stockfotootje.JPG

College van Bestuur en Medezeggenschap bespraken bezuinigingen vertrouwelijk, CMR: ‘Niet voor herhaling vatbaar’

In de laatste overlegvergadering verklaarden het college van bestuur en de medezeggenschap de voortgang van de bezuinigingen tot vertrouwelijk agendapunt. Zo’n beslissing valt goed te beargumenteren als er bijvoorbeeld personele consequenties zijn, zegt hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden Annemarie Drahmann. “Maar dat hoort dan wel keurig volgens de regels én goed uitgelegd te worden.”

Volgens het CvB werd er nog hard gewerkt aan de bezuinigingen en kon de organisatie daarom ‘nog onvoldoende meegenomen worden’. De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) zegt dat de vertrouwelijkheid voor het CvB een voorwaarde was en dat de route anders alleen later ter instemming zou worden voorgelegd.

Het reglement voor de medezeggenschap is klip en klaar: de overlegvergadering is openbaar. De partijen, zowel CvB als CMR, moeten bovendien openheid en transparantie nastreven. Van die openbaarheid kan wel afgeweken worden: als tweederde van de CMR-leden daar vooraf mee instemt.

In dit geval is dat niet helemaal zo gegaan, blijkt uit navraag bij CMR-voorzitter Koen Lokotte. “We gingen mee in de haast van het CvB en besloten in het dagelijks bestuur van de CMR dat we akkoord gingen met de vertrouwelijkheid van het agendapunt.”

Het College van Bestuur reageert schriftelijk op vragen van SaxNow over waarom de bezuinigingen, een cruciaal thema, vertrouwelijk zijn verklaard. Volgens het CvB, dat als geheel reageert, heeft dat te maken met de interne communicatie. ‘De CMR is informatief meegenomen in de voortgang van de ombuigingen, waar op dat moment nog hard aan gewerkt werd en dus de organisatie nog onvoldoende op mee genomen kon worden.’

Uitzondering

Volgens het CvB ‘blijft openbaarheid het uitgangspunt’, maar is het van belang om bepaalde zaken open met de CMR kunnen bespreken zonder dat er formeel geagendeerd wordt en zonder dat daar bijvoorbeeld pers bij aanwezig is. Volgens het bestuur zijn de overlegvergaderingen bijna altijd openbaar en gaat het echt om een uitzondering dat iets wordt gekenmerkt als niet-openbaar. ‘Dat blijven we ook nastreven.’

Voorzitter Koen Lokotte laat namens de CMR weten dat dit op deze manier een unicum was, en niet voor herhaling vatbaar. “Het dagelijks bestuur (DB) van de CMR en het CvB hebben gezamenlijk afgestemd om de ombuigingen op verzoek van het college vertrouwelijk te bespreken. Het CvB benadrukte het belang om de CMR tijdig mee te nemen in een eerste update over de ombuigingen.”

Dat het DB van de CMR tot dat besluit kwam, was volgens hem omdat er geen alternatief was. Zonder vertrouwelijkheid zou er geen update gegeven kunnen worden. Het gevolg zou zijn dat de bezuinigingen pas verwerkt in de begroting, ter instemming, zouden worden voorgelegd. “Nu is hier een eerste context over gedeeld namens het college, waar het CMR op heeft kunnen reageren.”

Hij geeft ook aan dat de gang van zaken binnen de CMR is nabesproken en dat de conclusie is dat de medezeggenschap dit niet nog een keer zo wil doen. “Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. De overlegvergadering is openbaar en we hebben ons door tijdsdruk vertrouwelijkheid op laten leggen.”

Gesprek zonder pers en publiek

Onlangs publiceerde het CvB op het intranet een procesupdate over de bezuinigingen. Daarin wordt gesteld dat de komende weken keuzes worden gemaakt en dat medewerkers door managers en directeuren op de hoogte gehouden worden. Zo maakte AGZ bekend afscheid te nemen van tien medewerkers op tijdelijk contract en ook bij HBS wordt een aantal contracten niet verlengd.

Dat de ‘context van de bezuinigingen’ in vertrouwelijkheid besloten is, betekent volgens het CvB niet dat door de CMR helemaal niet over gecommuniceerd mag worden met hun achterban. ‘Hier wordt vertrouwelijkheid bedoeld in de zin van een gesprek zonder pers en publiek. Anderzijds kunnen die zaken zeker open besproken worden zonder die niet-openbare setting. Dat gebeurt ook op dit thema, maar wel op het moment dat verschillende doelgroepen hierop volgordelijk meegenomen zijn. In dit geval is de medezeggenschap aan de voorkant meegenomen.’

Goede redenen om dit achter gesloten deuren te doen, maar wel regels volgen en goed uitleggen

Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, geeft aan blij te zijn dat er gezegd wordt ‘dit is niet voor herhaling vatbaar’. “Goed dat er aandacht voor is dat openbaarheid het uitgangspunt is, tenzij de situatie zo is dat beslotenheid te rechtvaardigen is.”

In dit geval zijn er volgens haar prima redenen te bedenken om het overleg over de bezuinigingen achter gesloten deuren te doen: zoals strategisch gedrag als te vroeg bekend wordt dat er strengere declaratieregels gaan komen, waardoor de organisatie financieel nadeel ondervindt, of  zoals in dit geval: personele consequenties. “Je wil natuurlijk niet in de krant lezen dat je tijdelijk contract niet wordt verlengd. Dat hoort óók bij behoorlijk bestuur’

Het is volgens haar bovendien zorgvuldig dat de CMR betrokken werd bij de voorgenomen bezuinigingen en niet alleen de definitieve plannen ter instemming werden voorgelegd.

Wat Drahmann wel belangrijk vindt is dat uitgebreid stilgestaan wordt bij de redenen van beslotenheid. Het is aan de CMR om door te vragen waarom besloten vergaderd moet worden: welk zwaarwegend belang speelt er om dit op dit moment niet openbaar te maken?

Regels volgen

De geheimhoudingsgronden zoals die in de Wet open overheid (Woo) staan kunnen volgens haar helpen bij die afweging. Juist omdat openbaarheid van groot belang is, moeten bij zo’n besluit de procedureregels zorgvuldig gevolgd worden. Dat betekent dat alle leden van de CMR zich over het besluit tot geheimhouding moeten buigen en niet alleen de leden van het Dagelijks Bestuur.

En als transparantie vooraf niet mogelijk is, dan moet gekeken worden of het achteraf kan. De redenen voor de geheimhouding zouden in de notulen van de vergadering moeten worden opgenomen. Als dat nodig is dan kan besloten worden dat die notulen óók  vertrouwelijk worden verklaard. Bij voorkeur tijdelijk, zodat later (bijvoorbeeld als de besluitvorming definitief is) gereconstrueerd kan worden hoe de besluitvorming tot stand is gekomen.

bas, rik

Bas Klaassen, Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Netwerk ‘Werken met een beperking’; “Betrek ons meer bij ontwikkelingen en besluiten”

Als het gaat om inclusie van medewerkers met een beperking kan er op Saxion best wat beter. Die indruk blijft hangen na een medewerkersbijeenkomst voor collega’s met een beperking, waar SaxNow op uitnodiging mocht meekijken. Volgens deze medewerkers wordt vaak pas aan hen gedacht als ze zelf aan de bel trekken. “Op een gegeven moment hoop je dat het andersom wordt.”

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Student werktuigbouwkunde verliest zaak rond onvoldoende voor afstuderen: ‘geen twijfels over onafhankelijkheid of deskundigheid’

Al langer dan een jaar is er gedoe rond het afstuderen van een hoogbegaafde student werktuigbouwkunde. Nu oordeelt het College van Beroep voor de Examens (Cobex) dat de examencommissie van LED zorgvuldig handelde bij zijn beoordeling. De onvoldoende die de student kreeg blijft daarom staan. Volgens het Cobex is er bovendien geen enkele aanleiding om te twijfelen aan de deskundigheid of onafhankelijkheid van zijn begeleider.

justitia

Bekentenis en Turnitin-rapport funest voor studente in fraudezaak, examencommissie handelde niet onredelijk

Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) is bewezen dat een studente fraudeerde bij haar verslag van de minor Prestatiepsychologie. De sanctie die ze daarvoor kreeg van de examencommissie van de AMA blijft daarom staan. Een bekentenis van de studente speelt een belangrijke rol bij dat oordeel.