Detlef Wagenaar (senior docent/onderzoeker) is het roerend eens met SaxNow-columnist Frank Futselaar en vraagt zich in deze ingezonden opinie af: wie mag ik aanspreken? In aanloop naar de Maakt het uit?!-sessie, over jezelf zijn en inclusiever onderwijs afgelopen december, kon hij met zijn minor-klas vol studenten onaangekondigd niet in het door hem gereserveerde Stadslab in Deventer, dat ‘gevorderd’ werd om de manifestatie voor te bereiden. “Als studenten onze greatest asset zijn, dan moet goed onderwijs altijd gefaciliteerd worden.”
In zijn uitstekende column pleit Frank Futselaar er terecht voor dat het college van bestuur coördinerend moet optreden als afdelingen onderling, in zijn voorbeeld het toetsbureau en de afdeling marketing, zelf niet tot afspraken komen en er een situatie ontstaat waar de student de dupe van wordt. Studenten zijn immers, in de woorden van Anka Mulder, 'truly our greatest asset'.
Maar wat moet er gebeuren als het CvB zelf voor een onwenselijke situatie zorgt? In de ochtend van woensdag 7 december kon een groep van 27 studenten, afkomstig uit het hele land, een gastdocent uit Enschede en ondergetekende het Stadslab (ruimte D1.23) niet in op last van diezelfde Anka Mulder.
Zoek het zelf maar uit
Gedurende het hele eerste semester was die ruimte op dat tijdstip gereserveerd voor minor onderwijs, er was tot die ochtend (vlak voor het college) geen roosterwijziging doorgegeven, geen vooraankondiging dat deze ruimte gevorderd zou worden en bovenal ook geen alternatief geregeld. We kwamen er niet in: zoek het zelf maar uit.
Een zoektocht die aanmerkelijk bemoeilijkt werd door het feit dat er een grote internetstoring was waardoor het niet mogelijk was om een lokaal te vinden. Nadat een halfuur kostbare collegetijd verstreken was kregen we voor anderhalf uur (een uur minder dan we nodig hadden) een ruimte toegewezen.
Als studenten onze greatest asset zijn, dan moet goed onderwijs altijd gefaciliteerd worden. Slechte facilitering vertaalt zich in slechte evaluaties en dat is iets wat zeker minoren zich niet kunnen veroorloven. De urgente vergadering in het Stadslab die kennelijk onmogelijk in een vergaderruimte op de vijfde verdieping kon plaatsvinden betrof de manifestatie over inclusiviteit die die middag in de grote hal was gepland. En als dat al niet ironisch genoeg is, mijn college ging over ethiek en technologie (bij deze mijn dank voor deze casus).
Ik sluit me graag aan bij de vraag van collega Futselaar: wie mag ik hierop aanspreken?
Gerelateerde artikelen
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”
Kennismakingsinterview met bestuurder Inge Grimm: “Ik wil vooral voorspelbaar zijn”
Met Inge Grimm strikte Saxion een ervaren hbo-bestuurder. De ‘buurvrouw’ bovendien, die nog wel even polste of ze wel welkom was, voor ze solliciteerde. We spraken haar op haar 17e dag als bestuursvoorzitter, in een opvallend open interview. “Ik ben gek op blijspel en klucht, maar niet op het werk: daar ben ik echt what you see is what you get.”