SfU banner-100.jpg

Het grote overzicht: Wat gebeurde er allemaal en hoe ging het?

Saxion voor Oekraïne; de maand aan actie zit er op. Er gebeurde zoveel dat wij soms zelf ook het overzicht dreigen te verliezen. Daarom hier een chronologisch overzicht van activiteiten en memorabele momenten.

12/07 Slotevenement, maar bovenal eindstand: 31.885,23 euro

Dinsdag 12 juli maakten we de opbrengst van een maand lang actie bekend. Uiteindelijk stokte de teller bij 31.885,23 euro. Lang niet ons beoogde doel, maar voor ons nog altijd een ongelofelijk bedrag. Maar veel belangrijker: de afgelopen maand leverde ook iets anders op. Dankzij heel Saxion. “Ik voelde me niet vergeten, gehoord en begrepen.”

WhatsApp Image 2022-07-12 at 7.54.24 PM.jpeg

11/07 Studente Anna bij 1Twente over de actie

Nadat op vrijdag hoofdredacteur Rik Visschedijk te gast was in de studio van 1Twente, was afgelopen maandag studente Anna Babilua te zien in de uitzending 1Twente Vandaag. Ze vertelde over de actie, over haar eigen situatie, over de situatie van haar ouders. Maar belangrijker; ze vertelde ook uitgebreid over hoe de situatie nu in Oekraïne is, en waar zij als Oekraïense Saxion-student allemaal mee te maken krijgt. 

Anna 1Twente

08/07 AMM koopt kunstwerk Maksim

De Academie Mens & Maatschappij heeft het kunstwerk van graffiti-kunstenaar Maksim uit Belarus voor 500 euro aangeschaft. Maksim (die onherkenbaar wil blijven) maakte het werk voor de benefiet Saxion for Ukraine. AMM-directeur Arjan Zemann: “Een mooie manier om de Oekraïense studenten van Saxion te ondersteunen en het is een prachtig kunstwerk.”

Focuspunt Maksim

05/07 Spon­sor­loop in De­ven­ter: voor­al dank­zij HBS toch succes

Het aantal deelnemers aan de sponsorloop in Deventer viel op nauwelijks twee handen te tellen, maar dankzij de deelname van vooral de Hospitality Business School (HBS) werd het toch een succes. De opbrengst lag boven de vijfhonderd euro, maar het waren met name de hardloopprestaties van de deelnemers die in het oog sprongen. De exacte opbrengst is nog niet helemaal duidelijk; een enkele deelnemer moest achteraf nog inzamelen.

IMG_4440.jpg

06/07 KLK Kolb Spe­ci­al­ties do­neert col­le­ge­geld voor één Oek­ra­ïen­se stu­dent

Het chemiebedrijf KLK Kolb Specialties uit Delden doneert 2.209 euro aan de benefiet Saxion for Ukraine. Daarmee ‘adopteren’ ze één student, voor wie het collegegeld voor komend jaar is veiliggesteld. “Toen we over de actie lazen in Tubantia, wisten we meteen: wij doen mee. We hebben warme banden met de Saxion en dit is een mooie manier om iets te doen”, zegt management-assistent Annemarie Olde Wolbers.

KLK KOLB

05/07 Stadslab neemt podcast op over Lviv

StadsLAB nam een podcast op voor de actie over Oekraïense steden. 'Binnenkort te beluisteren: een prachtig verhaal over Lviv, voorgelezen door 10 betrokkenen bij het stadsLAB, afgewisseld met korte interviews met Oekraïense studenten.'

FW7nIfpXoAAdjxG.jpg

04/07 Belarussische dissident maakt kunstwerk, is te koop

Graffiti-kunstenaar Maksim uit Minsk maakte maandag live in Deventer een werk voor Saxion voor Oekraïne. Niet op een muur, of gebouw, zoals hij gewend is, maar op een doek. Dat werk is nu te koop. De volledige opbrengst gaat naar de actie. “Alleen samen kunnen we als mensen iets doen.”

Maksim Close.jpg

02/07 Studievereniging XP haalt ruim 1000 euro op met 24-uurs stream

Studievereniging XP (Creative Media and Game Technologies) haalde liefst 1002,38 euro op voor de Oekraïense studenten. Daarvoor streamden ze een nacht lang hoe ze aan het gamen waren op platform Twitch en hadden interactie met het publiek. Gus Eckrodt van XP: “We gingen eigenlijk voor 500 euro, maar op ’t eind ging het nog hard. Het was een fantastische ervaring, vooral de set-up voor de livestream was uitdagend. De meesten van ons sliepen ergens een uurtje, anderen gingen 24 uur lang door. Maar we hebben gewoon veel plezier gehad.”

xp

30/06 Sponsorloop haalt 3.180,50 euro op

Een sponsorloop, georganiseerd door Jan-Chris Hullegie en Janine Schoeman, rond het Ko Wierenga-gebouw in Enschede haalde een prachtig bedrag op voor de Oekraïense studenten. De loop gemist? Je kunt komende dinsdagmiddag meedoen in Deventer. Garantie op gezelligheid.  

spon

30/06 AMA haakt aan: opbrengst jubileumshirt gaat naar Saxion voor Oekraïne

Solange Panayotopoulos nam het initiatief voor een mooie actie; de Academie Mens & Arbeid (AMA) haakt aan bij Saxion voor Oekraïne, door speciale jubileumshirts te verkopen. De opbrengst gaat helemaal naar de Oekraïense studenten van Saxion. “Ik dacht: laten we maar eens bewijzen hoe sterk wij als gemeenschap zijn”

Shirt AMA 40 jaar

30/06 Spon­sor­loop rond Saxi­on-ge­bou­wen voor be­ne­fiet Saxi­on for Uk­rai­ne

Je laten sponsoren voor rondje(s) hardlopen of wandelen rond een Saxion-gebouw voor de benefiet Saxion for Ukraine. Dat is het idee van Jan-Chris Hullegie (ACT) en Janine Schoeman (GreenOffice). Op donderdag 30 juni is dat vanaf het plein Ko Wierenga, en de week erop, dinsdag 5 juli, vanaf de parkeerplaats in Deventer. 

pexels-run-ffwpu-2530130.jpg

29/06 Koop nu je Saxion voor Oekraïne-armband

Deze wil jij toch ook?
Nooit meer een kale pols, dankzij deze Saxion voor Oekraïne-armband! Vanaf nu te koop: guitige armbandjes in de Oekraïense tweekleur.

Voor studenten slechts vijf euro, voor medewerkers/docenten maar acht euro.

Dus ben jij solidair met onze actie, Oekraïne, of wil je gewoon een kek armbandje? Koop hem dan nu. De gehele opbrengst gaat naar onze actie Saxion voor Oekraïne.

De armband is te verkrijgen via SaxNow, bijvoorbeeld tijdens de sponsorloop in Enschede en Deventer, of zoek ons op in F1.31 (Enschede), waar vaak wel iemand zit. Nog makkelijker: mail even met saxnow@saxion.nl

Focus armband

27/06 Do­cen­ten APO do­ne­ren 300 euro aan Saxi­on voor Uk­rai­ne

De docenten van de Pabo doneerden bijna 300 euro aan de benefiet Saxion for Ukraine. Dat deden ze tijdens de lunch van de studiedag, waarbij ze op de foto konden met de inmiddels beroemde kartonnen Zelensky of een Oekraïne-polsbandje kochten. De opbrengst gaat naar de 72 Oekraïense studenten, waarvoor we het collegegeld voor komend jaar willen veilig stellen.

apo ukraine

24/6 Fotoserie: HBO-ICT haalt 334 euro op voor Saxion voor Oekraïne

HBO-ICT heeft 334 euro ingezameld voor de Oekraïnse studenten van Saxion. Met verschillende oud-Hollandsche spelen tegen betaling op een bloedhete parkeerplaats in Deventer zamelde het docententeam dat mooie bedrag in. De opleiding HBO-ICT in Deventer telt liefst dertien Oekraïense studenten. 

IMG_4009.jpg

24/06 Do­len door duis­ter en ver­woest Ma­rioe­pol; game laat voe­len hoe oor­log is

Niet alleen leren, maar ook iets bijdragen; dat was het doel van een groep van veertien CMGT-studenten. Met twee games willen ze laten voelen hoe het is om nu in Oekraïne te leven. Vrijdag testen ze de games en halen ze geld op voor Saxion voor Oekraïne. Maar dat is niet het enige doel. “We willen laten voelen hoe het is als je in oorlog leeft.”

team pic.jpg

23/06 Academie ACT doneert 500 euro

Ze haalden al 1.100 euro op met ‘Make Bags not War’, de 25 studenten en docenten van de opleiding Fashion & Textile Technologies. Dat bedrag ging naar Giro 555. Maar de na-order, ter waarde van 500 euro, moest nog een bestemming vinden. “Toen we de benefiet Saxion for Ukraine zagen, wisten we meteen: dit is de bestemming”, aldus ACT-directeur Raimond Bartelink.

ACT bartelink Visschedijk

23/06 HBO-ICT in actie voor Saxion voor Oekraïne

Het docententeam van HBO-ICT zet zich in voor de Oekraïense studenten. Tijdens de eindejaarsborrel van studievereniging Pro-Act in Deventer houden ze oud-Hollandse spelen, waar tegen kleine betaling aan deelgenomen kan worden. Het opgehaalde geld gaat naar Saxion voor Oekraïne. Onschuldig vertier, maar met een serieuze noot. De opleiding in Deventer telt liefst dertien Oekraïense studenten. “Het is superzwaar voor hen.”

pexels-graham-burton-9973452.jpg

21/06 Noot voor Nood schenkt 5.000 euro

De benefiet Saxion for Ukraine krijgt vijfduizend euro van stichting Noot voor Nood uit Oldenzaal. Deze stichting haalde in maart en april een groot bedrag op met muzikale evenementen. Penningmeester Peter Rouwhorst: “Noot voor Nood richt zich op regionale hulp, bij voorkeur aan jonge mensen. Daarin vinden we dezelfde doelstelling."

noot voor nood

15/06 Studenten maken gigantische tekening op gevel

Met krijtstiften tekenden de Oekraïense studenten van Saxion hun eigen ontwerp op de glazen gevel van het Ko Wieringagebouw. Daarmee trapten ze officieel de actie Saxion voor Oekraïne af, de actie waarmee Saxnow 160.000 euro voor de Oekraïense studenten van Saxion wil ophalen. Bovendien gaat het niet alleen om geld, zegt studente Anastasiia. “Net zo goed om aandacht."

oek

10/06 Selfie met Zelensky: Saxion Borrelt

Met een levensgrote kartonnen Zelensky waren we aanwezig bij Saxion Borrelt. Daar kon iedereen die dat maar wilde op de foto met Volodymyr, en dat gebeurde volop. 

strijks man

09/06 Aftrap op de site: SaxNow in actie voor onze Oekraïense studenten

Geef de Oekraïense Saxion-studenten de kans ook komend collegejaar te studeren, onder dat motto zet SaxNow de actie ‘Saxion voor Oekraïne’ op. Doel: we halen voor alle 72 studenten collegegeld van volgend jaar binnen. Dat kan niet zonder jou. Of je nu student, medewerker of alumnus bent: doneer of - misschien wel beter – kom in actie. Organiseer iets leuks om geld op te halen. SaxNow doet daar graag verslag van.

SfU banner kaal.png
Bureau met schrijfblok en toetsenbord

Redactie SaxNow