Saxion beslist binnen vijf weken over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger. De externe commissie integriteit die de zaak onderzoekt levert uiterlijk volgende week het advies op, dat door Saxion werd aangevraagd naar aanleiding van een SaxNow-onderzoek. Vervolgens heeft Saxion vier weken de tijd om een beslissing te nemen.
Dat advies is al een keer uitgesteld, maar commissievoorzitter Frans de Vijlder laat weten dat Saxion uiterlijk volgende week de definitieve versie mag verwachten. De twee partijen, Saxion en de lector, hebben op dit moment de mogelijkheid om het concept te controleren op feitelijke onjuistheden. Daarna gaat een vier-wekentermijn in voor Saxion, waarin de hogeschool aan de lector moet laten weten welke eventuele verdere actie ze ondernemen.
Dit alles gebeurt in een vertrouwelijke procedure, aldus De Vijlder. Dat heeft volgens hem te maken met de privacy en de belangen van beide partijen. Na deze procedure kunnen zowel Saxion als de lector nog in beroep bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Wanneer al deze procedures zijn afgerond wordt een anonieme versie van het adviesrapport op de website van de Vereniging Hogescholen gepubliceerd.
Onderzoek
Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek. Saxion besloot naar aanleiding hiervan een externe commissie wetenschappelijke integriteit, waarin vijf hogescholen zijn vertegenwoordigd, een advies te vragen.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Irritatie over uitblijven echt ‘onderzoek’: CMR wil begin volgend schooljaar knoop doorhakken over toekomst 3S
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) vindt dat het niet verstandig is in de huidige vorm door te gaan met het Smart Solutions Semester. De leden van de CMR zijn teleurgesteld dat er geen breed onderzoek naar 3S is gedaan, hoewel dat vorig jaar wel met het CvB is afgesproken, zo klonk tijdens de laatste overlegvergadering. De medezeggenschap stelt daarom voor eind oktober een besluit te nemen over de toekomst van het interdisciplinaire semester.
Column: Lijstjes
5 patat, 3 trio p, 2 frik spec, rundvleeskroket. De zwerver rood studio shirt. Stopcontacten (subtitel ‘naast haard’). Vragen nav offerte. 10 maart. Nodig. Lijstjes afmetingen. Boeken gelezen 2024. Trainingsschema 6 kilometer. Zomaar een rijtje met willekeurige opsommingen en titels uit mijn telefoonnotities.
CB-docente en schrijfster Olga beleeft dubbele primeur met roman over wereldberoemde jurk van de zeebodem
Een zijden jurk, 350 jaar oud, vrijwel intact opgedoken. De vondst bij Texel werd door experts vergeleken met De Nachtwacht, maar dan van de zeebodem getrokken. Het is de intrigerende basis voor de nieuwste roman van schrijfster en CB-docente Olga Hoekstra. En dat is niet zomaar een boek: het is haar eerste historische roman én haar debuut bij de bekende uitgever HarperCollins. “Ik was gewend om er maar op los te fantaseren.”