Detlef Wagenaar (senior docent/onderzoeker) is het roerend eens met SaxNow-columnist Frank Futselaar en vraagt zich in deze ingezonden opinie af: wie mag ik aanspreken? In aanloop naar de Maakt het uit?!-sessie, over jezelf zijn en inclusiever onderwijs afgelopen december, kon hij met zijn minor-klas vol studenten onaangekondigd niet in het door hem gereserveerde Stadslab in Deventer, dat ‘gevorderd’ werd om de manifestatie voor te bereiden. “Als studenten onze greatest asset zijn, dan moet goed onderwijs altijd gefaciliteerd worden.”
In zijn uitstekende column pleit Frank Futselaar er terecht voor dat het college van bestuur coördinerend moet optreden als afdelingen onderling, in zijn voorbeeld het toetsbureau en de afdeling marketing, zelf niet tot afspraken komen en er een situatie ontstaat waar de student de dupe van wordt. Studenten zijn immers, in de woorden van Anka Mulder, 'truly our greatest asset'.
Maar wat moet er gebeuren als het CvB zelf voor een onwenselijke situatie zorgt? In de ochtend van woensdag 7 december kon een groep van 27 studenten, afkomstig uit het hele land, een gastdocent uit Enschede en ondergetekende het Stadslab (ruimte D1.23) niet in op last van diezelfde Anka Mulder.
Zoek het zelf maar uit
Gedurende het hele eerste semester was die ruimte op dat tijdstip gereserveerd voor minor onderwijs, er was tot die ochtend (vlak voor het college) geen roosterwijziging doorgegeven, geen vooraankondiging dat deze ruimte gevorderd zou worden en bovenal ook geen alternatief geregeld. We kwamen er niet in: zoek het zelf maar uit.
Een zoektocht die aanmerkelijk bemoeilijkt werd door het feit dat er een grote internetstoring was waardoor het niet mogelijk was om een lokaal te vinden. Nadat een halfuur kostbare collegetijd verstreken was kregen we voor anderhalf uur (een uur minder dan we nodig hadden) een ruimte toegewezen.
Als studenten onze greatest asset zijn, dan moet goed onderwijs altijd gefaciliteerd worden. Slechte facilitering vertaalt zich in slechte evaluaties en dat is iets wat zeker minoren zich niet kunnen veroorloven. De urgente vergadering in het Stadslab die kennelijk onmogelijk in een vergaderruimte op de vijfde verdieping kon plaatsvinden betrof de manifestatie over inclusiviteit die die middag in de grote hal was gepland. En als dat al niet ironisch genoeg is, mijn college ging over ethiek en technologie (bij deze mijn dank voor deze casus).
Ik sluit me graag aan bij de vraag van collega Futselaar: wie mag ik hierop aanspreken?
Gerelateerde artikelen
INTRO 2025 gratis als je alleen kennis maakt met de opleiding; “Niet iedereen wil feesten”
Eerstejaars studenten krijgen dit jaar de mogelijkheid om niet de hele INTRO te volgen, maar alleen het opleidingsgedeelte, en dat is dan gratis. “We merken dat niet alle eerstejaars zitten te wachten op een uitgebreid programma”, aldus projectleider Antoinette Lieftink.
Ze durfden zichzelf niet op te geven, maar toch hebben Floor en Ymke nu hun eigen expositie in de Glasbak
Creative Business-studenten Ymke de Vries en Floor van Limbeek exposeren een maand lang hun fotoseries op de zesde verdieping van Epy Drost. Ze hebben weinig ervaring met fotografie, maar mogen wel meteen exposeren. Voor Ymke is het extra spannend, ze staat namelijk zelf op een deel van de foto’s. “Het is gek om jezelf zo groot op een muur te zien.”
Column: Niksdoen
Het is volgens mij weer de tijd van de gesprekscycli en managementconclaven op de hei. Ik weet niet hoe deze tegenwoordig Saxionbreed wordt vormgegeven, maar ik kan me uit het verleden nog wel herinneren dat er altijd een document ingevuld moest worden met daarin het kopje ‘Mijn toekomst bij Saxion’.