blockchain

Integriteitsadvies lector Blockchain bijna klaar, beslissing Saxion binnen vijf weken

Saxion beslist binnen vijf weken over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger. De externe commissie integriteit die de zaak onderzoekt levert uiterlijk volgende week het advies op, dat door Saxion werd aangevraagd naar aanleiding van een SaxNow-onderzoek. Vervolgens heeft Saxion vier weken de tijd om een beslissing te nemen.

Dat advies is al een keer uitgesteld, maar commissievoorzitter Frans de Vijlder laat weten dat Saxion uiterlijk volgende week de definitieve versie mag verwachten. De twee partijen, Saxion en de lector, hebben op dit moment de mogelijkheid om het concept te controleren op feitelijke onjuistheden. Daarna gaat een vier-wekentermijn in voor Saxion, waarin de hogeschool aan de lector moet laten weten welke eventuele verdere actie ze ondernemen.

Dit alles gebeurt in een vertrouwelijke procedure, aldus De Vijlder. Dat heeft volgens hem te maken met de privacy en de belangen van beide partijen. Na deze procedure kunnen zowel Saxion als de lector nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wanneer al deze procedures zijn afgerond wordt een anonieme versie van het adviesrapport op de website van de Vereniging Hogescholen gepubliceerd.

Onderzoek

Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.

De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.

rik

Rik Visschedijk