CELZ220615-3171.jpg

Eind­stand Saxi­on voor Oek­ra­ï­ne: 31.885,23 (maar óók een maand aandacht)

Gisteren maakten we de opbrengst van een maand lang actie bekend. Uiteindelijk stokte de teller bij 31.885,23 euro. Lang niet ons beoogde doel, maar voor ons nog altijd een ongelofelijk bedrag. Maar veel belangrijker: de afgelopen maand leverde ook iets anders op. Dankzij heel Saxion. “Ik voelde me niet vergeten, gehoord en begrepen.”

In de afgelopen maand transformeerden wij ons als SaxNow tot fondsenwervers. Optimistische fondsenwervers, wel te verstaan. Toen bekend werd dat Saxion het collegetarief voor Oekraïense studenten verlaagde naar het reguliere EU-tarief, dachten wij hoopvol; misschien kunnen we meer doen. We halen de rest van het collegeld ook voor ze op. Ruim 160.000 euro was het doel. Een astronomisch bedrag, vooral omdat wij journalisten zijn, die wel een stukje kunnen tikken, maar zich doorgaans ver van het grote geld houden.

Daar hadden we iets op bedacht: we doen het samen – met jullie - als gemeenschap van Saxion. Alleen konden wij dit niet. Dus riepen we jullie hulp in; help ons geld in te zamelen voor de Oekraïense studenten. Eerder hadden we namelijk al met eigen ogen en oren geconstateerd dat de oorlog tal van zorgen voor hen meebracht, waarvan het opbrengen van het collegegeld er één was. Die wilden we wegnemen.

Familie

We schreven toen al: wij denken dat Saxion een hechte gemeenschap is, een familie bijna. En wat doet een familie als iemand in de problemen komt zonder daar enige schuld aan te hebben? Die schiet te hulp. En precies dat wilden wij met SaxNow aanjagen en ondersteunen.

Dat hebben we geweten. De afgelopen maanden gingen we regelmatig bijna door de grond van spanning. Soms liep een lead op niks uit, maar veel vaker werden we verrast door een initiatief van collega’s of uit het bedrijfsleven.

We gaan hier niet iedereen noemen, juist om niemand te vergeten, maar het was een maand vol hoogtepunten, van een sponsorloop, tot een podcast, een kunstwerk en tot spijkerpoepen. Acties van klein tot groot, van academies tot individuen, precies zoals we het begin juni bedacht hadden. Daarmee bewees Saxion voor ons niet alleen plek om te leren te zijn, maar echt die hechte familie.

IMG_4009.jpg

Van spijkerpoepen tot sponsorloop, het gebeurde allemaal. Foto: Floor Vinke

Substantieel

Al die acties van jullie leverden een ongelofelijk mooi bedrag op: 31.885,23 euro. Bij lange na niet die astronomische 160.000 euro waar we op mikten, maar verdeeld over de 73 studenten die op dit moment ingeschreven staan nog altijd een prachtig, substantieel bedrag.

Maar dat bedrag is niet het belangrijkste wat deze actie opleverde. Echt niet. Tijdens de afgelopen maand leerden we de Oekraïense gemeenschap op Saxion echt kennen. Waar we eerder over hen schreven, werkten we nu samen met Anna, Ruslana, Sofia en Anastasia. De veerkracht, creativiteit en werklust die ze daarbij toonden waren onvergetelijk, net als de lol die we samen hadden.

Op de donkere momenten van de actie (en die waren er heus) laafden wij ons aan hun optimisme, aan hun dankbaarheid, maar vooral aan de trots die zij hebben op hun school. Nadat ze samen met hun medestudenten een gigantische tekening op de glazen gevel hadden gemaakt, zagen we op de Instagram van Ruslana verschijnen: ‘Dit is waarom ik houd van mijn school’.

Gesteund en veilig

Hoe welkom de financiële steun ook, voor hen draaide deze actie vanaf het begin af aan niet om het geld. Niemand kan dat beter vertellen dan Anna, die Fashion & Textile Technologies studeert, en gisteren op ons slotevenement een prachtige speech hield.

Ze bedankte daarin heel Saxion voor de afgelopen maand, maar net zo goed voor de steun die ze al eerder ontving van medewerkers, andere studenten en de school. De maand actie was ook een maand van aandacht voor de oorlog in haar thuisland. “Hoewel het ophalen van geld centraal stond in deze actie, was voor mij persoonlijk de morele, mentale steun het belangrijkste. Ik voelde me niet vergeten, gehoord en begrepen. Bedankt dat ik me gesteund en veilig mocht voelen tijdens deze periode.”

WhatsApp Image 2022-07-12 at 7.54.24 PM.jpeg

En nu?

We hebben met z'n alleen een mooi bedrag opgehaald voor de Oekraïense studenten. Het opgehaalde bedrag wordt evenredig verdeeld. Maar hoe komt dat geld nu bij hen? Binnenkort krijgen alle Oekraïense studenten een email vanuit Saxion. Daar zit een bestand bij waarop ze hun rekeningnummer kunnen invullen. Heel belangrijk, want dan komt het geld ook daadwerkelijk op de goede rekening terecht.