DSCF5238-2.jpg

Na proef met sensoren volgt nu test via wifi om personen te tellen op Saxion

Saxion gaat wifi-tellingen inzetten om personen te tellen in ruimtes van de vierde verdieping van het Epy Drost-gebouw in Enschede. Het gaat om een proef. Doel is om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in het ruimtegebruik op Saxion. Saxion testte daarvoor eerder al met sensoren, in dezelfde ruimtes. Volgens projectleider Erwin Dekker is het niet zo dat mensen gevolgd kunnen worden. “En we zien ook niet wie is ingelogd.”

Studenten, medewerkers en gasten die straks in de ruimtes van de proef inloggen op Eduroam, het wifi-netwerk van Saxion, worden geteld. De proef is mogelijk omdat er een nieuw wifi-netwerk is aangelegd, dat nauwkeuriger tellen mogelijk maakt dan het vorige.

Volgens projectleider Erwin Dekker verloopt de proef via Cisco Spaces. Doel is om te komen tot een beter gebruik van de ruimtes op Saxion. Zo kan de bezettingsgraad van ruimtes beter worden ingeschat is de gedachte, ook met de inkrimping van vierkante meters aan vastgoed wegens dalende studentaantallen in het achterhoofd.

De proef loopt van 21 mei tot 14 juni, en de data die wordt onderzocht komt uit de volgende ruimtes: leslokaal G4.32, werkruimte G4.30, spreekcel G4.29c en kantoor G4.27. In de ruimtes komen banners te staan, die mensen wijzen op de proef.

DSCF5238-2.jpg

OTSWO G4.30, waar straks via wifi geteld gaat worden. Voor de liefhebber: OTSWO staat voor Open Transparante Stimulerende Werk Omgeving. Deze ruimte wordt van banners voorzien, die wijzen op de wifi-tellingen. Foto's: Marlene Mahn

Dure sensoren

Van eind vorig jaar tot begin dit jaar deed Saxion in dezelfde ruimtes al een proef met sensoren om de bezetting te meten. Die proef is inmiddels geëvalueerd, zegt Erwin Dekker. “Het werkte goed, maar het was wel bewerkelijk.” Ruimtes op Saxion veranderen namelijk nogal eens, bijvoorbeeld door herindeling, of verbouwing, en dan zou je ook de sensoren eventueel moeten verplaatsen.

En er was een ander belangrijk aspect: heel Saxion ‘volhangen’ met sensoren, is een ‘kostbare oplossing’. Dekker: “Laat ik niet direct op bedragen ingaan, maar het gaat om een aanzienlijk bedrag.”

Een wifi-telling heeft dat probleem niet; daarvoor hoeven niet allerlei nieuwe sensoren opgehangen te worden, maar kan gebruik gemaakt worden van de bestaande infrastructuur qua wifi-netwerk. De verwachting is dat de kosten daarmee een stuk lager liggen. Dekker: “De grootste investering is dan al gedaan, met het nieuwe netwerk.”

Een vraag uit de proef is volgens de projectleider of de tellingen via wifi voldoende zijn om alle ruimtes af te dekken qua bezettingsgraad. “Maar dan zou je ook nog kunnen kijken of je het grootste deel kan opvangen met wifi-telling, en de slecht gedekte plekken met sensoren.”

Privacy

Tellingen via Wifi zijn niet onomstreden. Zo kreeg de gemeente Enschede al eens een boete van zes ton opgelegd, omdat het passanten via wifisignalen volgde. De Authoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde daar in eerste instantie over dat de privacy niet goed gewaarborgd was. Dit jaar veegde de rechtbank die boete van tafel, omdat onvoldoende onderzocht zou zijn of de identiteit van passanten daadwerkelijk te achterhalen was.

Saxion is daarmee bekend; volgens Dekker was privacy een belangrijk aspect bij het opzetten van de proef. De data is volgens hem volledig geanonimiseerd. Volgens hem is het systeem via Cisco Spaces zo ontworpen dat in de proef alleen aantallen personen die aanwezig zijn in een ruimte bekeken kunnen worden, niet wie dat dan is. “Dat willen wij ook niet. Wij kunnen dus ook niet zien dat Pietje met zijn device van de ene naar de andere werkruimte loopt.”

Overigens zijn gebruikers van het wifi-netwerk van Saxion wel te traceren, maar dat staat los van deze proef en kan nu ook al: bij een serieus vermoeden van misbruik van het netwerk kunnen enkele daarvoor bevoegde systeembeheerders gebruikers traceren. Dat mag echter alleen bij ernstig vermoeden van misbruik van het netwerk, volgens regels die zijn vervat in de procedure ‘Misbruik ICT-voorzieningen’.

Geen zorgen

Bij de vorige proef, met sensoren, werd ook rekening gehouden met vragen over de privacy. Zeker met de situatie op andere onderwijsinstellingen in het achterhoofd, zoals Leiden. Die kwamen er echter nauwelijks, zegt Dekker. “De vragen die wel kwamen, waren vooral van mensen die nieuwsgierig waren naar de mogelijkheden.”

Ook HBO-ICT-studenten Maurits Heetkamp en Stan Rothstegge maken zich niet direct zorgen over hun privacy, nu er straks een proef met wifi-tellingen wordt gedaan. Heetkamp: “Eerlijk gezegd vind ik wifi ook een stuk minder invasief gevoelsmatig, dan dat er overal sensoren hangen. Bovendien kies je er zelf voor om met het netwerk te verbinden.”

Rothstegge voorziet iets anders. “Ik zoek nu juist die heel rustige ruimtes op, bijvoorbeeld in het Pabo-gebouw. Hopelijk blijven die er ook als er straks een beter inzicht is in de ruimtes.” Druk maakt hij zich zeker niet over de wifi-telling. “Bovendien, heel eerlijk, ik maak me sowieso weinig illusies over mijn privacy als ik internet gebruik, of mijn wifi of bluetooth aanzet.”

Bas3

Bas Klaassen