken van Saxion, verdwijnt die functie in schaal 10 ook langzaam.”
Gerelateerde artikelen
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”
Column: Storm
Het begint allemaal onaangenaam te voelen, en dan heb ik het niet alleen over de stijgende temperaturen. Als het kwik te hoog stijgt, volgt vaak noodweer, en er komt inderdaad een financiële stormwind op ons af (maar zoals altijd, de situatie is niet alarmerend hoor). De laatste in de reeks bezuinigingsmaatregelen, de op 1 juli gecommuniceerde “vacaturestop”, komt hard aan.