De academie Mens & Maatschappij (AMM) verlengt het tijdelijke contract van zes docenten Social Work niet vanwege de bezuinigingsopdracht. Dat deelde directeur Gina van der Staaij gisteren mee aan de betreffende docenten en vervolgens aan het hele team. Volgens Van der Staaij is de mededeling niet een heel grote verrassing. “We weten al langer dat we te maken hebben met studentenkrimp én uitval, en hebben de collega’s daarin meegenomen.”
Dat lijkt voor de studenten Social Work wel een beetje anders te zijn. Jenthe Kolk, voorzitter van studievereniging SAMM, denk dat nog niet veel medestudenten weten dat er zes - vaak jongere - docenten zullen vertrekken van Saxion. “Als dat bekend is, en vooral om wie het dan gaat, zal het wel een schok geven.” Kolk hoorde hier gisteren over, direct van een docent van wie het contract afloopt, en ze was zelf ook verbouwereerd. “Ik wist niet dat er sprake is van het niet verlengen van tijdelijke contracten.”
Kwetsbare situatie
Directeur Gina van der Staaij zegt dat ze geen andere keuze had. “We zagen aankomen dat we moesten bezuinigingen. Je hoopt natuurlijk dat er iets verandert. Maar onze academie zit gewoon in een kwetsbare situatie. We hebben één opleiding en die is gevestigd in Enschede, wat een krimpregio is. Met name de voltijdopleiding heeft daar last van. En daarom moeten we afscheid nemen van de mensen die voor een vaste aanstelling zitten.”
Gisteren was dat moment, tussen 9 en 12 uur werden de betreffende docenten geïnformeerd en later was er een bijeenkomst en kregen de andere collega’s een mail. Van der Staaij vindt dat ze deze docenten op tijd heeft geïnformeerd: “We hebben de docenten meegenomen in de bezuinigingen en de gevolgen daarvan, en we zitten nog drie à vier maanden voor het eind van die contacten.”
Investering
Tegenover de krimp van voltijdsbachelor en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan, staat een investering in het verminderen van de uitval in de bachelor, in de deeltijdopleidingen, Associate Degrees en de twee lectoraten. Dat kan wat vreemd overkomen, zegt Van der Staaij. “Zo hebben we in de deeltijd wel een aantal contracten kunnen verlengen. Die spagaat heb je altijd, en dat maakt het pijnlijk.”
Eerder werd al duidelijk dat tijdelijke contracten niet worden verlengd bij de academies AGZ en HBS. Het bestuur van studievereniging Facility Business Society (HBS) kwamen in actie voor een zo’n geliefde docent, en een groep tweedejaars deed dat onlangs weer voor een andere docent. Argumenten die zij opvoerden waren onder andere dat jonge en verse docenten heel veel te bieden hebben, en dat ze vrezen voor verschraling van hun onderwijs.
Van der Staaij begrijpt dat argument. “Natuurlijk brengen jonge docenten iets mee, en we hebben ze niet voor niets in dienst genomen. Maar tegelijk geloof ik ook heel erg in onze vaste docenten en investeren we ook in hun ontwikkeling.”
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”