Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Advocaat had ongeluk, beslissing over lot lector Blockchain Jan Veuger uitgesteld

De beslissing van Saxion over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger is uitgesteld. De externe commissie wetenschappelijk integriteit leverde in week van 18 april een advies op naar aanleiding van een officiële klacht van Saxion. Uiterlijk vier weken later zou Saxion met een beslissing moeten komen over de lector, maar dat is vertraagd vanwege een ongeluk van de raadsheer die Veuger bijstaat.

Dat laat Saxion-woordvoerder Karin Effing desgevraagd weten. Door het ongeluk hebben de ‘interne gesprekken even stilgelegen’, zoals Effing het zegt. Met interne gesprekken doelt ze op gesprekken tussen de omstreden lector en het bestuur van Saxion. Of die gesprekken inmiddels hervat zijn en wanneer Veuger de beslissing van Saxion te horen krijgt, laat Effing in het midden.

Saxion diende een half jaar geleden, begin december 2021, een officiële klacht in tegen de lector en vroeg een externe commissie onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van de lector. Die zou aanvankelijk begin maart met dat advies komen, maar de termijn werd verlengd omdat de commissie na een hoorzitting op 28 februari om aanvullende informatie vroeg aan zowel Saxion als de lector. Toen het advies in de week van 18 april klaar was, ging een vier-weken-termijn voor Saxion in om een beslissing te nemen. Maar dat is uitgesteld vanwege het ongeval.

Onderzoek

Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek.

De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.

 

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

laadpaal enschede

Betalen voor laden elektrische auto’s; “Thuis laden voordeliger”

Voor het laden van elektrische auto’s op Saxion zul je vanaf maandag 13 mei in de buidel tasten. Dan is laden niet langer gratis, maar betaal je 39 eurocent per kWH. Er wordt niet met een starttarief gewerkt, staat op intranet. Daarmee wordt het onaantrekkelijker om de auto vol te laden op Saxion, want volgens het bericht zal het in veel gevallen voordeliger zijn om thuis te laden.

Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Voor toetsdiefstal veroordeelde student behoudt tóch zijn propedeuse, Cobex vernietigt besluit examencommissie AMM

Student M.B, die vorig jaar werd veroordeeld voor het verkopen van toetsvragen van Saxion, behoudt toch zijn propedeuse. Ook worden de resultaten van kennistoetsen die hij voor de vastgestelde periode van de toetsdiefstal aflegde, niet ongeldig verklaard. Volgens het College van Beroep voor de Examens (Cobex) heeft de examencommissie van zijn academie AMM te weinig bewijs geleverd voor de conclusie dat de student al vanaf 2017 de beschikking had over gestolen toetsen.

dev

Saxion Deventer start in september nieuwe Ad Interior Brand Identity: “Als eerste in Nederland”

Het is de derde nieuwe Associate Degree die start in september: Interior Brand Identity. De tweejarige voltijd opleiding is een spin-off van Interior Design en leidt studenten op tot experts in het vertalen van merkidentiteit naar ruimtelijke omgevingen. Volgens teamleider Jan Siebers was er vraag naar. “Raar dat dit er niet was.”