Saxion wil de herbeoordeling van docenten in schaal 10 voor het nieuwe kalenderjaar afgrond hebben, staat in een update op intranet. Het gaat om zo’n 300 docenten, aldus de afdeling HRM. Er blijven docentfuncties in schaal 10, maar die krijgen in vacatures een andere naam, bijvoorbeeld ‘onderwijsgevende’. Ook wordt een nieuwe certificering ontwikkeld voor schaal 10. Roelf van der Ploeg, lokaal onderhandelaar AOb, zegt desgevraagd dat hij verwacht dat een ‘hele grote groep’ naar schaal 11 gaat.
Op mijnsaxion (intranet) verschenen zowel woensdag en vandaag berichten vanuit het bestuur. Die zegt dat ze begrijpt dat er veel vragen leven binnen deze groep, en dat er ‘soms ook onrust’ is over dit deel van de nieuwe cao. Het gaat om de medewerkers met de functie ‘docent onderzoeker 2’. Eerder werd gezegd dat docenten in schaal 10 in het eerste kwartaal van 2024 uitsluitsel krijgen, dat is in de nieuwe tijdlijn vervroegd: het streven is om dit nog dit kalanderjaar af te ronden.
Voor de herbeoordeling wordt gekeken naar de opgedragen werkzaamheden over twee studiejaren: 2022-2023 en 2023-2024. Een BDB-certificering alleen is niet genoeg om de stap naar schaal 11 te maken. Het gaat om de ‘opgedragen werkzaamheden’, zoals studentbegeleiding, het ontwikkelen en beoordelen van toetsen en onderwijsontwikkeling.
Aparte certificering
Saxion blijft werken met onderwijs-funcies in schaal 10, liet HRM-directeur Marijke Kamphuis eerder al weten. In de vandaag verschenen FAQ staat dat Saxion in het verleden een BDB-certificering (met geïntegreerde BKE) eiste van docenten. Dat wordt nu losgelaten. “Dat betekent dat we aparte certificering voor schaal 10 gaan ontwikkelen”, staat te lezen.
Roelf van der Ploeg, namens de vakbond AOb lokaal onderhandelaar, vindt de voortvarendheid van Saxion positief. Op verzoek van de vier hogescholen met relatief veel docenten in schaal 10, werd opgenomen dat de instelling tot september 2025 de tijd heeft voor de herbeoordeling, zegt hij. “Dat was nodig om iedereen over de streep te trekken. Maar we hebben de instellingen ook op het hart gedrukt: maak vaart met de herbeoordeling en voorkom onrust. Dat doet Saxion goed.”
De bedoeling van dit deel van de nieuwe cao is om opwaartse druk te geven van schaal 10 naar 11, zegt hij. Van der Ploeg verwacht dat voor het overgrote deel in de groep schaal 10-docenten geen redenering is op te voeren om ze in de schaal te houden. “Als het goed is volgt Saxion een logische lijn. En is het een kwestie van een paar kruisjes en een krul zetten.”
Daltons
Hij noemt Saxion één van de vier ‘daltons’, samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen, de hogeschool Leiden en Rotterdam zitten er hier relatief veel docenten in schaal 10. Zij lagen volgens hem lang dwars op dit onderdeel van de cao, terwijl de andere instellingen zeiden: wij willen ons niet langer zo profileren. Door alle docenten in schaal 11 in te delen, geef je het beroep namelijk ook cachet.
Bij de academie AMM organiseerden een groep van zo’n twintig schaal 10-docenten zich. Woordvoerder Femke Lansink, docent Social Work, zegt dat er inmiddels een gesprek is geweest met de directeur van de academie. “Dat was heel goed, open en eerlijk”, zegt ze. Ze noemt haar directeur en manager ‘steunend’. “Omdat nog niet alles duidelijk is, staat open communicatie en steun voorop.”
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”