De Commissie Wetenschappelijke Integriteit, die de klacht van Saxion tegen haar – inmiddels vertrokken - Blockchain-lector Jan Veuger behandelde, maakt zich zorgen over de aandacht voor de gedragsregels wetenschappelijke integriteit in het hbo. Dat de casus Veuger de eerste behandelde klacht is, doet de CWI vermoeden dat er nog onvoldoende wordt gecommuniceerd en nagedacht over integriteit, goed onderzoek en waar je terecht kunt met een klacht.
Dat schrijft de CWI van de Christelijke Hogeschool Ede, de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden, Saxion, HAN en Van Hall Larenstein in haar jaarverslag 2022. De commissie stelt ‘in de gelukkige omstandigheid’ te zijn de eerste en in het hbo enige ervaring te hebben opgedaan met de behandeling van een klacht. Ook schrijft ze dat het voor andere hogescholen dan deze zes mogelijk nuttig is om kennis te nemen van de casus op Saxion.
De commissie schrijft dat ze zorgen heeft over de aandacht en bekendheid in het hbo met de Code Wetenschappelijke integriteit uit 2018, die alle hogescholen onderschrijven. Ze heeft de indruk dat het bewustzijn van het belang van wetenschappelijke integriteit nog sterk moet groeien, net als de mogelijkheid om een klacht in te dienen. De zeer schaarse, of zelfs ontbrekende, informatie over dit thema en het belang van integriteit op de websites van deelnemende hogescholen getuigt hiervan.
Verzonnen of aangepaste onderzoeksresultaten
De commissie verwijst naar de recente enquête Onderzoeksintegriteit, waaruit duidelijk wordt dat er reden is tot zorg: 8,3 procent van de onderzoekers geeft namelijk toe de afgelopen drie jaar onderzoeksresultaten verzonnen te hebben, of die aangepast. Ruim de helft van de respondenten geeft aan regelmatig de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. ‘Machtsverhoudingen en prestatiedruk kunnen hierop van invloed zijn’, schrijft de commissie.
Dat sterkt de CWI in de gedachte dat het feit dat slechts één klacht behandeld werd, wijst op onbekendheid met wetenschappelijke integriteit, in welke vormen schending van die integriteit zich kan uiten en waar en hoe je zorgen daaromtrent kunt aankaarten. De CWI: ‘Voor alle betrokkenen geldt dat het van groot belang is dat het gesprek over integer handelen in onderzoek de komende jaren intern gevoerd wordt, en zo een cultuur helpt vormen waarin onderzoekers open samenwerken, problemen en oplossingen bespreken, en fouten durven toegeven.’
Klacht tegen eigen lector
Naar aanleiding van de casus Veuger, worden een aantal voorstellen voor aanpassingen in de werkwijze van de CWI gedaan. Nu is het zo dat er volgens de klachtenregeling eerst een klacht moet liggen, voordat de commissie een onderzoek kan starten. In het geval van de Blockchain-lector, betekende dat het college van bestuur van Saxion eerst een klacht moest opstellen tegen haar eigen lector. ‘Verhoudingen worden hierdoor nodeloos ingewikkeld’.
Daarnaast schrijft het reglement van de CWI voor dat klager en beklaagde (in dit geval dus het college van bestuur en de lector) in elkaars aanwezigheid moeten worden gehoord, terwijl dat niet altijd nodig is, en het misschien zelfs wenselijker is om de partijen apart van elkaar te horen. Ook komt het in de ogen van de commissie de slagvaardigheid niet ten goede dat de voorzitter van de CWI zes bestuurlijke opdrachtgevers heeft, maar geen duidelijk aanspreekpunt.
Weinig kennis
De CWI vraagt aandacht voor de organisatie op landelijk niveau, bijvoorbeeld bij de Vereniging Hogescholen. Tijdens het nagesprek over de behandeling van de zaak bij Saxion bleek dat er weinig kennis is over de organisatie en praktijken op het gebied van wetenschappelijke integriteit, schrijft de commissie. En daarbij blijft een vraag als ‘hoe komt het dat er zo weinig (formele) klachten in het hbo zijn’, onbeantwoord.
De commissie schrijft dat ze beseft dat de overeenkomst en de klachtenregeling zijn opgesteld in een periode waarin de Code Wetenschappelijke Integriteit (2018) nog niet in werking was. Maar nu de eerste ervaringen zijn opgedaan, het ‘zonde zou zijn als hiervan niet geleerd zou worden’.
Onderzoek SaxNow naar werkwijze Blockchainlector
Het SaxNow-onderzoek, aanleiding voor het college van bestuur van Saxion om een klacht in te dienen tegen de wetenschappelijke integriteit van toenmalig lector Jan Veuger, ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een klacht in te dienen bij een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Jan Veuger en Saxion gingen uit elkaar nadat de Commissie Wetenschappelijke Integriteit vaststelde dat de lector ‘een patroon van bedenkelijk gedrag’ liet zien. De commissie liet Saxion weten dat het van essentieel belang is om scherper beleid te voeren of nieuw beleid te ontwikkelen, omdat het college van bestuur ‘potentieel kwetsbaar’ is voor de indruk dat de zorgvuldigheid van onderzoekers en de hogeschool niet altijd voldoende serieus wordt genomen.
Eind vorig jaar onthulde SaxNow dat Veuger, inmiddels weg bij Saxion, zich op verschillende plekken voordeed als hoogleraar aan de Noorse universiteit NTNU. Deze aanstelling bleek niet te bestaan en de onderzoeks-universiteit sommeerde hem die claim te verwijderen.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigingen; “Minimale overhead, maximale toegevoegde waarde voor onderwijs en onderzoek”
Saxion staat voor moeilijke keuzes: waar vallen de harde klappen? De Centrale Medezeggenschap (CMR) ziet dat er ‘in de volle breedte’ wordt gekeken naar hoe Saxion de komende jaren miljoenen gaat bezuinigingen. “Prettig om te zien”, zei CMR-lid Wytse Mensonides in de vergadering met het CvB. Duidelijk is dat er flink gesneden wordt in de overhead, oftewel de kosten voor dienstverlening aan onderwijs en onderzoek.
Leveringsproblemen IPhone 16e; vijftien nieuwe medewerkers zonder werktelefoon
Tot op heden kregen vijftien nieuwe medewerkers van Saxion geen werktelefoon, vanwege leveringsproblemen van de nieuwe IPhone 16e. Zij moeten hun privételefoon gebruiken als ze die nodig hebben voor hun werk. ICT-manager Rob Exalto zegt dat het gaat om een tijdelijk probleem. “We hebben druk op de leverancier gezet dus vanaf volgende week moet dit opgelost zijn.”
Reportage: hoe oud-docente Margriet de Vos met haar oma’s tegen extreemrechts strijdt
Na meer dan dertig jaar op Saxion ging HBO-ICT-docente Margriet de Vos begin dit jaar met pensioen. Wat volgde was niet alleen een cursus porselein maken, maar iets veel groters: De Vos is een van de oprichters van de nieuwe beweging 'Oma’s tegen extreemrechts'. SaxNow ging mee naar een demonstratie. “Ik ben niet iemand die gaat fietsen op de hei.”