justitia

Twee studenten maken gebruik van inkeerregeling toetsfraude, verdachte medewerker ontslagen

‘Slechts’ twee studenten maakten gebruik van de inkeerregeling die Saxion instelde naar aanleiding van de toetsfraude. “Een zeer klein aantal”, zegt collegevoorzitter Anka Mulder in een bericht van de hogeschool. Via het meldpunt kwamen ook reacties binnen en die ‘hebben geleid tot meer inzicht in de diefstal’, aldus Saxion.

De Saxion-medewerker die in februari als één van de drie verdachten werd aangehouden, is inmiddels ontslagen. Deze medewerker die op de centrale ondersteuning werkte, wordt verdacht van de diefstal van toetsvragen. In april werd nog een vierde verdachte aangehouden.

Studenten konden tot en met vrijdag 15 april gebruik maken van de inkeerregeling. Hun onrechtmatig verkregen resultaten zijn ongeldig, maar ze krijgen de kans om de toets of toetsen waarmee zij fraudeerden opnieuw te maken. Studenten die fraudeerden en later tegen de lamp lopen riskeren gevolgen met ‘zeer grote impact’, zei het college van bestuur eerder.

Ondertussen loopt er, naast het politieonderzoek, een intern onderzoek. De voorlopige resultaten bevestigen de vermoedens van diefstal, aldus CvB-voorzitter Anka Mulder. En hoewel twee inkeerders ‘zeer klein is’, wordt het onderzoek voortgezet.

Mulder zegt verder dat Saxion kijkt naar oplossingen om eerlijke studenten zoveel mogelijk te beschermen. “Zij moeten door kunnen stromen, zonder onnodige studievertraging én zonder discussie over de waarde van hun diploma.”

Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow

Gerelateerde artikelen

Foto toetsbureau

Voor toetsdiefstal veroordeelde student opnieuw bij Cobex tegenover examencommissie: “Dit is niet met feiten bewezen”

Had M.B, die veroordeeld werd voor de handel in gestolen toetsen tussen 2020 en 2022, ook daarvoor al de beschikking over gestolen toetsen? Die vraag stond gisteren opnieuw centraal bij een zaak voor het College van beroep voor de Examens (Cobex). Volgens de examencommissie is dat aannemelijk, en kunnen ze daarom niet instaan voor zijn resultaten. M.B. wijst er juist op dat er volgens hem geen feiten zijn die bewijzen dat hij toen al toetsen in zijn bezit had.

Foto toetsbureau

Student die veroordeeld werd voor rol in grootschalige toetshandel nu in de clinch met Saxion over zijn eigen studie

Student M.B. werd vorig jaar veroordeeld voor zijn rol in de grootschalige handel in gestolen toetsen op Saxion. Maar daar blijft het niet bij: ook Saxion straft hem, door onder meer toetsresultaten ongeldig te verklaren en zijn propedeuse in te trekken. Ook adviseert de examencommissie van zijn opleiding het college van bestuur de student definitief uit te schrijven. De examencommissie verklaart ook toetsen van de student ongeldig uit de periode voordat volgens de rechter toetshandel plaatsvond. En daar is de student het niet mee eens. “We moeten naar de feiten kijken.”

Foto toetsbureau

Rechtbank: student verdiende meer dan 23.000 euro met handel in gestolen toetsen

Student M.B. moet het Openbaar Ministerie 23.310 euro betalen. Dat bedrag verdiende hij volgens de rechtbank Overijssel met het doorverkopen van op Saxion door een medewerker van het toetsbureau gestolen toetsen. M.B. was de enige betrokkene die tijdens de zitting en tijdens de politieverhoren geen verklaring aflegde over het aantal door hem verhandelde toetsen. Dat lijkt hem nu duur komen te staan.