Medewerkers van Saxion lieten vanmiddag hun stem horen in een protestmars tegen de bezuinigen op het hoger onderwijs. De protestmars maakt deel uit van een landelijke estafettestaking door heel Nederland. “Door de bezuinigingen zal de werkdruk nog verder oplopen. Dan vallen er mensen om.”
In de ochtend konden medewerkers en studenten in de centrale hal van Ko Wieringa spandoeken en protestborden maken. Het liep er niet storm, maar daar maakt Eveline Kroes-Dijkdrenth, Social Work-docente en lid van de sectorraad hbo bij vakbond AOb, zich niet zo druk om. “Bij de protestmars sluiten wel medewerkers aan”, weet ze.
Kroes-Dijkdrenth merkt dat het onderwerp bezuinigingen überhaupt weinig leeft onder medewerkers. “Ze gaan er op een typisch Twentse manier mee om”, vertelt ze. “Ze denken vanuit hun eigen bubbel en zijn weinig bezig met de onderwerpen daarbuiten.”
Ook bij studenten merkt ze dat er weinig interesse is voor het protest. Kroes-Dijkdrenth sprak een aantal vierdejaarsstudenten over de stakingen en vroeg hun waarom zij niet meelopen in het protest. “Dan zeggen ze: we zijn toch bijna klaar, dus wat heeft het voor zin. Ze hebben niet door dat deze bezuinigingen grote gevolgen kan hebben voor hun toekomst.”
“Hoogopgeleide mensen zijn nodig”
Floor van Grouw, projectleider BSO, is zo ongeveer de enige medewerker die langs komt bij het maken van de borden. Hij denkt dat de bezuinigingen impact zullen hebben op de veel grotere problemen die in de wereld spelen. “We hebben te maken met klimaatverandering, vergrijzing en individualisme. We hebben hoogopgeleide mensen nodig om onderzoek te kunnen doen naar deze onderwerpen.”
Zijn zorgen gaan niet alleen over de toestand van de wereld, maar ook in zijn werk merkt Van Grouw al de gevolgen van de bezuinigingen. Zoals een groeiende werkdruk. “Bezuinigen betekent minder personeel, maar het werk moet wel overgenomen worden. We voelen die druk nu al en als die verder oploopt zullen er vanzelf mensen omvallen.”

Kroes-Dijkdrenth en Van Grouw zijn allebei van mening dat het bestuur van Saxion meer aandacht had mogen besteden aan de staking. “Ze zouden soms moeten toegeven dat het niet goed gaat, maar dat gebeurt niet”, zegt Van Grouw. Het geluid vanuit het bestuur had volgens Kroes-Dijkdrenth harder mogen klinken. “De bestuurders hadden ook kunnen zeggen dat Saxion gewoon dicht ging vandaag. Dan hadden ze echt een signaal afgegeven.”
Lastig om mensen mee te krijgen
Een klein groepje medewerkers van Saxion, zo’n 25 mensen, sluit zich aan bij de mars. De medewerkers geven aan dat het heel lastig was om collega’s mee te krijgen naar de protestmars. “Ze zeggen wat goed dat jij gaat”, vertelt Jordy Gosselt, manager ACT. Taco van Loon, hoofddocent en onderzoeker ACT, was wel bereid om mee te lopen. “Je moet de kans om je te laten horen altijd grijpen.”
De mars begint bij de Universiteit van Twente. Een stoet van schreeuwende mensen met protestborden, spandoeken en muziek komt langs Saxion, waar de medewerkers van de hogeschool zich ook aansluiten. Eli Haafkens, onderzoeker lectoraat Social Work, loopt mee omdat de bezuinigingen grote impact kunnen hebben op het budget voor onderzoek.
“Dit is een deel van een veel groter geheel. Wij gebruiken ons onderzoek direct in het onderwijs. Minder onderzoek betekent minder kwaliteit van onderwijs.”
Estafettestaking?
De landelijke estafettestaking is van 10 maart tot en met 25 april. De steden Leiden, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam (UvA, HvA) en Groningen gingen Enschede al voor met een protestmars en het stokje wordt doorgegeven aan de steden Amsterdam (VU), Rotterdam, Tilburg, Wageningen, Maastricht en Delft.
Gerelateerde artikelen
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.
Studente wil ver gaan voor tweede buitenlandse minor: “Ik wil dit al jaren”
Een afstuderend studente Interior Design wil dolgraag naar de Verenigde Staten. Daar wil ze een tweede buitenlandse minor doen. Volgens haar opleiding kan dat in haar geval niet. Daar is de studente het niet mee eens, dus stapte ze naar het college van beroep voor de examens (Cobex).
Evi komt eten bij Lotte: spillearmpje meets fitgirl
Ik ben zelf een type spillearmpjes met kippenkracht. Dus wordt het in deze aflevering een confronterend bezoekje. Ik eet bij Commerciële Economie-studente Lotte Kanger (21). Zij schreef haar eigen kookboek, waarin het draait om eiwitten en weinig calorieën. We pellen pistache, knippen spek -ja echt- en ik beleef ongemakkelijke momenten.