veuger

Lectoraat Blockchain bestaat niet meer, maar dat ‘heeft niets te maken met integriteitskwestie’

Het omstreden lectoraat Blockchain is ‘opgeheven’, staat in stukken van de Centrale Medezeggenschap. Sander Reinderink (directeur academie SFIB), waar het lectoraat onder viel, zegt dat die bewoording niet helemaal klopt. Na vier jaar is er in 2022 geen verlengingsaanvraag ingediend omdat de ‘pioniersfase’ van de technologie is afgesloten. Dat lector Jan Veuger datzelfde jaar vertrok met een integriteitsconflict over zijn wetenschappelijke werk, heeft daar volgens Reinderink niets mee te maken.

Na het op non-actief zetten van lector Jan Veuger medio 2022 en zijn vertrek van Saxion een half jaar later, was er veel verloop bij het lectoraat. De twee overgebleven medewerkers met Blockchain-aandachtsgebied zijn inmiddels ondergebracht bij lector Timber Haaker (Business Models) in de lijn Digital Business Models.

Daar vindt ook het onderwijs over blockchain nu plaats, bijvoorbeeld in de minor Digital Business Models & Blockchain, dat eerder een gezamenlijke minor was onder verantwoordelijkheid van Haaker en Veuger. Die minor krijgt een nieuwe naam: Digitale Business Modellen.

Volgens Reinderink heeft het lectoraat Blockchain sinds de oprichting in 2019 ‘in de voorhoede van het hoger onderwijs een belangrijke rol gespeeld in de exploratie van blockchain als relatief nieuwe en opkomende technologie’.

Geen verlenging

Hij zegt dat de technologie zich in die jaren verder ontwikkelde en zich bewees voor veel toepassingen in verschillende branches. “Toen we het lectoraat in 2019 begonnen zagen we de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de toepassingen van Blockchain. Die toepasbaarheid heeft zich bewezen en daarom besloten we om geen verleningsaanvraag in te dienen”, aldus Reinderink.

Dat SaxNow in de loop van 2021 en 2022 verschillende artikelen publiceerde over de werkwijze van de lector, die niet onafhankelijk leek en (mogelijk) in strijd was met de Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit, heeft daar volgens Reinderink niets mee te maken.

Na het voorleggen van een SaxNow-onderzoek, besloot Saxion eind 2022 een klacht tegen de werkwijze van de lector in te dienen. De onafhankelijke commissie wetenschappelijke integriteit kwam tot de conclusie dat de lector de wetenschappelijke integriteit niet schond, maar wel slordig en nalatig was bij zijn werk, en een patroon van bedenkelijk gedrag liet zien. Vanwege de vertroebelde arbeidsrelatie werd de aanstelling van Veuger ontbonden. De afspraken tussen Saxion en de lector werden niet bekend gemaakt.

rik

Rik Visschedijk