Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Advocaat had ongeluk, beslissing over lot lector Blockchain Jan Veuger uitgesteld

De beslissing van Saxion over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger is uitgesteld. De externe commissie wetenschappelijk integriteit leverde in week van 18 april een advies op naar aanleiding van een officiële klacht van Saxion. Uiterlijk vier weken later zou Saxion met een beslissing moeten komen over de lector, maar dat is vertraagd vanwege een ongeluk van de raadsheer die Veuger bijstaat.

Dat laat Saxion-woordvoerder Karin Effing desgevraagd weten. Door het ongeluk hebben de ‘interne gesprekken even stilgelegen’, zoals Effing het zegt. Met interne gesprekken doelt ze op gesprekken tussen de omstreden lector en het bestuur van Saxion. Of die gesprekken inmiddels hervat zijn en wanneer Veuger de beslissing van Saxion te horen krijgt, laat Effing in het midden.

Saxion diende een half jaar geleden, begin december 2021, een officiële klacht in tegen de lector en vroeg een externe commissie onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van de lector. Die zou aanvankelijk begin maart met dat advies komen, maar de termijn werd verlengd omdat de commissie na een hoorzitting op 28 februari om aanvullende informatie vroeg aan zowel Saxion als de lector. Toen het advies in de week van 18 april klaar was, ging een vier-weken-termijn voor Saxion in om een beslissing te nemen. Maar dat is uitgesteld vanwege het ongeval.

Onderzoek

Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek.

De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.

 

rik

Rik Visschedijk