blockchain

Integriteitsadvies lector Blockchain bijna klaar, beslissing Saxion binnen vijf weken

Saxion beslist binnen vijf weken over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger. De externe commissie integriteit die de zaak onderzoekt levert uiterlijk volgende week het advies op, dat door Saxion werd aangevraagd naar aanleiding van een SaxNow-onderzoek. Vervolgens heeft Saxion vier weken de tijd om een beslissing te nemen.

Dat advies is al een keer uitgesteld, maar commissievoorzitter Frans de Vijlder laat weten dat Saxion uiterlijk volgende week de definitieve versie mag verwachten. De twee partijen, Saxion en de lector, hebben op dit moment de mogelijkheid om het concept te controleren op feitelijke onjuistheden. Daarna gaat een vier-wekentermijn in voor Saxion, waarin de hogeschool aan de lector moet laten weten welke eventuele verdere actie ze ondernemen.

Dit alles gebeurt in een vertrouwelijke procedure, aldus De Vijlder. Dat heeft volgens hem te maken met de privacy en de belangen van beide partijen. Na deze procedure kunnen zowel Saxion als de lector nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wanneer al deze procedures zijn afgerond wordt een anonieme versie van het adviesrapport op de website van de Vereniging Hogescholen gepubliceerd.

Onderzoek

Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.

De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

veuger

Vertrokken Blockchainlector Jan Veuger zegt hoogleraar in Noorwegen te zijn, maar dat is hij helemaal niet

Oud-lector Jan Veuger, die in augustus na een integriteitskwestie vertrok bij Saxion, geeft zich nu uit als ‘professor’ en ‘hoogleraar’ bij de Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Daar heeft hij helemaal geen aanstelling, blijkt bij navraag. De universiteit noemt het spijtig dat iemand zich uitgeeft voor professor bij hen, terwijl hij dat niet is. “Veuger moet onmiddellijk de link naar ons en ons logo van zijn website verwijderen.” Ook laat de NTNU na de bevindingen van SaxNow weten dat Veuger daar geen gastlessen meer zal geven.

veuger

Vertrokken Blockchain-lector liet patroon bedenkelijk gedrag zien, Saxion moet scherper beleid voeren

Blockchain-lector Jan Veuger liet volgens de externe commissie wetenschappelijke integriteit een patroon zien van bedenkelijk gedrag. De commissie vindt het gezien de functie en positie van de lector zorgelijk dat gedrag van deze aard zich voordeed. Dat staat in het onlangs openbaar gemaakte advies aan het bestuur van Saxion. Voor de hogeschool is het van essentieel belang om scherper beleid te voeren of nieuw beleid te ontwikkelen.

blockhain veuger

Lector Jan Veuger weg bij Saxion, ‘geen schending wetenschappelijke integriteit, wel bedenkelijk gedrag’

Saxion gaat niet door met lector Jan Veuger. Volgens de externe commissie wetenschappelijke integriteit (CWI) die onderzoek deed naar zijn werk, was hij slordig en nalatig in zijn onderzoeks-werkzaamheden. De commissie kwalificeert dat als bedenkelijk gedrag, zo blijkt uit een verklaring van CvB-voorzitter Anka Mulder. Dezelfde commissie constateert dat er geen sprake is van schending van de wetenschappelijke integriteit.