Ben Boksebeld (docent/onderzoeker Social Work) betoogt in deze ingezonden opinie dat Saxion een duidelijk aanbod moet hebben voor medewerkers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, zoals hij vier maanden geleden al aangaf. Hij twijfelt er niet over dat er collega’s zijn die hulp goed kunnen gebruiken.
We zitten niet allemaal in schaal 12
Ja, als je een oproep doet om elkaar aan te spreken, dan maak je natuurlijk een doos van Pandora open. Laat ik daarom ook eens een duit (no pun intended) in het zakje doen.
Medio september was ik bij een netwerkbijeenkomst van de gemeente Enschede over de stijgende energieprijzen en de inflatie. Om de urgentie van het probleem aan te geven was het hele college van B&W aanwezig. Later besloot Enschede als eerste gemeente in Nederland een noodfonds beschikbaar te stellen voor schrijnende gevallen die niet of niet voldoende geholpen zouden zijn door de maatregelen van de landelijke overheid. Je kunt veel van de gemeente Enschede zeggen, bijvoorbeeld over de hoe ze op de vreemdste plekken fietspaden laten opduiken, maar hier toonden ze daadkracht.
Op die bijeenkomst sprak ik een locatiedirecteur van een middelbare school. Zij vertelde mij dat ze voor het eerst ook docenten bij zich kreeg die de eindjes niet meer aan elkaar wisten te knopen. Dat zette mij aan het denken en ik besloot contact te zoeken met het college van bestuur om na te vragen wat Saxion voor zijn medewerkers deed. We zitten per slot van rekening niet allemaal in schaal 12. Saxion heeft een groot aantal medewerkers die de boel draaiende houden, maar intussen van een modaal salaris of minder moeten rondkomen. Daarnaast zijn er ook in de hogere schalen genoeg mensen die parttime werken, net gescheiden zijn of om een andere reden met hoge lasten in relatie tot hun inkomen zitten.
Problematische schulden
We hebben het er niet vaak over, maar ook op Saxion zijn er medewerkers die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ik ken er een paar, maar er zijn er vast (veel) meer. Schattingen zeggen dat één op de vijf huishoudens in Nederland het risico loopt om in problematische schulden te raken. Dat zijn schulden waar je op eigen kracht niet meer uit komt. Ik zie geen reden waarom het bij Saxion anders zou zijn. De ADG Dienstengroep heeft een jaar of tien geleden laten berekenen dat een werknemer met schulden een werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar kost, aan onder meer productiviteitsverlies en ziekteverzuim. Dan is de rekensom voor Saxion snel gemaakt.
We zijn nu vier maanden en nog een mail naar het CvB verder. We hebben een energieplafond, maar de inflatie gaat voorlopig nog gewoon door. Bij Saxion is het intussen nog business as usual. Op de website van de Saxion Academy schijnt ergens tussen de stoelyoga en de paardencoaching een aanbod te staan van een bedrijf dat (overigens tegen een vorstelijk tarief) budgetadvies biedt en, in het uiterste geval, schuldhulpverlening. Ik maak me sterk dat er binnen Saxion niet meer dan een handvol leidinggevenden is, die dat weten.
Studenten mogen volgens Anka Mulder dan ons dierbaarste bezit zijn; zonder de huismeester, de helpdeskmedewerker, de receptionist en de administratief medewerker zouden we helemaal geen studenten hebben. Daarom, Saxion, wees zuinig op je mensen. Ook dat is duurzaamheid. Zorg dat je een duidelijk aanbod hebt, vergelijkbaar met het financieel loket voor studenten. En verstop het niet op een plek waar niemand zoekt.
Gerelateerde artikelen
Iraanse studenten in de knel door oorlog: “Hoogte collegegeld wisten we van tevoren, maar uitbreken oorlog niet"
Een deel van de Iraanse studenten zit in de knel door de oorlog in hun thuisland. Die levert niet alleen heel veel stress en zorgen over hun thuissituatie op, maar ook financiële kopzorgen. Saxion neemt maatregelen de studenten te steunen en die worden volgens de hogeschool door de meeste Iraanse studenten ‘positief ontvangen’. Toch is er ook kritiek. “Ik voelde me een beetje in de steek gelaten.”
Personeelsmaatregelen: zo'n 110 medewerkers zonder uitzicht op vast contract
Saxion telt zo’n 110 medewerkers met een tijdelijk contract die door de eerder aangekondigde personeelsmaatregelen niet in aanmerking komen voor een vast contract. Dat laat HR-directeur Marijke Kamphuis weten op vragen van SaxNow. Toch zijn er ook in die groep uitzonderingen mogelijk en die zijn in twee gevallen ook al gemaakt. “Maar dan moet het proces goed en transparant doorlopen worden.”
FTT-studenten maken nieuwe vlaggen voor Enschedese raadszaal: “De kleuren komen nu veel beter uit”
Studenten van Fashion and Textile Technologies hebben nieuwe vlaggen gemaakt voor in de raadszaal van Enschede. Daar ging volgens hen een periode van onderzoek, tests en stress aan vooraf: de vlaggen bleken niet het goede formaat te hebben. Toch lukte het vorige week om de door hun gemaakte exemplaren aan de burgemeester te presenteren. “Inspirerend om te zien dat dit door studenten gemaakt is.”